Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Levné recepty

Od: madla* odpovědí: 14 změna:

Dorbý večer, chtěla bych poprosit, zda by jste někdo poradil levné a chutné jídla. Snažím se vařit každý den, občas nám zbyde jídlo na dva dny, ale inspirace už dochází. Přijde mi, že pořád vařím jídla dokola ty samé. Poradíte někdo?
Děkuji za odpovědi, Madla

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Podělte se jaká jídla vaříte Vy..

nápady:

- hrách zelený a žlutý, čočka, fazole, cizrna a k tomu osmahnout cibuli, případně nějakou uzeninu, nebo vejce, okurku

- brambory s máslem a se solí

- lepenice (ani tam nemusí být maso)

 

mp*

1x

Ale tak je to správně - vařit dokola stále ta samá jídla. A zdokonalovat se. Řeknu Vám na rovinu - recepty (když nepočítám moučníky - protože tam je to docela důležité - ty poměry) jsou k ničemu. Co jako kuchařka potřebujete, je znalost správných postupů. Jestli je tam něčeho víc, či méně, není tak podstatné.

 


1x

Máme s manželem nejvíc rádi takové ty "směsičky" - francouzské brambory, rizoto, lečo, zapečené těstoviny s čímkoli, špagety... Dá se do toho zamíchat prakticky cokoli, takže je to vlastně pokaždé jiné a levné.

 

mp*

1x

A mám nápad na hodně levné a hodně dobré jídlo (pokud máte teda rádi ryby a nevadí vám občas kosti). Je to Hejk. V Makru za 80 kč kilo (bohužel mražený, čerstvý je spíše vzácnost), tak předpokládám, že jinde může být max o 20 % dražší. To je furt méně než stovka. A za tu cenu získáte kvalitní, chutné rybí maso. Nejraději ho mám po "Čínsku". Vykostím, cibule, porek, kari, opeču na rozpálené pánvi na oleji, krátce podusím pod pokličkou (vše max cca 5 - 8 min) a nakonec trocha dobré sojové omáčky (možná i pepř, ani se nemusí solit). A je to bašta. Můžete na nudličky, nebo i vcelku.


doplněno 15.05.17 14:24:

Ještě se může obalit v mouce nebo solamylu. Získá se tím víc štávy, pokud se trochu podleje.


doplněno 15.05.17 14:32:

Pro střední vrstvu (chacha) doporučuji Tresku tmavou čerstvou, v Makru za 208 kč/kg i s DPH. Lososa mám rád, ale on teď stojí raketu cca 400 - 500 kč/kg, a je stejně dost mastný. Čerstvá Treska se nedá srovnat s mraženou - čerstvá se nesmrskne a nerozpadne. A ještě s ní krmím kočky - a ušetřím za předražené kapsičky (i když ony na nich mají zase nejraději ten rosol)

 

pt®

1x

Oběd: brambory, vařená zelenina, volské oko a pár rajčátek ze zahrádky a tatarka. A ještě bublanina s jahodama opět ze zahrádky...

 


0x

Zkuste kombinovat třeba sekanou s různými přílohami. Já udělám sekanou, jeden den ji máme s rajskou a knedlíkem, další den s kaší nebo bramborovým salátem. Nebo zbytek těstovin od oběda hodím na pánvičku k cibulce, na to vajíčko, dá se přidat i nějaká uzenina a tak. Jinak ozvláštňovat jídla vším možným - já dávám do sekané houby, pohanku, sójové maso. Někdo dělá hodně polévky, k tomu chleba a je dobrá večeře. Dobré jdou i různé pomazánky, do toho se vejde hodně zbytků. Nebo teď jsem se naučila dělat takové smaženky - do misky se nastrouhá tvrdý sýr, cuketa nebo jarní cibulka, pórek, zbytky uzenin, pažitka nebo ředkvičky, zamíchá vejce, okoření dle chuti a tato směs se dá na chleba a pak se zapeče v troubě.

 


0x

Šunkofleky, franc. brambory, zapečené lilky s mletým masem, buřtguláš, bramboráky, pečínky /brambory pečené ve slupce, s máslem a česnekem/, lívance, palačinky, brambory, špenát a volské oko, koprovka s vejcem a bramborami, houbová omáčka na kyselo, dušená kapusta s bramborami, kapustové karbanátky, v sezóně smažený květák či květákové placičky, nákypy z cukety, květáku, brokolice...zeleninové polévky, ovocné kinedlíky...

Prostě je toho moc. Koukněte se doma do kuchařky a najdete tam plno levnějších receptů, dokonce i takových, které jsem nikdy nezkoušela. Vytahuji kvůli Vám kuchařku a listuju: česnečka /oukrop/, omelety, sýrové chlebíčky opečené, tvarohové placičky, brambory na paprice, brambory s majoránkou, brambory nakyselo, brambory dušené se zeleninou, brambory zapékané /mohou být se slanečkem, vejci nebo houbami.../

Receptů je mnoho. Pokud chcete ušetřit, vařte z levnějšího masa - třeba vnitřnosti - dušené ledvinky či dušená játra, smažený vepřový jazyk, vepřové srdce na smetaně, nebo plíčky /pajšl/. Já to doma nedělám, děda by to nejedl, ale jako malá jsem to jedla všechno. A chutnalo mi to. Nezáleží na tom, co to je, ale jak pěkně a chutně je to upravené. Jaga.

A snad proto si žádné jídlo neošklivím.

mp*

Tak třeba plíčky na smetaně je pro mě největší lahůdka. Ale tady se diskutuje o levnějších variantách. A dneska vnitřnosti nejsou úplně levné, snad játra. Já jsem měl vždy rád vařenou hovězí oháňku. Ale když kouknu na její současnou cenu, tak mě přejde chut. Ještě tak morkové kosti, ale jen ve slevě.

mp - ty vnitřnosti nejsou až tak drahé. Kupuji ve městě: vepřové ledvinky 38 Kč/ kg, vepřová játra 25 Kč/kg, ale když jich mají přebytek, koupí se i za 15 Kč kilo. Vepřový jazyk si kupuji za 55 Kč/kg, mám ho ráda jako ovar, jen tak s hořčicí. V sobotu měli hřbetní sádlo za 25 Kč/kg. jela jsem 2 x kolem. Ráno v 6 hodin, ještě měli zavřeno, a navečer v 19 hodin, to zase měli už zavřeno. Jinak bych si byla na vyškvaření a domácí škvarečky určitě tak 3 kila koupila.

Já na vnitřnosti nedám dopustit, každý je ale nerad. Plíčky na smetaně bych si ale dala hnedka teď. To je dobrota. Jaga

Co je drahé, to jsou býčí žlázy. Ty stojí u nás kilo okolo 90 Kč. Což je za takovou věc až dost. Je to dobré, ale kvůli nekřestanské ceně jsem je už dlouhou dobu neměla. .

 


0x

Já jsem včera koupila vepřové srdíčko a knedlík. V ledničce mám zeleninu a na mražáku smetanu v kelímku. Poklikala jsem na jiný recept, než dělávám a zalíbilo se mi toto: toprecepty.cz/... Budu mít oběd dnes a pak v neděli. Na zítřek vymyslím něco jiného. Možná, že knedlík s vajíčkem a nějaký zeleninový salát.

Jak píše Babajaga, je toho mnoho. Dnes se dá najít na jídla inspirace na netu, což za našich mladých let nebylo. Já dělala nedávno tento recept z internetu a všichni měli boule za ušima a je to jednoduché. Krkovička z troub/... Jinak vařím zhruba 35 let každý den, nebo obden. Hodně z brambor - placky, halušky s uzeným a zelím, plněné knedlíky, špalíčky, drncáky...šunkafleky, koprovku, různé směsi, buď z masa, nebo co dům, či lednice dá...v jídle se dá hrozně improvizovat. Nebo s těstovinami jdou velká kouzla, na slano i na sladko. Mám stále v mrazáku mletý mák a když mě honí mlsná a mám hlad, je to rychlovka - dát vařit těstoviny,( je jedno jaké) a na ně máslo, mák, špetka skořice, cukr, nebo med - mňam...můžou se přidat ořechy, hrozinky, vše dle chuti...no a z masa jde kouzlit donekonečna...ale to už není moc levné

 

renda*

0x

Co je fanazie je pečené zelí musí se tedy nastrouhat na struhadle cca 1-1,5kg max dáte do pekáče trochu pokapat olejem posolit péct 180°c asi 45minut. Při pečení je potřeba prohrábnout pouze. Mezi tím si uvařím těstoviny a koupím kousek 200g anglické nakrájené nebo stačí i kabanus, nakrájím na kostky a opečte z lehka na pánvi. Jak je zelí upečené vypadá jako cibulka sklovatělá zamíchám těstoviny dovnitř a jen posypu tím z pánvy. Dám na 5 minut už do vyplé trouby zatáhnout. Je to fakt bašta a když je sezona zelí celý pekáč vás výjde do 50kč celý 10kč těstoviny ,10kč zelí a 30kč uzenina.

Dobrou chut. Renda

a co třeba halušky ty doma dělám na několik způsobů taky.

Rendo, upečené zelí smíchané s těstovinami a osmaženou, na kostky nakrájenou uzeninou? Koření, ocet? Nebo jen sůl a pepř?

renda*

Nic tam se víc nedává koření hodně chutí zničí a hlavně pepř, ocet na co si kyselit žaludek má to výbornou chut a můj syn to má hrozně rád od 4 let. Vím že děti moc zelí nemusí v tomoto stavu to ani jako zelí totiž nechutná má to svou chut. Sůl se dá trochu na pečení jinak uzenina je slaná a těstoviny když vařím vodu také solíme ne? Tak je opět zbytečná. Jen to strouhání bych nechala chlapovi i když my to taky zvádneme.

Klidně i jako nedělní oběd když dáte chlapovi k tomu vychlazené pivíčko myslím si že určitě dostanete pochvalu . Renda

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]