Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Velikonoční perníčky - jak na změknutí

Od: keks* odpovědí: 4 změna:

Dnes jsem na poslední chvilku upekla velikonoční perníčky,ale asi už mi do velikonoc nezměknou .Poradí mi někdo nějakej fígl ,aby změkly ještě do velikonoc?Vím že se dává k perníčkum jablko .Dík za radu

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidka*

1x

Nemám vyzkoušeno, ale našla jsem ještě jinou radu než přidat jablko. Nechala jsem celý recept, třeba se někomu bude hodit:

Rady a tipy: jak udělat dobré perníčky

metelka nám napsala následující článek:
Recept:
75 dkg hladké mouky
28 dkg moučkového cukru
12 dkg tuku /Hera/
4 - 6 lžíc medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky sody Bikarbony
1/2 balíčku koření do perníku Kotányi
Zpracované těsto nechat alespoň dva dny odležet v ledničce.
Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak rozválíme plát 5mm silný a vykrajujeme oblíbené tvary, položíme na plech a pečeme v dobře vyhřáté troubě /asi na 200 stupňů/, kterou ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.
Těsně před dopečením, tj. přibližně když už začínají perníčky hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem a na chvíli vložíme dopéci do trouby, perníčky budou krásně lesklé po celém povrchu. Nenecháváme stydnout na plechu, ale špachtlí sundáme a dáme na rovnou podložku /jinak by se perníky zkroutily/.
Plech nevymazávám, ale dávám na něj pečící papír, lze ho použít i několikrát, plech zůstane čistý a perníčky se nelepí, používám to i na jiné druhy cukroví, ušetří to spoustu práce.
Jednu třetinu hladké mouky můžete nahradit hladkou žitnou moukou, dá se sehnat ve speciálkách se zdravou výživou a perníčky jsou chutnější a zdravější.
Finta - pokud chcete perníčky tmavé, můžete do těsta přidat kakao, ale lze je ztmavit i tak, že do rozšlehaného vejce, kterým se potírají nakonec, přidáme kakao rozmíchané ve lžíci horké vody, dobře rozmícháme s rozšl. vejcem a tímto potíráme./před dopečením, pak ještě vložíme na chvilku do trouby/
Bílou zdobící polevu děláme tak, že rozmícháme bílko zbavené poutek asi s jedním hrnkem moučk. cukru Dar slunce, který se nemusí prosívat/máme to vyzkoušené/,co je důležité - mícháme ručně, při míchání v robotu se do polevy nažene hodně vzduchu a špatně se s ní zdobí a po uschnutí se drolí.
Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá.Když se toto stane, zředíme ji citr. štávou, jinak nepřidáváme Solamyl, nám se to rozhodně neosvědčilo.Na zdobení používáme kancelářské igelitové pytlíčky, co mají nahoře umělohmotovou manžetu na zavírání, poleva v ich nevysychá a nevytéká, dají se koupit v papírnictví.
Uchováváme v plechové krabici v chladu, pokud perníčky ztvrdnou, přidáme k nim pomerančovou kůru, zase sekundárně změknou - to platí o všech druzích perníčků.
Můžeme také nazdobit vykrojené tvary z těsta ořechy a mandlemi a sluneč. semínkem, moc hezky to vypadá i chutná.
Perníčky pečeme už dvacet let, trvalo nám dlouho, než jsme se to s holkama naučily, tak doufám, že vám to půjde taky.

 

dusatka*

1x

Moje máti je zasloužilá perníkopekařka, a ta k nim vždycky dává krajíc chleba, docela bych řekla, že to zabírá. Ale když chce perníčky na jídlo, tak peče rovnou jiné těsto, než na perníky na ozdobu.

principem je, aby k perníkům měla přístup vlhkost. Ne nijak závratná, aby neplesnivěly, ale pozvolná, aby se "nasákly". je na Vás najít takové vlhčí místo doma nebo ho zajistit... jablko i krajíc chleba ji mohou poskytnout, ale pochybuji, že ji bude dost. Já bych je dal do komory a o metr dál bych dal sušit útěrku nebo jiný hadr... nevyzkoušeno, ale fyzikálně by to mělo fungovat

maxwell*

To je stoprocentní pravda. zkuste třeba koupenu, pokud tedy nemáte bytové jádro. U nás to funguje skvěle. jelikož je tam větší vlhkost tak cukroví, (aď už jakékoliv) časem měkne. Duležitý je chlad a vlhkost.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]