Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, milí rádcové,
jako dítě jsem mívala velice ráda plíčky na smetaně. Hustá smetanová omáčka, navinulá chut, k tomu houskový knedlík. Vařívala je babička a ta platila za výbornou kuchařku. Jenže, když mi bylo 17 let, babička zemřela, mamka plíčky nevařila, no a já taky nikdy ne. Manžel se po nich nepídil, tak jsem to nechala být.
Koupila jsem dnes zabitou ovci. Součástí toho všeho masa byl právě čistý a pěkný pajšl. I když na netu je dost receptů, jak děláte opravdu dobrý pajšl? Babička kdysi dělala takovou navinulou omáčku, myslím, že přidávala kořenovou zeleninu, trochu hořčice a najemno nastrouhanou sterilovanou okurku pro výraznější chut. Co tam dáváte vy?
Zkusila bych ten skopový pajšl. Ty vnitřnosti jsou pěkné a zdravé, nebyl to žádný chcípáček. Dám tam srdíčko, plíce. Mohu přidat i slezinu, co myslíte? A co ještě? Játra se asi nedávají, že? Někde jsem četla, že se dává vařit i jazyk, ale hlavu nemám. Ono, nakonec, lepší...hlava by se mi asi moc nelíbila, dobře, že není.
Děkuji za rady, snad se mi to povede. Zatím to dělat nebudu, ukládám si porce do mrazáku, ale v zimních dnech na plíčky také dojde. I kdyby se děda měl it. Jaga.
tak tady je originál recept (našel jsem to na netu) a je z knihy Receptury teplých/...
a jinak děkuji za inspiraci, dneska jsem již po večeři, když si vzpomenu, jak nás tím krmili ve škole...
Jaguško. Ahoj, nic není nutno vymýšlet, jen povařit, pokud je kořenová zelenina, tak proč né, koření dle nálady, jako do svíčkové, pak pajšl po vychlazení nakrájet (najemno, potrubí pejskovi), dle libosti, vrátit do vývaru, smetana s hl. moukou pro zahuštění, cukr, ocet. Mezi tím obyč. houskový knedlík, housky nebo rohlík na kostky, polo, nebo hrubá mouka,/věřím, že umíš/, vajíčko, špetka soli, mlíko, zhňácat aspoň tvar šišky, uvařit cca 10min. z obou stran a vznikne bašta nepřekonatelná. Dodatek - u nás je nutno toto zboží objednávat předem, i ledvinky, ale naštěstí to funguje.
Dobrý večer,plíčka omyju,dám sůl, nové koření,bobkový list,pár kuliček černého pepře a uvařím.Po změknutí plíčka nakrájím na malé kousky,vývar přecedím a zahustím zakysanou smetanou.Občas zahustím sladkou smetanou a dochutím worcestrovou omáčkou.Vnitřnosti jsme kdysi vařili doma často,ale nikdy se žádná zelenina nedávala.mamina
Maminka je kdysi dělávala tatkovi,ten je měl rád,ale my 3 děti ne a nejedly jsme je.Na intru nám je dělali často,byl to děs! Nikdy v životě jsem je ani nevařila,ikdyž manžel je někde jedl a prý mu chutnaly,ale i tak mu je vařit nebudu.Pamatuji si,že je mamka opravdu pořádně propírala a i máčela několik hodin ve vodě.
Děkuji za nápady, ten od Hahanaj je opravdu vymazlený, ovšem ani ty ostatní nejsou k zahození.
A že Hafovi není dobře? Ono ve školní jídelně bylo takřka všechno úplně jiné, než doma od babičky. Nějaký čas jsem v 70. letech pracovala jako vychovatelka ve školní družině a chodila s dětmi do jídelny na obědy. Nebylo nic divného, když se některé z dětí přímo u stolu pozvracelo. Jednou týdně určitě. Jídla byla totiž tak hanebná, bylo mi těch dětí líto. Jednou se udělalo zle i mé kolegyni, vychovatelce, po zavánějícím rizotu, sotva, chudák doběhla. Já po pár týdnech přestala na obědy chodit, jen jsem dohlížela na stolování dětí, ale ty chudinky to jíst musely. Vedoucí stravování společně s hlavní kuchařkou odcházely kolem 16. hodiny domů s naditými taškami. Myslím, že třeba takové máslo si samy nekoupily nikdy. A dětem daly hnus. Dodnes nechápu - kde byly tehdy nějaké kontroly, aby tyto nenažrané baby kleply přes prsty?
Přešla jsem posléze učit do mateřské školy. Vařili tam proti té školní jídelně přímo excelentně. Asi po týdnu byl pořádný vepřový řízek. Toho jsem se v družině nikdy nedočkala. Asi tam ani nevěděli, že něco takového je. Když jsem se divila a chválila, kuchařka se mě ptala: A co tam tedy vařili? Nemohla jsem hned odpovědět, jinak by se mi i po tom úžasném řízku díky vzpomínkám zvedl zase žaludek.
Vzpomínky jsou prevít. Někdy potěší, jindy rozbouří zažívací trakt.
Ale ze všeho se dá vykouzlit chutné jídlo, pokud to člověk udělá dobře, pohraje si s tím. Věřím, že ty školní plíčky nestály za nic. Ovšem, moje domácí, to bude jiný koncert. Děda má ovšem také pořád ještě v paměti ty školní, takže to bude těžký oříšek ho přemluvit.
Když ho nechám ale týden či dva před tímto obědem vyhladovět , určitě aspoň ochutná. A pak sní všechno! Slíbím mu zákusek!
Dík za rady a nápady. Dám tam tedy plíce, srdíčko a slezinku. Jazyk nemám, ta játra se mi tam tak nějak nehodí. Zatím to dělat nebudu, nechám zamražené, dědovi dost vadila ta spousta syrového skopového, o které všude brkal. Tak až se trochu uklidní. On sice rád jí, ale syrové maso vidět nemusí.
Díky všem za rady. Jaga.
Zdravím,
ovci jste si kuchala sama, anebo ji prodávali už "rozbouranou"? Mě by zajímalo, jak to chodí.
Aha, takže normálně zabíjačka. My jsme si doma vždycky zabíjeli kůzlata (tedy spíš rodiče, my jsme se sestrou jen pomáhaly) + někdy i kozlí skopce (vymíškované odrostlejší kozly). Ovčí/ jehněčí maso jsem nikdy nejedla, akorát v Rusku jsem ochutnala pravé skopové (z vymíškovaného berana), a to mi tedy moc nechutnalo. Jak je ten beran vykastrovaný, je hrozně tlustý a to maso je hodně tučné (ale jako opravdu hodně) - prý to tak je vždycky. Ovčí nebo jehněčí by asi bylo lepší.
Dobrý den, Ildiko,
našla jsem si inzerát na Bazoši. Místo asi 25 - 30 km od nás. Pán nabízel 3 ovce, pěkné, masité, na zabití. Přes léto je měl na "sekání" zahrady. Po 1.000 Kč. Loni jsem měla odjinud, za 700 Kč, ale ta možnost už není, tam s chovem skončili.
Pán nabídl i možnost zabití u nich. Řezník chtěl za práci 300 Kč. Ovci zabil, stáhl, rozčtvrtil, zvlášt dal pěkné droby. Ostatní budu dělat dneska. Máme ji napůl s dceřinou rodinou, všichni máme moc rádi dobře připravené skopové. Nejlepší je na česneku, špenát, chlupáče. Chutný je i valašský skopový guláš.
Pokud seženu, kupuji si skopový kus každý podzim. V zimě je fajn udělat si dobrý oběd. Skopové se běžně v řeznictví už nekoupí, jako kdysi za totáče. Jenom kolem Velikonoc jehněčí a sice za nemravné ceny. Tak už se těším.
Už mám koupené brambory, cibuli, jablka, no a teď tu ovci, takže když přijde zima, už nás nezaskočí. A to mám ještě dohodnuté v listopadu po honu střelené bažanty za slušnou cenu.
Letos vyzkouším poprvé ty plíčky, loni nám pán droby nedal. Tak uvidíme, zda se bude děda cpát, či zda bude trucovat. Skopové je zdravé a chutné. Škoda, že dost lidí má k němu nechut. Já bych snědla klidně i kozu, jen kdyby byla! Jaga.
Já dělám plíčky dost často, tedy vepřové, taky je musím objednat. Přidám jednu zkušenost : dlouho je dusím. Určitě několik hodin, aby se jenom rozplývaly na jazyku. Proto jich dělám velký hrnec, pak si hotové zamrazím a čerstvou dodělávám jenom omáčku.
Přečetla jse oba recepty a připadají mi zbytečně složité. Já dělám plíčky jako nejjednodušší guláš: na cibuli osmahnout a pak jenom sůl a pepř, nakonec mouku a smetanu (místo papriky). Nedávám zeleninu ani divoké koření, ani nekyselím, spoléhám na jejich vlastní chut.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.