Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Opékání nad svíčkou

Od: galedon odpovědí: 22 změna:

Dobrý den.

Rád bych si opékal marchmallow, ale k táboráku se hnedtak nedostanu. Napadlo mě, že by to šlo nad svíčkou, ale nevím, jak moc je odpařený vosk pro jídlo nebezpečný.

Máte nějaké rady/tipy na "jedlou", nebo zdraví nezávadnou svíčku? Popř jak moc vosk v těle škodí.

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ohneta*

2x

Vím že asi poruším pravidlo, ale offtopic to musím napsat. Díky Kapce za znovuobnovení otázky, uznala svůj omyl a vše napravila. Tleskám a bod

 

nikdo*

2x

No, podle mně je nejčistší plamen nad lihovým kahanem. Zkusil bych ten.

 

hm*

1x

Sice nevím, co je ten marchmallow, ale nad plamenem svíčky se mi vždycky všechno hned černě začoudilo - pokrylo černými špinícími sazemi. Rozhodně bych neměl chut to pak jíst. Nešel by udělat táboráček třeba v plechovém lavoru (na cihlách) na zahradě, na dvorku apod.?

galedon

Děkuji za odpověd. Právě vim, že všechno černá, tak mě zajímalo, jestli neexistuje nějaká "supersvíčka"která by to nedělal

PS: marshmallow:

google.cz/...

 


1x

Dětem do rukou sirky nepatří.

 


0x

Radeji plynovy sporak a muzes opekat.

 

balzerka

0x

To bude přepálenina, saze, dehet. A ta pachut. To bych nedělala.

 


0x

Vyloučeno.

 

sebod*

0x

dej je do trouby. Budeš to mít skoro jako na ohni.

 


0x
jak už bylo zmíněno, svíčku nebrat.
já bych ti řešil plynovým vařičem nebo zapalovacem.

 


0x

svíčku nebrat, doporučil bych laboratorní plynový kahan.


doplněno 18.12.16 20:00:

Máte pravdu, plyn obsahuje ty detekční chemikálie, aby byl poznat únik, ten by mohl chut ovlivnit. Takže spíš lihový kahan. Možná bych se nebál experimentovat a zkusil bych to na pánvi.


doplněno 18.12.16 20:01:

nebo v troubě.

 

sebod*

0x

zapalovač smrdí a plyn taky

tak on smrdí i ten ohnicek a gril.
jinak tady nejde o to jestli smrdí, ale o to jestli zanechá nějakou pachut.
sebod*

requied- Ano nejen že smrdí (i z toho opekaného jídla), tak má i divnou pachut

 


0x

marchmallow slyším poprvé v životě, ale špekáčky opékám na páńvi, když není táborák, tak je rozpůlím nebo i rozčtvrtím a nářežu. Vosk ze svíčky mi nikdy nejde nahoru, ale vždy stéká směrem dolů. I tak bych nad svíčkou nic neopékala, vždy odkapává tuk...tedy z buřtíka. Jdu si vyguglovat, co je to ten machma...


doplněno 12.12.16 12:31:

asi jsem nějaká natvrdlá, vy budete opékat žužu?

sebod*

Ano, opeká se "žužu" . Mně to teda taky chutná

Ano, opékání žužu je starý anglický zvyk. Samotné žužu znali už staří egyptané 2000 let př.n.l, samozřejmě ne to dnešní umělé, ale přírodní z rostliny Proskurník lékařský, které počátkem 20. století samozřejmě nahradila výroba z cukru, syrupu a bílků, díky níž marshmallow zlevnily a staly se běžnými cukrovinkami. Jak vzniklo opékání žužu není známé, nicméně "roasted marshmallow" se objevuje v anglické Dívčí skautské příručce v roce 1927 a v anglosaských zemích je to normálka nikdo se nad tím nepozastavuje. Udělá se křupavá kůrčička z karamelizovaného cukru a je to mňamka (sám jsem to neměl, ale dovedu si představit).

 


0x

Když už jsme se tak nějak dopátrali odpovědi, můžete mi někdo prozradit (galedon? sebod?), jak to chutná? Já nikdy neměla chutě dávat marshmallow kamkoliv jinam než přímo do pusy (ještě jsem jej viděla v kakau nebo horké čokoládě), nedokážu si to vůbec představit. Jak se ta chut změní? Je nějaký typ, který je na opékání lepší? Já marshmallow vlastně nemusím vůbec, chutnají mi jen ty "copánky" (Chamallows) od Hariba, je takové lehce a dobře pocukrované... to by se opéct dalo?

 

sebod*

Naufrago. změní, no . Jsou takové tekuté, táhnou se jako, jakooooo.,., hustý lepidlo . Mezi dětmi je to dost oblíbené, jen musíš dát pozor, aby se nepopálily. Jak to vezmeš z ohně, tak vnitřek maršmelounu je fakt horký. Jinak my je napíchneme na klacek na opékání a chviličku pečeme nad ohněm. Bacha, mají snahu z klacku padat do ohně

 

honzajs122

0x

Doma bych otevřený plamen z lihu, plynu a pod. vyloučil a vzal bych teplovzdušnou pistoli...

sebod*

honzo . Oni jsou už dnes i takové horkovzdušky určené pro použití v kuchyni. No, ale to zase každý nemá.

nikdo*

Tou horkovzduškou by to možná šlo. Ale jednak to rámusí, a hlavně: vezmete té přípravě to kouzlo otevřeného plamene. To nejde ničím nahradit.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]