Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Rád bych si opékal marchmallow, ale k táboráku se hnedtak nedostanu. Napadlo mě, že by to šlo nad svíčkou, ale nevím, jak moc je odpařený vosk pro jídlo nebezpečný.
Máte nějaké rady/tipy na "jedlou", nebo zdraví nezávadnou svíčku? Popř jak moc vosk v těle škodí.
Sice nevím, co je ten marchmallow, ale nad plamenem svíčky se mi vždycky všechno hned černě začoudilo - pokrylo černými špinícími sazemi. Rozhodně bych neměl chut to pak jíst. Nešel by udělat táboráček třeba v plechovém lavoru (na cihlách) na zahradě, na dvorku apod.?
svíčku nebrat, doporučil bych laboratorní plynový kahan.
Máte pravdu, plyn obsahuje ty detekční chemikálie, aby byl poznat únik, ten by mohl chut ovlivnit. Takže spíš lihový kahan. Možná bych se nebál experimentovat a zkusil bych to na pánvi.
nebo v troubě.
marchmallow slyším poprvé v životě, ale špekáčky opékám na páńvi, když není táborák, tak je rozpůlím nebo i rozčtvrtím a nářežu. Vosk ze svíčky mi nikdy nejde nahoru, ale vždy stéká směrem dolů. I tak bych nad svíčkou nic neopékala, vždy odkapává tuk...tedy z buřtíka. Jdu si vyguglovat, co je to ten machma...
asi jsem nějaká natvrdlá, vy budete opékat žužu?
Ano, opékání žužu je starý anglický zvyk. Samotné žužu znali už staří egyptané 2000 let př.n.l, samozřejmě ne to dnešní umělé, ale přírodní z rostliny Proskurník lékařský, které počátkem 20. století samozřejmě nahradila výroba z cukru, syrupu a bílků, díky níž marshmallow zlevnily a staly se běžnými cukrovinkami. Jak vzniklo opékání žužu není známé, nicméně "roasted marshmallow" se objevuje v anglické Dívčí skautské příručce v roce 1927 a v anglosaských zemích je to normálka nikdo se nad tím nepozastavuje. Udělá se křupavá kůrčička z karamelizovaného cukru a je to mňamka (sám jsem to neměl, ale dovedu si představit).
Když už jsme se tak nějak dopátrali odpovědi, můžete mi někdo prozradit (galedon? sebod?), jak to chutná? Já nikdy neměla chutě dávat marshmallow kamkoliv jinam než přímo do pusy (ještě jsem jej viděla v kakau nebo horké čokoládě), nedokážu si to vůbec představit. Jak se ta chut změní? Je nějaký typ, který je na opékání lepší? Já marshmallow vlastně nemusím vůbec, chutnají mi jen ty "copánky" (Chamallows) od Hariba, je takové lehce a dobře pocukrované... to by se opéct dalo?
Naufrago. změní, no . Jsou takové tekuté, táhnou se jako, jakooooo.,., hustý lepidlo . Mezi dětmi je to dost oblíbené, jen musíš dát pozor, aby se nepopálily. Jak to vezmeš z ohně, tak vnitřek maršmelounu je fakt horký. Jinak my je napíchneme na klacek na opékání a chviličku pečeme nad ohněm. Bacha, mají snahu z klacku padat do ohně
Doma bych otevřený plamen z lihu, plynu a pod. vyloučil a vzal bych teplovzdušnou pistoli...
honzo . Oni jsou už dnes i takové horkovzdušky určené pro použití v kuchyni. No, ale to zase každý nemá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.