Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co se stalo s Meltou?

Od: maky® odpovědí: 27 změna:

Vařili jsme Meltu, když naše děti byly malé, když já byla malá, vůně se táhla po clém baráku. Nyní necítím nic, chut žádná, vůně žádná, Odumřely mi čichové a chutové bunky, nebo co vlastně? Nevíte někdo?

 

 

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Ano, přesně tuto zkušenost jsem udělala také. Nevoní a je to divné. Ty pytlíky jsem také vyzkoušela, úplná katstrofa. Vyhodila jsem to. A přitom to je moc zdravé a je to kafe, do kterého se může přidávat mléko. Do normální kávy prý mléko nepatří. Není to zdravé, až prý doslova škodlivé. Ale tomu moc nevěřím. Už jsem dlouho nekoupila, ale připomněla jste mi ji a znova ji vyzkouším.


suzymon, ještě se na to přeptám v Makrovegetu, někdo dřív kupovat Žitovku a míchal jí s Cikorkou, no uvidím, co mají a co mi na to řeknou, pak napíšu.

Maky, to bych byla ráda, tak počkám na co jsi přišla.


Suzymon, byla jsem v Makrovegetu, Meltu mají stejnou, jako koupíme kdekoliv v potravinách, pak mají Žitovku, možná bych ji trochu přidala, ale nemají ji mletou, jenom celou, mlýnek mám, ale zatím nekoupila. To je s tím "cirátů", ještě mlýt Žitovku, jinak nemají v tomto sortimentu nic převratného, CARO mají také instatní, jak je to instantní, je to plné chemie, aby se to rozpouštělo. Ale kde dnes není chemie... Taže jsem nic nezjistila, ještě se někde podívám, jestli tu žitovku nemají mletou.

Maky, děkuji. Jsi hodná, že jsi nezapomněla. Je to hrůza. Obyčejná melta a člověk ji nemůže ani koupit. Teda tu opravdovou. Na ty jejich sra.ky nejsem zvědavá. A to nás budou všude bombardovat všelijakými umělými a předraženými vitamíny a obyčejnou zdravou meltu neumí vyrobit.

 

sebod*

1x

Maky. Taky to tak mám. Ale asi ji neumím uvařit. Když jedu za vnučkou na tábor, tak tam jim ji dělají a je taky dobrá.

Jo a já kupuji taky v tom lídlu. Ale prostě s tou od babičky, ve velkém kafáči, s nálamaným chledem se to ani náhodou nedá srovnat... Asi mi tam u toho chybí ta babička

culdabulda1*

sebod

- no ono asi taky chybí to mládí, ne? - tenkrát bylo všechno voňavější ...

sebod*

Culdo, a tráva zelenější...

 


1x

Dnes nestojí za nic nejen Melta. Tatranky jsou třetinové. Esíčka jsou poloviční, nejsou k jídlu a krčí se jich v krabici hrstička na dně.

Trh to vyřešil.

Sice to není k tématu, ale malinko bych reagoval. Za to, v jakém stavu jsou dnes tradiční pochutinky, jako ty vámi zmiňované si můžeme opravdu sami. Reklama tvrdí, že palmový tuk je ideální v potavinářství, ale po létech jsem zkusil Margotku, která se mi přilepila na patro a chutově byla tak vynikající, že pádila do koše. Také nekupujeme nic od Opavie (výroba v Polsku), nekupujeme ty předražené a chutově vynikající tradiční výrobky. Odmítneme-li šizené potraviny za super ceny v super akcích, pak z trhu zmizí jako čínský česnek nebo ona odporná melta.

Který mizerný výrobek ruka trhu odstranila v posledních 20 letech?

Ale byly takové, jenomže na ty člověk velmi rychle zapomíná. Jako příklad jsem uvedl Čínský česnek, který je sice stále v nabídce, ale jeho prodej je oproti době přede dvěma třemi léty minimální. Otázka by spíš měla znít, které mizerné potraviny a výrobky vůbec jsme přestali kupovat?

Tak s tím česnekem to není tak jisté. Já bych spíš myslela, že mu jednoduše dali jiný "kabát". Na trhu je k mání česnek ze Španělska a Itálie, ale všichni víme, že stačí aby to tam bylo jenom zabalené a klidně to může být zase ten čínský česnek. Jinak s tou Margotkou mám úplně stejnou zkušenost. Nepředstavitelný hnus. To čím je to polité je nějaká tmavá hmota a je opravdu hnusná.Také už dávno nekupuji žádné sušenky. Ale asi před týdnem jsem najednou dostala chut na esíčka. Naposledy jsem si je kupovala asi před osmnácti lety , a tak jsem je koupila. Nepoživatelné.

taky jsem si je nedávno koupil.hnus.

 

 


0x

Já mám meltu z Lidlu a voní dobře. Mamka si ještě před pár lety dělávala nějakou v sáčcích jako od čaje a taky voněla, i když asi už ne tak intenzivně.

Jakou máte Vy?


doplněno 30.04.17 10:39:

V tom Lidlu - je to ta z kolekce "retro", červenomodrý obal (či tak nějak). Náš Lidl má velké zásoby věcí z různých akcí, i když už to není aktuální, dneska jsem ji tam viděla. Ale nevím, jak u Vás... není to běžná nabídka...


doplněno 30.04.17 10:49:

Ještě drobnost, kterou mi připomněla sebod (se kterou souhlasím, že je to často ta situace, která nám chybí, ne jídlo, chut, vůně...): melta se prý má pořádně povařit. Ne jen zalít vodou. Já ji vařím klidně pár minut. Akorát pěkně barví, mrcha, už na ni používám jen jeden starý hrnec.


Je to klasický původní obal, koupila pravděpodobně v Bille, stará není. Zkusím tedy ještě v Lidlu.


neufraqo, díky, Meltu jsem povařila, jak se to má, ale nevoněla, záhada.

 

72mona3*

0x

Nevím jak melta, ale spousta věcí mi připadá víc bez chuti. Chutové buňky jsou samozřejmě časem víc a víc "unavené", ale za vinu bych jim to nedávala. U spousty potravin, přestože jsou psané jako tradiční, výrobci recepturu doopravdy upraví. Vy snad víte přesný poměr surovin v meltě před x lety? Ne. Tak jak si můžete být jistá, že je to to samé složení? Klidně pochybujte o svých chutových buňkách i své paměti, ale zkušenost mi říká, že (obrazně řečeno) kdysi byla tráva opravdu zelenější. M.


Ono to bude jedno s druhým, šidí to a dávají tam něčeho méně, toho voňavého, to nám dělají schválně. Dlouho jsem měla takovou tu plechovou krabičku od kávovin, dávala jsem si do ní jako dítě pastelky. Škoda té krabičky a té vůně Melty, ani jedno už není.


doplněno 30.04.17 19:58:

Možná to s námi myslí výrobce dobře

jabraka*

Melta není nic jiného,než pražené zrní žita,s přídavkem čekanky.Možná se přišlo na to,že příliš upražené obilí by mohlo obsahovat nějaké škodliviny,tak to praží na nižší teploty.Pak už to tolik nebude cítit spáleninou.

JB

72mona3*

Možná je to správné slovo, ale nevěřím tomu. Uživatelů kávy je mnohem více než "poživatelů" melty, a tam nikdo neřeší, jak moc pražená zrna kávy jsou. V ohromném množství konzumujeme téměř spálená zrna a nikdo (téměř nikdo) to neřeší. Proč by to kontrolovali u Melty, Cara a pod.? Má to být zdravější náhražka kávy, ale pokud by to doopravdy udělali, tučným písmem by to bylo napsáno na obalu. To by si jako reklamu nenechali pro sebe, nemyslíte? M.

liska*

Vita Melta jemně mletá. Mně nejde do hlavy, proč je v návodu jen půl lžičky na šálek. To vůbec není cítit, jen nahořklá voda.

 


0x

Nepoužíváte meltu v sáčcích? To jsme zkusili jednou a jela rovnou do koše. Jinak sypaná melta mi připadá v pohodě. Nasypat do vody a povařit. Já ji dávám do vroucí vody (bacha vypění). Stejně tak kávu. Kupujeme z pražírny, doma nameleme ručně těsně před, nasypeme do džezvy, krátce povaříme a pochutnáme. Melta s mlékem a do ní třeba ještě nalámat housku má taky hodně do sebe. Pohádka mládí.


salamos, ano, melta v sáčcích je strašná, ještě je tam příchut papíru.

 


0x
Chutové buňky jsou otupené zvýrazňovači chuti. Zkuste se jim vyhýbat a časem se to zlepší. Samozřejmě je to dnes skoro ve všem, ale dá se to. My už např vůbec nepoužíváme vegetu a další mňamky s glutamáty. Kupodivu nám vůbec nechybí.

Libore, něco na tom bude, otupělý je už člověk možná celý...i věkem Vegetu jsem nepoužívala nikdy, ale jak píšete, je to ve všem, použiju občas kousek Masoxu. Ted jsem dostala radu koupit "žitovku" a přidávat ji do melty, jestli ji seženu, tak to zkusím.

 

jasper*

0x

Ono spousta věcí byla jiná, když jsme byli malí, všechno chutnalo a vonělo jinak, tedy alespoň mě. Ty čichové buňky s tím mohou mít něco společného, ale myslím, že i ta melta je hodně přičinila.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]