Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Tak jsem pekla linecké a výsledek je, že se mi po upečení úplně rozdrobilo. To se mi za celý můj dlouhý život ještě nestalo. Nevím jestli je to moukou, nebo máslem, nebo kde vězí ten čert. Použila jsem hl.mouku Penam, normálně je dobré kvality a máslo opravdové z Poděbrad, žádnou náhražku. Tak jsem se z té mouky snažila udělat ten "sopel", jak tady kdysi radil Clayman. Ale asi neumím udělat ani ten zatracený "sopel", protože se mi jednoduše mouka do soplu nechtěla spojit. Tak tady sedím a chystám se jít koupit novou mouku a znova máslo a vejce. Mám vzteka, protože mám z cukroví kyblík pečeného pudru. Ani nevím co s tím udělám, asi to vyhodím. Z jaké mouky jste pekli vy? A jak dopadlo vaše linecké? Recept mám vyzkoušený po několik let a tak nechápu co se to letos stalo.
to nevyhazujte - udělejte nepečené kuličky s různými příchutěmi a nemusíte drtit a kupovat piškoty. Na netu je na ně receptů dost.
posílám osvědčené linecké a vůbec se nezabývám tím jakou mám mouku a jaké máslo
30dkg hladké mouky
20dkg másla
10 dkg cukru moučky
2 žloutky
zpracujeme těsto necháme cca 2-3h. v chladnu a pak zpracujeme
zaručeně se povede a cukroví je velmi chutné
Tak ja normalne cukrovi nikdy nepecu, ale chtela jsem "provokativne provonet" kuchyn, tak jsem koupila hotove testo v Albertu a zkusila rychlovku s tim, ze to kdyz tak vyhodim, ale bylo to chutove uplne nejlepsi cukrovi, jake jsem mela a a uz neni ani kousek z tech patvaru, co jsem amatersky vytvorila, jen se po nem zaprasilo tak koupim jeste dalsi ruzne prichute a hura na to ! A mozna jeste zkusim i vlastni podle receptu a tomu peceni prijdu v duchodu na chut
Přesně tak. Také jsem už pátrala, protože mi to nešlo do hlavy. A přesně tohle jsem se dočetla. Že čerstvě namletá mouka není vhodná k okamžitému zpracování. Ještě že jsem v tom záchvatu vzteku ty zbylá tři kila nevyhodila do popelnice. Jsou vzadu ve špajzu a budou tam hezky odpočívat.
Letos jsem ještě nepekla, teprve budu. Linecké dělávám už spoustu let podle receptu v klasické české kuchařce a vždycky je pěkné.
30 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 20 dkg másla, 2 žloutky, citrónová kůra a vanilk. cukr
Chutné je i medové linecké cukroví: 50 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru, 18 dkg másla, 4 žloutky, 12 dkg tekutého medu, citrónová kůra.
Chyba bude v některé ze surovin, kup jinou mouku, případně i jiný tuk a peč znovu. Pečený pudr nevyhazuj, dělávala jsem nepečené kuličky, kde základem byly pomleté nebo podrcené piškoty. Tak použiješ ty drobky. Dával se tam rum, kakao, máslo, cukr, dovnitř lískový ořech, mandle, nebo pár rozinek. Obalovalo se v kokosu. Kvůli tomu rumu to už dneska nedělám, ale bylo to rychlé, jednoduché a chutné. Tak budeš mít další druh. Jaga.
Podle mě to bylo moukou. Také už se mi jednou kvůli mouce zkazilo cukroví, i když jinak. Letos mě dokonce zklamala i Babiččina volba, takže si na vánoční pečení koupím mouku z nedalekého mlýna. Z toho rozdrobeného by možná částečně šly udělat nějaké kuličky, ale všechno ho asi stejně nevyužijete, pokud ho je hodně...
Díky za rady. Já dělala to těsto jak říkáte. Ono je na to linecké s minimálníma odchykama stejné. Máslo bylo pravé máslo, koupila jsem ho tady vedle mne přímo v Poděbradské mlékárně, v jejich obchodě. 38 korun kostka. Vyplejtvala jsem tři kostky másla. Všechno se nerozpadlo, zatím. Do toho co jsem přidávala černou kávu zatím drží, a to s kokosem také. Ale linecké na slepovaná kolečka je v tom čudu. To mne také napadlo udělat z toho nádivku s přidáním mletých ořechů, rumu a smetany a udělala jsem to do košíčků. Ale všechno asi nespotřebuji, protože já to nepečené nemám vůbec ráda, přijde mi to strašně hutné. Ale jak tak na to myslím, tak zkusím s kandovaným ovocem a pojítko z medu. Já těsto nikdy moc nesladím, tak snad to ve výsledku nebude sladké jako ten cecek. Ale stejně musím znova dělat to linecké. Tak udělám jedno jako píše Jaga a pak podle hahanaj. Myslím že to byla ona co dávala recept. I když to je opravdu asi ten samý. Já mám 210 hl mouky 70 moučky 2 žloutky 140 másla citr. kůra. vždycky dělám z trojnásobné dávky a ještě dělám to samé ale kakaové, přidám prosáté kakao. Akorát nedávám nikdy 70 deka cukru, tak třetinu a těsto trochu osolím a vždycky se mi výborně povedlo bez problémů. Až letos tahle katastrofa. Ale letos jsem poprvé koupila tu blbou mouku od Penam. Jindy beru Předměřickou, nebo i z toho Penny obyčejnou a vždycky v pohodě. Přitom jsem dlouho kupovala značku Penam na chleba a byla jsem spokojená. Asi to letos vyrobili ošizené na ty vánoce, protože byla v nějaké akci. Já tu mouku vlastně nekupovala, koupila mi ji kamarádka v nějakém supermarketu a byla v akci. Já jí dala za úkol přivézt mi nějakou dobrou mouku a tahle byla v té zasrané akci, tak mi ji vzala. Jsem přesvědčena, že to bylo tou moukou. Už když jsem to těsto dělala, něco se mi nezdálo, ale nedovedla jsem odhadnout co.
Suzy. Nebudeš teď někdy péct štrůdl s jablky? Kdyby ano, tak to nadrobené cukroví dáš na jablka místo strouhanky a cukru. A už nikdy to nebudeš dělat jinak Nebo udělej čískejk
Už jsem to rozpatlala na ty kuličky. Je to docela dobré, budu je polévat čokoládovou polevou. Nemá tady někdo recept na opravdu lesklou polevu? nelíbí se mi, když poleva ztuhne a je matná. Já jsem loni nějak udělala krásnou lesklou polevu, ale nemůžu nikde najít jak. Tak teď studuju internet, ale tam toho každý nakecá.
já bych je obalila v oříšcích nebo kokosu ale to je podle chuti jinak rozehřeju ve vodní lázni čokoládu hořkou či mléčnou a přidám lžíci mléka nebo horké vody a do toho bych namáčela napíchnuté na špejli
70deka cukru bude přelep ne ...proboha tolik cukru
já tedy si mouky nevybírám a vždy se to co peču povede
No jasně, je to 70g. Já ani nevážím, dávám maximálně jednu polévkovou lžíci a někdy cukr vůbec žádný, jenom trošku soli, protože pak mám náplně a ty sladké být musí. A když dělám všelijaké polevy, tak ty se bez cukru také neobejdou, tak se snažím nedávat cukr tam, kde být nemusí. A pak, také jsem si všimla, že když není těsto sladké, tak vynikne chut různých náplní daleko lépe.
Tak jsem doma vyštrachala jinou mouku a schválně udělala pokus. Udělala jsem malou dávku stejného těsta z té co jsem koupila teď a jednu z mouky co jsem měla doma od dřívějška. A těsto z té mouky Penam je prostě hnusné. Trhá se už při válení, je takové drobivé. To druhé těsto je v naprosté pohodě a přitom jsou v něm naprosto stejné ingredience. Takže já už budu příště kupovat mouku s předstihem a ne na vánoce, protože to ti hajzlíkové něčím nastavují, nebo co s tím dělají. A pak že jsou naši výrobci poctiví. Nejsou, jsou to podvodníci jako v tom Polsku. Já nesnáším tu reklamu "nakupujte hezky Česky", z toho mám doslova husí kůži. Já totiž čtu etikety a vím co bylo kde vyrobeno a pokud nemusím, tak to co je vyrobeno u nás v licenci, vůbec nekupuji. Ale stejně se všemu nevyhnu, to bych musela ožírat kořínky na vlastní zahradě. Ach jo, kam jsme to dospěli. To teda bylo za těch komunistů zboží kvalitnější. Bylo toho málo, ale takové sr.ky jako nám cpou dnes, to teda nebyly.
Suzy, a jste si jistá, že jste měla dost tuku? Já bych řekl, že bylo málo tuku. Taky se nám to už jednou stalo. Ale bylo to znát už při válení. Těsto nedrželo pohromadě.
Ahoj Nikdo, jsem si jistá. Tuku jsem měla podle předpisu přesně. Proto jsem také na ty drobečky musela vymyslet jiné pojivo než je máslo, protože by to bylo strašně mastné a nešlo by to jíst. Když ty nepečené kuličky děláme z kupovaných piškotů, tak tam přidáváme máslo, protože piškoty jsou suché, bez tuku. Ale už jsem to vymyslela a jsou dobré, ještě jsem tam přidala nasekaný kandovaný květ ibišku, ten jsem nechala chvíli nasáknout rumem a jsou moc dobré. Už jsou rozložené aby trochu oschly a zítra budu namáčet v hořké čokoládě. Budou z toho nakonec super bonbonky.
A všichni jste dobře odpověděli, ale čekala jsem komu mám rozdat bodíky. Tak dostali ti, kteří od nikoho jiného nedostali, aby jim to nebylo líto. hezké Vánoce všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.