Nejste přihlášen/a.
Zdravím, v rodině se objevil diabetes u manžela a najednou musíme řešit, jakou stravu můžeme kupovat, abychom mu neuškodili. Největší dilema máme s pečivem, sami si doma neupečeme ani kdybych se měla rozkrájet na kousíčky. Jaké pečivo je vhodné pro cukrovkáře a kde případně nakupujete?
Jestli má manžel skutečně jedničku, tak si hlavně nenechte radit od dvojkařů, ale od diabetologa, případně se snažte přesunout do nějakého diabetického centra. Někteří diabetologové nejsou tak úplně kovaní v nových technologiích a údajně i mají problém s předepisováním proužků do glukometru, protože jim to čerpá limit u ZP. Dospělí jedničkáři by po schválení revizním lékařem měli mít nárok na 1000ks proužků ročně, dětští 1800ks (což je stejně málo).
Diabetes 1.typu je autoimunitní onemocnění, při kterém imunita likviduje vlastní beta buňky a tělo přestává vytvářet inzulin. Tělní buňky tak nemůžou rozkládat glukózu a získávat z ní energii. Glukóza tak zůstává v krvi, glykemie stoupá a tělo začne vylučovat glukózu močí. Proto začne člověk víc pít a víc močit. Pokud tyto příznaky uniknou pozornosti, tak tělo začne využívat tuky a člověk začne kupodivu hubnout. Spalování tuků vede ke vzniku tzv ketolátek, tělo je okyselováno a vzniká tzv ketoacidóza, při které se začíná objevovat zvracení. Pokud ani v tuto není diagnostikována cukrovka a nasazen inzulin, tak dochází k diabetickému kómatu, které před objevením inzulinu vždy končilo smrtí.
Diabetes 1.typu vzniká nejčastěji u dětí, v dospívání, případně většinou do 30.roku.
Diabetes 2.typu vzniká především proto, že tělo ztrácí vnímavost k inzulinu, kterého beta buňky vytvářejí dost. V tomto případě se dá vnímavost zvýšit právě redukcí váhy, dietou, tabletami zvyšujícími vnímavost k inzulinu a až v poslední řadě inzulinem.
Jedničkář je v podstatě zdravý člověk - jako auto, které má proraženou nádrž a proto má vedle nádržky na ostřikovače malinkou nádržku s benzinem, kterou jen musí často kontrolovat a doplňovat.
Pacienti s DM1 nemusí měnit životní styl, oni jen potřebují vyladit hladinu glukózy a inzulinu, podobně jako to dělá tělo zdravého člověka. A k tomu jim pomáhá pravidelné měření glykemie 4-10x denně, aplikace inzulinu cca 4x denně a 6x denně jídlo s přesně vypočítaným a odváženým množstvím sacharidů. Na obsah sacharidů mají tabulky, takže můžou jíst cokoliv, co je nasytí a nepřekročí dávku sacharidů stanovenou pro dané jídlo.
Např. syn má na oběd stanovenou dávku 48g sacharidů, takže si na oběd může dát např.150g smažený řízek v trojobalu, 130g brambor; anebo přírodní řízek (kolik chce - bez trojobalu nemá žádné sacharidy), 130g brambor, 170g mandarinky a středního nanuka. Může jíst třeba i buchty nebo vánoční cukroví, jen musíme všechny přidávané ingredience zvážit, následně zvážit upečený výsledek a vypočítat kolik gramů si ke konkrétnímu jídlu může dát. To že je něco slané ještě neznamená, že to neobsahuje sacharidy, dobrou sacharidovou bombou jsou třeba chipsy.
Pacientům s DM2 by pomohla edukace na úrovni pacientů s DM1 a to včetně rodinných příslušníků. Oproti DM1 by měli omezit tuky a přidat pohyb. Ale určitě by jim pomohl přesný výpočet sacharidů. Aby např. věděli že 100g pečiva nebo chipsů obsahuje cca50g sacharidů nebo že 150g řízku, květáku či sýru obalených v trojobalu obsahuje cca 25g sacharidů, zatímco totéž bez trojobalu sacharidy téměř neobsahuje. Že můžou i ovoce a že 12g sacharidů obsahuje např. 100g jablka, 90g banánu, 170g mandarinky, 70g hroznového vína, 90g švestek, ...
Z příkladu vlastního otce vím, že se edukace DM2 pacientů zanedbává a často ani zdravotníci nemají dostatečné znalosti a informace.
Pokud ji manželovi diabetolog ještě nedal, tak si pořiďte tuhle knížku kosmas.cz/...
Přeju odvahu, trpělivost, pevné nervy a dobrého diabetologa. Dá se s tím bez problémů žít, ale je potřeba se to naučit.
A má diabetes 1. nebo 2. typu?
Syn má jedničku a ti můžou jíst vlastně všechno, jen si to musí napočítat a navážit na stanovený počet tzv. výměnných jednotek (VJ) pro každé denní jídlo.
Pečivo jí jakékoliv a u většiny počítáme 25g pečiva za 1VJ tj 12g sacharidů. Pečeme i domácí moučníky, vánoční cukroví , ... jen spočítáme sacharidy na vstupu a zvážíme výsledný produkt, z čehož nám vyjde hmotnost 1VJ daného jídla.
Hlavně sledujte na etiketách sacharidy a nejen cukry a vykašlete se na obchodní trik hnusných diapotravin. Kvalitní hořká čokoláda má méně sacharidů než slavná diačoko!
má jedničku, takže si teda musí všechno vážit. A jej, no důležité je hlavně zdraví, četla jsem na netu, že by mohl pečivo s náhradními sladidly.
A zkoušeli jste nějaké pečivo od Illíka? Jsme od Hlučína, ale jak jedeme na návštěvu k příbuzným do Olomouce, tak je najdeme i tam. Jsem právě koukala na jejich nabídku celozrnného pečiva a ještě tam mají i to pečivo s náhradními sladidly. Přeci jen nemám tolik času při práci a dětech doma stále něco péct, tak si může chlap aspoň něco sám koupit.
Bílé pečivo pokud možno vynechte, nebo omezte a kupujte celozrnné, i celozrnný chleba je lepší- je běžně v obchodní síti. Určitě dostal glukometr, takže bude mít kontrolu o hladině cukru. Navíc u diabetologa mu budou pokaždé zjištovat "dlouhodobý cukr", který je důležitý. Časem to vypozorujete a vychytáte nevhodné potraviny.
Navíc, pokud by například měl manžel výraznější nadváhu, je dobré ji snížit, tenhle úbytek se pozitivně projeví na hladině cukru. To pečivo se dá občas nahradit zeleninovým salátem, takže je dobré zvýšit přísun zeleniny.
Ne, manžel je tak akorát, prostě normální chlap. Chodíme nakupovat u nás do pekařství u Illíka, manželovi moc chutnaly jejich koblížky. S tím je utrum hold nechá si přejít chut na mermaládky, dá si poctivý celozrnný chleba s tvarohem.
Illíka neznám, ale až tak bych zas pečivo neřešila, stačí celozrnné. Koblihy samozřejmě vynechat a marmelády také. Spíš dejte pozor při vaření, na různá dochucovadla a instatní přípravky. Také mám cukrovku, glukometr, hlídám, měřím, časem to vychytáte a zjistíte, co manželovi škodí.
Jinak medicína jde stále mílovými kroky vpřed, možná se blýská na lepší časy zdravi.doktorka.cz/...
Nemá cenu tady popisovat, jak s celou dietou. Řiďte se radami diabetologa. Takže jen k tomu pečivu.
Z JAKÉHOKOLIV pečiva se v těle mouka mění na cukry. Rozdíl je jen v rychlosti přeměny, kdy u žitného pečiva je tato přeměna pomalejší než u pšeničného. Jenže jen žitné pečivo se trvale jíst nedá, a tak vám zbývá jen vážit a vážit. A měřit glukometrem, a časem zjistíte, co(kolik) ještě smí a kolik už ne.
Dobrý den, čtu tady rady a návody na diety. Nedám dopustit na celozrný chleba a na tmavé rohlíky.
No právě. Nic proti odvažování, já mám také šetřící cholestorovou dietu a drsnou redukční dietu, ale vím, že mohu 1 ks grahamového či sojového rohlíku a to je 30 g.
můžu nízkotučné sýry, tvaroh, žervé, domácí lučinu. Pečivo si kupuji přímo z místní pekárny, žádné supermarkety.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.