Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
patří kozí maso mezi skopové? Přiznám se, že jsem v nabídce kozí maso ještě nikdy neviděl a tak mě napadá otázka, zda patří mezi žádané nebo je to jen pro labužníky a do normální kuchyně se třeba ani nehodí.
Děkuji za zkušenosti.
Mezi skopové se myslím nepočítá. Jinak je docela dobré pro toho, komu nevadí ten specifický šmak, nebo spíš zápach. Čím mladší koza, tím chutnější maso.
Říkal jsem si, že bude patřit mezi masa jako divoký kanec, kapr, kozí sýr atd. Své konzumenty si jistě najde, ale patrně půjde o to, přerazit typický zápach. Nedává se třeba do klobás? Tam by se to hádám ztratilo.
Dává se to klobás pro svou kvalitu nebo aby se upotřebilo (a člověk se ho "zbavil")? Jde mi o to, jestli ho někdo kupuje, protože do klobás je nenahraditelné nebo se jedná o velmi špatně upotřebitelné maso.
Do klobás se dává proto, že lepší klobásy, než z kozy, prostě nejsou. Maso je kližkovité, krásně váže a i ta chut se tam hodí. Klidně může být i stará koza.
patřit mezi masa jako divoký kanec, kapr, kozí sýr atd.
Moc hezká definice
Kůzlečí bylo (a bylo by, kdyby bylo) obvyklou součástí velikonočního stolu spolu s nebo místo jehněte. Mladé maso cítit není - kdo se bojí, naloží ho do kyselého mléka nebo mořidla, což má tu výhodu, že ještě zkřehne. Zadeček se většinou pekl, předek smažil, mozeček a vnitřnosti jako každé jiné. Moje první jsem pekla na česneku, se špenátem a bramborovým knedlíčkem.
Kozí maso se přidávalo do vepřových klobás - někdy se kvůli tomu koza i extra zabíjela. Ony pak nejsou tak mastné a líp se udrží.
Kozí mso = skopové, mladé = jehněčí!Proto možná nikde není nabídka kozího ale skopového nebo jehněcího
Nano pokud nesouhlasíte,pak si běžte stěžovt u řezníků,zpracovatelů masa a ještě k tomu na učňovské školství v oboru řezník-uzenář.Něměl-li bych ověřeno,nepísnu to sem!
Přestože k smrti nenávidím kozí sýry /je z toho cítit ta koza/, kozí maso mi chutná.
1/ mladá kůzlata - není snad lepší a jemnější maso. Na Velikonoce se kůzlečí peče na másle s nádivkou /dělá se kapsa/, nebo se obalují řízky. Jsou velice jemné, měkké a chutné, jako žádné jiné maso. Lepší, než telecí.
2/ starší kozí maso - peču delší dobu, pozvolna, na česneku a majoránce. Podlévat, péct pod dušákem, aby maso změklo. Podávat se špenátem, knedlíky buď bramborové nebo houskové.
Stará koza se nechá, jak už tady rádci psali, zpracovat do klobás. Klobásky to velice pozvedne.
Je to už dost let a já o tom píši v čase přítomném. Není to už pravda, ale dříve manželovi rodiče kozy mívali. Byla to pochoutka. Stejně máme rádi i skopové.
Je to škoda, že už není kozí maso. Byla to dobrota. Přesto si každý podzim aspoň koupíme skopce, je to změna, než pořád dokola to kuřecí, vepřové, hovězí...Jaga.
Jinak, kozí maso se nechá počítat mezi skopové. Koza a ovce není až tak velký rozdíl a upravují se na stejný způsob.
Ale pečený kůzlečí hřbet nebo řízečky - to je delikatesa. To kůzle je ještě mladé, sotva odstavené, takže kozinou není cítit.
Nenechá ale přesto se počítá jako skopové!Wiki není vševědoucí,je tam i dost nepřesností viz třeba tato otázka!
Škoda, že neskladujeme učebnice po dětech-pak bych oskenoval a vložil sem kam to které maso patří!
Jedná se o "výukový materiál", tak se mu snad dá věřit:
Jatečné maso
Hovězí - kráva, býk, vůl, jalovice
Telecí
Vepřové – vepř, prasnice, kanec, sele, podsvinče
Skopové, jehněčí, kůzlečí, kozí
Koňské
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.