Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Objem kelimku od jogurtu

Od: marianda® odpovědí: 22 změna:

dobry den mili radcove, jaky objem ma prosim kelimek od jogurtu? Mam recept kde se ingredience meri na kelimek od jogurtu. Jelikoz muj kelimek ma 1.81 kg tak myslim, ze by ta babovka moc dobre nevysla. Za odpovedi dekuju

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

3x

Dobrý den, to bude asi jako "hrnková buchta" (jeden hrnek toho a dva hrnky onoho). Takže, já bych volil hrnek (skleničku) asi o velikosti 2 dcl = 200 ml (přibližně 200 g). Zdravím!


doplněno 09.10.16 19:06:

Posčítejte celkový počet hrnků a dostanete výsledný objem - já myslím, že se to povede. Dobrou chut a nepřipálit (zkoušet na špejličku) .


doplněno 15.10.16 06:47:

Tak ještě přidám gratulaci, že jste šikovná a buchta (bábovka) se povedla. Myslím, že celý "problém" vznikl tak, že vaříte (pečete) podle české kuchařské knihy, ale mimo ČR (a už si asi moc nepamatujete, jak velký jogurt se zde prodává). A tak velké balení jogurtu, jako je tam u Vás v dálce, se u nás neprodává, tak nás to mátlo. Holt, malá země = malý jogurt = malá buchta a velká země = velký jogurt = velká buchta .


Beniku dobry den! Dekuju za odpoved, bylo by to teoreticky jedno, ale jsou tam i vejce, takze aby to tak nejak odpovidalo. Jdu na tu buchtu, snad se to povede.


doplněno 15.10.16 15:32:

Bene, ano presne takto vznikla ma pochybnost o velikosti kelimku. Jak jsem cetla ten recept a podivala se na ten kybl jogurtu, trosku jsem znejistela. Moje zlata maminka je vetsinou "pritel na Skype" ale zrovna tam nebyla, kdyz jsem se rozhodla pect, proto jsem se s duverou obratila na poradnu. Obcas je to boj a odlisne miry a vahy mi ani po mnoha letech neprirostly k srdci. Na mile Jsem si zvykla pomerne rychle a uvazuji v nich, horsi jsou palce - inches a vubec nejhorsi jsou objemy. Kde to jde, pouzivam evropske miry, ktere davaji logiku. 1m/ 100cm a ne 1 stopa/ 12 inches a tak dale. Nektere recepty, hlavne na peceni, maji uvedene ruzne miry, hrnky, gramy, unce, mililitry. Proste chaos. Skoda, ze to neni jednotne. Ale mne to neodradi, ta ceska knizka s recepty na peceni je super a neni nad nase ceske peceni a vareni!

 


3x

Dneska jsou kelímky každý jiný, ale pokud je to hodně starý recept ještě ze socialismu, tehdy byly jogurty všechny ve stejných kelímkách o objemu 200 ml. Viz obrázek: ekonomika.idnes.cz/...

Jinak samozřejmě je důležitý ten vzájemný poměr přísad, pokud použijete váš "kelímek"o objemu 1,6 litru, budete mít prostě 8x víc těsta, ale fungovat to bude taky (samozřejmě ty vejce je potřeba přizpůsobit).


Vam take dekuju za odpoved. Ten jogurt na obrazku, tak ten bych si dala! Jeste si to matne vybavuju. Ale osmkrat vice testa, to neee! To bych musela pozvat celou poradnu na ochutnani.

Ale opravdu píšete, že Váš kelímek má 1,81 kg, to je kilo a osmdesát deka. Proto ta zmínka o osminásobku těsta.

 

kaarel

3x

objem kelimku od jogurtu = secist horni a spodni prumer kelimku vydelit dvema = r dale spocitat objem tj. pi er na druhou krat vyska k.


Ja jen chtela upeci jednoduchou buchtu, ktera se meri na hrnecky. Takovy vypocet by pro mne byl moc!

 


0x

Jak buchta dopadla? Povedla se?


doplněno 15.10.16 07:41:

Mirando, príma, príma



Buchta se povedla bajecne, podle toho jak byla jednoducha, tak vysledek byl fajn. Mamka mi poslala peknou kucharku, tak zkousim recepty, na ktere mam zrovna doma suroviny. Tato byla jen z mouky, cukru, jogurtu, prasku do peciva a vajec. Odvazila jsem se pridat malicko kokosu a dobre

 


0x

Tyhle recepty na kelimky a hrnicky jsou dobry, +- kousek neceho a vysledek je furt dobrej.
Pokud se Ti to nezda tak jedine jinou kucharku a muzeme vazit na gramy
I vajicko je ruzne velike a taky se to v receptech neresi.

 


0x

Kelímkům bych moc nevěřila. jsou různé, o obsahu 125, 150, 200, 400...někdy ml, jindy g. aby se v tom vyznal. Lepší je měřit na hrnky. Klasický snídaňový hrneček je 250 ml a podle toho buchta vyjde pokaždé.

Nebo potom odvážit. Ale ty kelímky jsou fakt ošidné. Jaga.

Pletiplote, kde mají ten ovocný jogurt z Lacrumu za 1,30? Zašla bych si tam a koupila bych si jich nejmíň 50 - pro celou rodinu i poříbuzenstvo!


doplněno 12.10.16 10:45:

Kdysi, je to už možná 50 let, jezdila k nám k babičce o prázdninách prima rodina od Brna. S děvčaty jsem kamarádila. Ta kamarádka přišla do obchodu a chtěla 2 LAKRUMÁČKY. Nikdo nevěděl, o čem je řeč, nic takového neměli. Až po dlouhé době a dlouhém vysvětlování vyšlo najevo, že to, co jsou u nás běžné PRIBINÁČKY, jsou pro Brňany LAKRUMÁČKY. Chutnalo to stejně dobře. Tatka se tomu názvu ještě dlouho smál.

Inu, jiný kraj, jiný mrav. Jaga.

Půjčil bych Vám stroj času, abyste se mohla vrátit o 30 let zpátky, ale zrovna je rozbitý. A dnešní peníze by vám tam taky nevzali.

kutilka

Pro Babujagu: Zdravím, po přečtení vašeho příspěvku musím nesouhlasit. Pribináček nebyl vůbec totožný s Lakrumáčkem, ten prvně jmenovaný byl mnohem chutnější a i v jiném kelímku. Lakrumáček se chutí zdaleka nevyrovnal Pribináčku, to byla taková náhražka poctivého Pribináčku z Pramen zdraví z Posázaví. Podotýkám, že je to jen můj osobní názor.

Přeji hezký den

xy

no, u babičky se vždycky kupovaly "kyselky " - myšleno nějaké ochucené vody. Výraz z mého dětství, a teď najednou ho zase slýchám od kolegyně ( cca 30 let ) ,když posílá synka koupit kyselku

Obcas jsem pro kyselku taky chodil. A ona se tak IDA vastne jmenovala

xy

Babajaga

myslím, že ani ne tak jiný mrav, ale že pribináček vyráběla Pribina Přibyslav, a lakrumáček Lacrum Brno, takže každý si to pojmenoval svůj výrobek podle sebe. Někde existoval i Pacholík

jennyn

Tak to ne, Lakrumáček není Pribiňáček! V Brně bylo oboje. Pribiňák byl tvarohový krém, kdežto Lakrumák takový hladký vyšlehaný smetanový. Oba výborné, ale stejné to nebylo ani náhodou a i obaly se lišily. Pribiňák ve voskovaném papírovém kelímku, kdežto Lakrumák v průhledném plastovém, širokém, s víčkem. A myslím, že Lakrumák byl větší. Nějak jsem ani netušila, že Lakrumák se nedostal dál od Brna a od Lacrumu. Asi nefungovala ještě ta globalizace... Hezky se ale vzpomíná, kde jsou ty časy...,

 


0x

To je zcela jedno, jak velký kelímek si vezmete, protože u těchto receptů jde o POMĚRY SUROVIN. Pokud budete všechny suroviny v daném receptu měřit tím stejným kelímkem/ hrníčkem (jakéhokoli objemu), výsledek bude vždy správný. Příště si třeba zase můžete vzít jiný kelímek.

Vejce se do takových receptů přidávají odhadem (ona je to stejně taková pochybná jednotka, protože každé vejce je jinak velké).


doplněno 10.05.17 21:37:

Rozdíl mezi kelímky může být velký, ale pokud v jednom receptu budete užívat kelímek o stejné velikosti, je to jedno (akorát toho potom bude celkově více nebo méně). Místo kelímku bychom mohli suroviny měřit např. na lžíce - jenomže to bychom se "ulžícovali". V těchto receptech jde jen o vzájemné poměry, o nic jiného.


doplněno 10.05.17 21:38:

Mimochodem, takové recepty (hrníčkové) jsou už z principu pro alespoň trochu zkušené kuchaře.

 

Vejce jsou sice každé jiné, ale rozdíly mezi kelímky mohou být i 200%. Dávat suroviny odhadem může zkušený kuchař, ale ne začátečník.

Aha, takze moje prvni peceni buchty bylo hrnickove a uz jsem trochu zkuseny kuchar
Dekuju:-*

 

pavlos1*

0x
A v Ostravě se prodával ostravaček v takovém malém žlutém, průhledném kelímku se stejným víčkem.

 


0x

Jinak ještě pokud máte váhu, dá se hrubě spočítat objem kelímku tak, že ho zvážíte prázdný, pak ho naplníte vodou a znovu zvážíte. Váha vody v gramech odpovídá objemu v ml. (tedy přesněji 0,9982 při teplotě 20 °C a navíc destilovaná, ale pro kuchyňské potřeby zcela stačí hustota 1g/cm3, pokud byste navrhovala potrubí pro elektrárnu, tak tam už by to nestačilo).

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]