Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém s pečením mazance. Krásně vykyne,dám ho do trouby na 170°C, po 10min. praskne a po vytažení z trouby se splácne. Nevím,kde dělám chybu.Ivanice
Dobrý den.
Příčin může být hned několik. Pokud mazanec v troubě praskne, tak byl před pečením pravděpodobně málo nakynutý. Doporučuji nechat déle kynout. Také lze mazanec nahoře ve středu nůžkami, do kříže, lehce nastřihnout. Nicméně problém může být i v kvalitě zpracování těsta. Ideální je nějaký domácí robot. Nestačí totiž jen smíchat suroviny, ale těsto je potřeba hníst. to se dělá proto aby se z mouky uvolnil lepek a jak už jeho název napovídá - "lepil", což pak samozřejmě napomáhá i ktomu aby při pečení neprasnul. Další důvod který mě napadá, může být i přilišné množství droždí, což může způsobit i ono padaní po upečení. Padání po upečení může způsobovat i příliš prudké pečení, mazanec se "opeče" ale nepropeče. Běžný 500g mazanec bych pekl aspoň 30 minut, teplotu si už musí každý odhadnout podle trouby... Přeji hezký den!
Ivanice, dejte recept! Kolik kvasnic na kolik mouky, kolik tuku? Jak dlouho necháváte kynout a po vytvarování mazance, jak dlouho ho ještě necháváte na plechu, kynout? Já si myslím, ale jen myslím, že máte těsto málo vykynuté a jestliže ještě pak nenecháte kynout, na plechu, zvedne se v teplé troubě rychle a pak splaskne. Myslím si, že chyba je v krátké době kynutí.
Těch kvasnic je akorát. Pak je chyba v překotném kynutí. Naše stařenka a já po ní, uprostřed kynutí jednou nebo 2x přemíchám. A když už buchty a vlastně cokoliv natvaruji na plech, pak ještě půl hoďku nechávám překynout. A až pak do vyhřáté trouby. Ale i tak, který mužský tady peče houstičky a nechává je v troubě 50ºC půl hoďky a pak troubu zesílí? Jabraka?
300g mouky, 21g kvasnic, 63g tuku...těsto zpracuji v pekárně, krásně vykyne, když ho dám péci,nejdřív praskne a po vytažení ještě splaskne...děs.ivanice
Nechejte ho kynout déle, přemíchejte a pak, na plechu ho natřete a nechejte ještě půl hoďky kynout. Na kynuté těsto se nesmí spěchat! Klidně celá doba kynutí, i s plechem, víc jak hodinu.
Hurááá
Zdravíčko.
Těsto na mazanec : 700gr. polohrubé mouky
1 kostka droždí
140gr. másla
140gr. cukr krupice
330ml. vlažného mléka
5 žloutků
80gr. rozinek,citrónová kůra,lžička soli,lžíce mandlí na posypání.
Všechny ingredince nasypu do domácí pekárny a nechám cca patnáct minut hníst.Pokud ji nemáte,tak musíte klasicky připravit a vzejít kvásek a posléze těsto řádně prohnětat v míse vařečkou.Tak,aby vznikaly bubliny.Podotýkám,že toto těsto je takové hutné a těžké.
Nechám jej vykynout a po vykynutí vytvořím dva mazance,u kterých udělám nožem kříž,pomažu rozkvedlaným vejcem a zasypu mandlemi.
Na plechu je ještě nechám cca půl hodinky kynout,až krásně vzejdou.
Posléze peču prvních deset minut na 200 st.C,po té době se teplota musí snížit na 150st. C.
Celková doba pečení je zhruba 30 - 40 minut.
Nikdy mně nepraskne a z tohoto těsta dělám také vanočky
Na horní část mazance se uprostřed nařízene nebo vystřihne těsto do kříže... asi to má svůj důvod
Na obrázku imageproxy.jxs.cz/... je to hodně přehnané, obrázek je vybraný pro ilustraci, protože tady je to dobře vidět.
Úplně stačí malý křížek asi jako zde velikonoce.vira.cz/... nebo na obrázku na 1gr.cz/... kde se přímo píše, cituji "Ve středu potřených bochánků vytvořte ostrým nožem zářezy ve tvaru křížků. Zamezí potrhání jejich povrchu při pečení."viz : hobby.idnes.cz/...
Bochánek také splaskne, když je těsto ,,překynuté,, tedy necháte dlouho kynout.
Při kynutí je dobré těsto jednou promíchat, aby odešly velké bubliny, upečené pečivo má potom jemnější strukturu.
Do Velikonoc je času dost, do té doby to vychytáte...to je k vzteku, jak to popisujete, jednou jsem dala moc droždí a praskl mi při vaření knedlík, mazanec zatím ne. Po vytažení z trouby necháte ho ještě v teple, než vychladne? To by mohl být důvod toho splácnutí, jinak mne už nic nenapadá.
Dobrý den,
někdy je těžké něco vysvětlit. Včera pečený mazanec 250 gr hladké mouky,250 gr polohrubé mouky
5 lžic cukru a 5 lžic másla .droždí 30 gr. 280 mml mléka. Výborné těsto dlouho zpracované v míse a později ještě na prkénku. Kynutí 1 hod. Pak dodám rozinky a mandle.Řádně zapracuji . Další kynutí na plechu 15 minut. Potřít vejcem a posypat mandlemi. Po zaschnutí do trouby 10 minut na 200 stupńů pak 30 minut na 150.
Mazanec prasknul.
Dnes pečení druhý delší kynutí delší zpracování a mazanec prasknul. Tak jak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.