Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, kuchaře a pamětníky zejména!
Znáte a připravujete někdo dezert pascha (tradiční velikonoční pochoutku pravoslavných křestanů)?
Doporučíte nějaký další vyzkoušený recept, vychytávku atd?
A hlavně mě zajímá, jestli je možné, že by byla bývala (někdy v 60. letech) pascha v konzervičce součástí cestovních balíčků rozdávaných rekreantům ROH před návratem domů. Tyto balíčky kdysi rodiče přivezli a na chut tvarohového dezertu dodnes vzpomínám. Zdá se mi, že to nějaká variace na pořádnou domácí paschu to mohla být.
Zřejmě se ptáte především na ten dezert v konzervě. Pamětnice nejsem, takže co to bylo, Vám nepovím.
Ale - v Rusku se pascha dělá výhradně na Velikonoce (něco jako u nás beránek) a zatímco my to spíš bereme jako takový lidový zvyk a dělá to kdekdo, v Rusku je to náboženská tradice. Zrovna jako barvení velikonočních vajec. Tedy člověk, který se pokládá za ateistu, paschu s největší pravděpodobností dělat nebude a zrovna tak nebude barvit vejce (vlastní, mnohokrát opakovaná zkušenost, která mě z počátku překvapovala). Proto se mi příliš nepozdává, že by komunistická organizace rozdávala svým členům "náboženský"dezert. Ale kdo ví.
Trochu jsem přemýšlela. Ona ta pascha má představovat Kristův hrob, a proto má mít patřičný tvar a ideálně má být opatřena i náležitými symboly. Správně vypadá zhruba takto. Pokud je to jen tvaroh s máslem a kandovaným ovocem umístěný do konzervy, dá se zřejmě předpokládat, že by to žádný pravoslavný Rus za paschu nepovažoval. Zeptala bych se, ale nikdo z mých známých ji doma nedělá, protože to je zvyk spíše severoruský (narozdíl od pečené pasky/ kuliče, která se nа východoslovanském území dělá snad všude). Pasky, mám dojem, častou pečou i pravoslavní volyňští Češi. My, jako katolíci, jsme to nikdy nedělali (na rozdíl od mnohých jiných ruských jídel), ale myslím, že jsem to právě viděla i v Čr.
Děkuji za reakce!
Hahanaj - mně to právě velmi chutnalo a občas si vzpomenu a pokuším se najít pojmenování a přibližný recept. Te´d se mi podařilo najít právě paschu, která onen dezert v konzervičce připomíná tvarohem a kandovaným ovocem.
Ildika - také mě zarazilo to, co zmiňujete. Šíření pokrmu velmi úzce spojeného s náboženstvím prostřednictvím socialistické organizace. Ale v úvahách jsem na případnou spojitost šla z druhé strany. Když se něco jen tak rozdává, dává do konzerv, když je to určené ke konzumaci někde v koutě na nádraží, tak to ztrácí jedinečnost a jakousi posvátnost. Takto se mohlo v bývalém SSSR uvažovat. A že se naše ROH snažilo být kopií obdobné sovětské organizace, je celkem jasné. Možná tedy i s recepty na obsah konzerv pro odboráře. Co bylo v dalších konzervičkách, si už nevzpomínám.
Přidala bych papírový ubrousek. Ten tam byl určitě i s tím otvírákem na konzervy.
Já si pamatuji na lázeňské balíčky pro pacienty a mohu říci, že ten tvarohový dezert byl určitě s krupicí. Byly tam takové větší bílé tečky. A mě chutnal strašně moc, to bylo první, co jsem otevřela. Tyhle balíčky jme museli dostávat i jinde, ale nepamatuji si přesně. Pionýrský tábor?
Tak mi to nedalo a popřemýšlala jsem. Nejblíže se mi to jeví jako nákyp.
A právě, že to bylo v konzervě, tak takový výsledek nedocílíme.
Tvarohová hmota s krupicí, máslem, kandovaným ovocem, citronovou kůrou se nadávkovala do plechovky, zavíčkovala a v autoklávu povařila a zavařila.
To je tak můj odhad.
My si můžeme podobný recept udělat doma, ke hmotě se přidává ještě našlehaný sníh.
Je jasné, že potom nákyp je spíše lehký, nadýchaný.
Podobný recept přidávám, možná místo jablek použít to kandované ovoce?
25dkg jablek
1 citrón
25dkg tvarohu
3 vejce
10 dkg práškového cukru
5 dkg ořechů
5 dkg jemné krupice
2 dkg másla
Očištěná jablka nastrouháme, přidáme citr. štávu, nastrouhanou citr. kůru, promícháme, tvaroh prolisujeme, přidáme žloutky, pr. cukr, smícháme dohromady,
poté přidáme jablka / nebo kand. ovoce/ mleté ořechy, krupici,
vyšleháme bílky na tuhý sníh, lehce vmícháme,
těsto vložíme do nákypové formy vymazané a vysypané strouhankou, pokapeme rozpuštěným máslem, pomalu pečeme ve vyhřáté troubě,
upečený nákyp ozdobíme šlehanou smetanou a strouhanou čokoládou,
Kdo by si nedal, že? Dnes již taková jídla z našeho stolu mizí.
kandovaného ovoce určitě méně, jenom na ochucení
Já znám vojenské KDP. Základ byl vepřové maso, hovězí maso a lanšmít. Potom dezert, už nevím jaký, ale byl dobrý. Někdy tam byl ještě švestkový kompot. K tomu malý otvírák na konzervy. Dříve tam ještě bývaly sirky nebo kondom, asi podle momentální politické situace.
Ty masové konzervy se všechny hodily do jednoho kotlíku, okořenily, ohřály - na vandrech jsme mívali dost často. A jestli so dobře vzpomínám, bylo tam taky "údené mäso s vajcom".
Zmiňovaný tvarohový dezert "á la pascha" byla velmi pravděpodobně nějaká variace na tvarohové flameri - krupicová kaše, tvaroh, cukr, citrón, ovoce (v konzervičce kandované).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.