Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Byla jsem na samosběru jahod a protože jsem nedokázala odhadnout obsah košíku, asi o 2,5 kila jsem to přehnala. Jahody už mám částečně zamražené vcelku /knedlíky, buchty/, částečně dřeň a ještě mi zbývá. Džem dělat letos nechci, mám od loňska dost.
Tak jsem uvažovala o kompotu. Jenže jahodový kompot prý snadno podléhá zkáze. Máte někdo nějaký rodinný opravdu dobrý recept? Aby se pak kompot nekazil?
Nevadí mi s klasickým cukrem, ale pokud by někdo měl recept i pro diabetiky, určitě ho taky využiju.
Nechci na vás spěchat, ale recept by se mi moc hodil ještě dnes. Zítra a v neděli na kompot nedojde, to vím naprosto jistě. Musím ho udělat dnes.
Děkuji za rady. Jaga.
Pokud jsem měla ještě zahrádku a malé děti , tak jsem jahody zavářela podle receptu mojí babičky. Jahody jsem dala do mísy, prosypala cukrem a nechala přes noc odležet.Druhý den ráno jsem jahody i se štávou naplnila do sklenic a sterilizovala při 80°C cca 15min.Cukr vytáhnul plno štávy a při sterilizaci se ještě uvolnila další štáva. Žádnou vodu jsem nepřilévala.Léta jsem to takto dělala a nikdy kompot neplesnivěl. Dnes už kompot nedělám, nemám zahrádku, dcery mají svoji domácnost, tak si pochutnáváme jen na jahodách čerstvých.Miluji je rozmačkané s cukrem s kysanou smetanou. Hezký den
Já dělám klasický kompot - jahody do sklenice a zaliji to nálevem na litr vody 300 g cukru. Pak to normálně zavařím, dokonce to i pěkně vypadá, ale upotřebení problematické, jsou to spíš takoví gumídci a ještě mám pár skleniček od loňska, jsou v pořádku, nekazí se. Ale letos jsem zmenšila plochu jahod, takže to jen sníme nebo zamrazíme. Teď mě ještě napadlo, nemohl by někdo přidat dobrý recept na štávu? Prý se taky hodně kazí, proto jsem ji nikdy nedělala.
asi se to nedá nazývat kompotem, ale třeba to využijete. Jahody rozmačkat s cukrem podle sladkosti jahod. Dát do hrnce a nechat minutu probublat varem. Jde o to, aby k tomu došlo rychle, takže co největší plotna a nižší vrstva v hrnci. Dlouhým vařením přicházíte o červenou barvu.
Pak hned do sklenic (jako se dělá marmeláda). Na poháry nebo jen tak je to skvělé. Doba spotřeby je dlouhá, ale podle své zkušenosti po cca 3 měsících jde kvalita dolů, jahody hnědnou... lepší sníst v rámci léta. Nebo přidat navíc kyselinu citronovou, ta barvu lépe zafixuje (cca půl lžičky na kilo jahod).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.