Nejste přihlášen/a.
Četl jsem, že mrkev je zdravější pokud se uvaří, pokud je to pravda, tak máte nějaký tip jak co nejrychleji mrkev uvařit? Nechce se mi to vařit půl hodiny v hrnci :D
Zdravím. Ve všech odpovědích je pravda. Mrkev je jedna z mála zelenin, kde je opravdu vhodné tepelné zpracování. Vzhledem k tomu, že tělo nedokáže využít cokoliv z mrkeve bez přítomnosti tuku, dává se i do zeleninového salátu trocha oleje. Za syrova tělo dokáže zpracovat z mrkve sotva 25% (syrový zeleninový salát). Proto je podle výzkumů nejlepší nakrájet mrkev na kostičky a krátce orestovat na pánvi (pro 1 porci) na 1 čajové lžičce rostlinného oleje. Stačí 3-4 minuty. Je vhodné i 3 minuty povařit a po vyjmutí zakapat olejem. Jako zdraví nejprospěšnější se považuje to, že dokáže na sebe navázat z organismu škodliviny, tím čistí především játra a plet. Jinak obsahuje vysoký podíl beta-karotenu, který se v těle přetváří na vitamín A, který je nutný pro zdravý zrak a sliznice. Odborníci tvrdí, že čím více je v těle beta-karotenu, tím lépe se tělo dokáže vypořádat s volnými radikály, které jsou zodpovědné za rakovinné bujení. V neposlední řadě mrkev dodává střevům vlákninu. Ida
Já zase četla, že z mrkve tělo získá mnohem více, když je přítomen tuk. Mám pocit, že se jedná o vitamin A, který je v tuku rozpustný. Tedy nastrouhat na hrubém struhadle nebo nakrájet na malé kostičky, chvilku osmahnout na tuku, oleji a pak podlít a podusit do měkka. Dochutit solí, špetičkou pepře, citronem a někdy i skořicí. A paráda veliká. Je pravdou, že mrkev osmahnutá na tuku, vypadá a chutná naprosto jinak, než jen vařená ve vodě.
Já to shrnu. Pokud chcete co nejrychleji, tak mrkev musí být na co nejmenší kousky. A pokud chcete co nejlepší vstřebatelnost vitamínů, tak jedna z možností je mrkev oloupat, nastrouhat na malých očkách a rychle orestovat na oleji s oříškem másla. Stačí 2-3 minutky. Ochucení je na Vás.
Pokud chcete větší kousky, tak nakrájet na kostičky a v rendlíku s poklicí podusit na trošce vody, dokud nezměkne, snad 5 minut. Voda se vyvaří a nakonec můžete přidat opět kousek másla.
Když byste chtěl vařit celou mrkev, tak za pět minut je v papiňáku.
Těch vašich 30 minut v hrnci s poklicí je moc.
Zelenina má být uvařená na skus, tedy ne moc měkká. Pokud jakoukoliv zeleninu uvaříte hodně, zničíte si, nebo snížíte mnoho vitamínů, třeba C.
Nakrájet na drobno, na kostičky, na proužky, na kolečka, dle libosti, osmahnout trochu na oleji, a podusit s trochou vody na pánvi přikryté pokličkou. Když je takhle osmahnutá, stačí ji 5min.
Já nepoužívám olej ale sádlo nebo máslo, podle toho, co s ní budu dělat dál. Když je jen tak na jídlo tak na másle.
co je tohle za dotaz?
1/ mrkev se vaří sotva pár minut. Za půl hodiny vaření byste z ní měl nepojídatelnou antihmotu.
2/ mrkev je nejzdavější, když je syrová.
zkuste si to. Vařte mrkev půl hodiny a pak si pochutnejte. Dobrou chut.
Mrkev je význačá svým obsahem vitaminu D, ten se ale váže na tuky tedy aby se do organismu dostal orestovat na jakémkoli tuku.
Každý radí něco jiného, takže mám nakrájet mrkev třeba na kostičky a orestovat na pánvy na oleji? Nebo mám do parního hrnce přidat třeba olivový olej?
Často dělám mrkev s hráškem + pohanku. Mrkev očistím, nakrájím na kolečka, podleji vodou a cca 10 min. vařím, pak polovinu mrkve rozmíchám ponorákem, přidám,cibulovou jíšku, zbylou mrkev a hrášek, dochutím a přidám 1dcl smetany a kousek másla. Pokud dělám baby mrkev jako přílohu, vařím v páře tak dlouho až je na skus.
Sebod, grilovaná mrkev a celer je výborná, manžel ji má rád s troškou medu a citronovou štávou, já upřednostním na slano, kořenová petržel se v mé kuchyni nenajde.
Nejrychleji uvaříte, kdyžd si přivedete do varu natočelnou horkou vodu z kohoutku v rychlovarné konvice a nalejete do kastrolu, kam jste dali mrkev podélně nařezanou na půlky nebo na čtvrtky. Mrkev i jiná zelenina se má konzumovat jak vařená /dušená v páře je nejlepší/, tak syrová. Tím získáte všechny látky pro tělo prospěšné. Něco se varem ničí, ale něco se uvařené lépe uvolnuje do našeho organizmu.
Otázka zněla ...jak nejrychleji, tak nejrychleji ve vroucí vodě i za cenu, že se vyluhují do vody cenné látky
Očištěnou mrkev na špalíčky velikosti asi jako když krájíte brambory jako přílohu - dejte do zavařovacví sklenice 1litrové a přidejte 2 lžíce vody- můžete/nemusíte/ lehce osolit ,uzavřete šroubovacím víčkem a vložte do mikrovlnné trouby . Dejte cca na 5minut . Po uplynutí doby budete mít mrkev jako v páře vařenou . Nechte malinko zchladnout a opatrně otevřete .Vaříme tak i brambory .
A proč vlastně potřebujete mít tu mrkev vařenou takovým fofrem? V páře to trvá déle, ale nevyluhují se cenné látky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.