Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Z jakého ovoce jdou dělat džemy?

Od: zavinac® odpovědí: 24 změna:

Zdravím,,z čehopak jdou nyní udělat džemy,Mám černý i červený rabíz i meruˇkový a teď nevím,z čeho ještě,

 

 

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Bohužel píši pozdě, ale letos jsem poprvé dělala marmeládu z řapíků rebarbory, byla výborná, ale lze ji dělat jen do 24.6., pak je v rostlině mnoho kyseliny štavelové a není to zdravé. Když je hodně bezinek, tak dělám marmeládu i z nich a pokud je jich málo, tak to nastavuji jablky. Pokud nám ptáci v srpnu nesežerou plody aronie - černého jeřábu, tak z toho dělám taky, ale ty kuličky jsou dost tvrdé a mají takovou specifickou chut, tak to doma používáme spíše jako medicínu.

 

vilik*

0x
Maliny, třešně, višně. Rybíz je moc dobrý s angreštem.

 

ben®

0x

Dobrý den, i ze zelených rajčat lze udělat výbornou marmeládu (nebo džem=?). Zdravím!


doplněno 05.07.17 22:22:

mimibazar.cz/...


doplněno 06.07.17 23:15:

ruze - marmeláda (džem) z červených rajčat chutná přibližně jako meruňková, ale ze zelených rajčat je chutově lepší (zvláštní) - chutná jako pravá fíková, která je výborná.


ben,,,,,,,,,,tak to bych nemohla si udělat asi by mi to nechutnalo,Nemám ráda rajskou omáčku a na sladko to už vůbec ne I tak díky za radu

 


0x

Z malin, jahod, červených rajčat, broskví, prostě ze všeho ovoce, co je na zahradě, nebo na trhu.

 


0x

Mimo džemů dělávám něco jako přesnídávky, které známe z dřívějška. Ovoce rozvařím, přicukruji, vařicí naliji do skleniček, zavíčkuji, obrátím dnem nahoru a je hotovo. Když mě v zimě honí mlsná, na snídani na ovesné vločky, do kelímku nechat zmrazit, na sladké knedlíky místo másla.

sebod*

Babčo, já tam ještě přidám pudink (prášek), aby to trošku zhoustlo. Letos díky levnému ovoci už mám pořádnou zásobu pro děti na zimu.

Sebodko, fakt pudink? Mi se moc líbí, když rozvařím jabka, úplně do hladka a do toho nechám varem jen přejít další ovoce. Meruňky, broskve, jahody. Ale to se musím k nějakému ovoci dostat levněji. Z trhu nebo z obchodu to vyjde jako za kaviár.


doplněno 07.07.17 15:30:

Sebodko, děkuji. To je nápad! Vyrobím.

sebod*

Babčo,jo pudink. Rozvařím vovoce , pudink rozmíchám v trošce vody, naleji do ovoce, nechám chvilku povařit. Není to potom tak řídký. To víš, kluci toho snědí na kýble, tak je tímhle aspoň trochu zasytím. Jinak já dělám všechny možný hokusy.pokusy co se týká přesnídávek. Dělala jsem meruňkovo- banánovou (no, nakup banány za 7 Kč, žejo?). Mně teda moc nejede, děti ji milují. Někdy přidám trochu skořice, jindy místo cukru karamel. Dneska tu mám trošku moruší, tak je do něčeho taky přidám . Mám bílé a černé - ty krásně barví . A nejen kompoty. No a za pár dní budou mirabelky, špendlíky apod. a ty taky milujeme, A zase do toho přidám všechno, co mi příjde pod ruku. Luxusní je angreštovo- kiwiová (nebo kiwová?). Ale nemám levný angrešt. Paradoxně kiwi levné je

Jinak tady u nás byly letos docela levné jahody - 22 za kilo, meruňky 30, dnes ty broskve 20.

Sebod, teď jsem se vrátila z trhu. Meruňky 7o, jahody 75, rajčata 38, jablka 30, rybízy a angrešt 80, okurky 15 za menší salátovky.


Já tak dělám džemy s želírovacím cukrem.Dneska jsem dělala broskvový...Kupuji si tvaroh vaničky a namíchám je tam..

 


0x

Nikdy jsem ji nedělala,ale slyšela jsem,že se dá udělat marmeláda z rajčat a prý chutná jako meruňková,tak nevím.

liska*

Směsi, jako např. meruňky + višně . A taky už jsou borůvky!


ruže,,,,,višně by nebyly špatné,,

BRRRR,višně se mi zdají moc kyselé,na jídlo ano,ale do marmelády by se asi muselo dát mnohem více cukru než do jiného ovoce,ale kdo ví,i tak by to mohlo být výborné.Dělám teď 3 roky po sobě borůvkovou a ta tedy je! Musí se tam ale přidat štáva aspoň z 1 velkého citrónu aby nebyla jak se říká,,mdlá,, a 1 veliký panák rumu až nakonec coby konzervant proti plísni a všechny marmelády dávám pouze do skleniček se šroubovacími víčky a nikdy se mi už žádná nezkazila jak tomu občas bývalo ještě s obyčejnými,,zatlačovacími,,víčky,však to mnozí pamatujete,plastová nebo kovová,,hlava,,a zatlačovat a zatlačovat! :--)) Ten rum i citrónovou štávu do horké marmelády velmi opatrně,po kapkách,hrozně to prská!

 

ivik*

0x

Loni jsem dělala z hokaida,je lepší než z meruněk,vyzkoušejte

Ivik, jak jste dělala? Dejte, prosím, recept. Dýně je bez chuti. Co jste přidávala?


doplněno 07.07.17 08:27:

Jednou jsem jedla-pila něco, čemu majitel říkal "nekonečný hrnec". Říkal, že začínali višněmi v rumu. Když ubrali, přidali nějaké další ovoce a časem dolili rum. Opravdu, ve skleničce jsem měla nejen višni, ale i jahodu, kousek jablíčka a hrušky. Také ananas a banán tam byl. Pán říkal, že kromě borůvek, které to všechno nehezky zabarví a mandarinek, které ztvrdnou, se dá všechno ovoce použít. Že ten kameninový hrnec už mají určitě víc jak pět let, aniž by byl prázdný.


doplněno 07.07.17 08:35:

Ivik, děkuji. Ten želírovací cukr, to je bezva vynález!

ivik*

Mně bez chuti nepřijde,rozkrájela jsem oloupanou dýni na kousky,do hrnce a maličko vody a dusit a štouchadlem na brambory jsem rozmačkala na kaši, přidat žel cukr a pak hned do sklenic a otočt,klasika.Ale může se přidat i jiné ovoce,nebo kapka příchutě,to záleží na každém...

 


0x

Z každého ovoce jde dělat marmeláda/džem a pokud ne, jde ho udělat míchaný ještě s jinou surovinou. Pomerančový také existuje a je dobrý, občas bývá mírně hořký od slupek. Tak pozor aby to bylo BIO - bez postřiků.

Loni jsem měl broskvový s grepem a po pár lžičkách jsem ho vyhodil do kompostu. Takhle hořkost s touhle konzistencí chutnala jako bych jedl zvrat**. Bylo to děsný.

Co mě zaujalo nejvíce byla bezinková marmeláda (z květů), což ale byl v postatě byl bezinkový sirup zahuštěný rosolem/pektinem.

Poslední roky se nám marmelády doma hromadí, takže pomalu přecházíme na sirupy.

 

jabraka*

0x

Želírovací cukr není nic jiného,než obyčejný cukr písek a v něm zamíchaný pektinový zahuštovač.Gelfix.Vlastní směs přijde bratru za polovic.Obzvláště,když cukr koupím za zimní slevy.

JABRAKA

 


Já používám želírovací se Stévií,,,

 


0x

Dokonce se dělá džem i z melounu, ale nekoupila jsem. Stačilo mi napálit se s pomerančovým, vůbec mi nechutnal. Kdysi jsem četla návod na kojeneckou ovoc. výživu. Ovoce, vanil. cukr a voda. Já mám letos zavařeno od loňska. Budu zavařovat jen okurky a nějakou tu štávu, ale zavařuju v mikrovlnce, tak to frčí.

Blešíku, loni v Bulharsku dělali u stánku ohromné palačinky, naslano i nasladko. Nasladko s čokoládou, nutelou a výběrem asi 20 různých marmelád. Některé byly jako u nás, jiné pro nás exotické - datlová, fíková, pomerančová, kiwi...

Ta pomerančová mi chutnala snad nejvíc. Byla báječná. A taky si Bulharů vážím za to, že ty marmelády byly skutečně husté a tuhé. To u nás by to bylo naředěné vodou na řídkou kaši. Tam ani náhodou. Jaga.


třeba tam dávají více želírovacího cukru

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]