Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak rozbít vajíčko?

Od: vanasi® odpovědí: 15 změna:

Prosím Vás,protože si už musím občas taky něco usmolit,tak ted mám problém,jak rozbít vajíčka,aby se mi do jídla nedostali skořápky?Dělám třeba smažený na pánvi,ale při tom množství vajíček to trvá hrozně dlouho,než každé po rozbití prohlédnu,jestli mi tam nespadl úlomek skořápky.Je nějaký rychlý a bezpečný způsob?Jak na to? Moc děkuji.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

1x

Dobrý den, vejce držíte v jedné ruce nad pánvičkou a seknete ho nožem, který máte v druhé ruce (jen to vejce, ale nikoliv ruku). Odložíte nůž a stejnou rukou (a za použití ruky, ve které je seklé vejce drženo) roztrhnete naseklé vejce nad pánvičkou, ono vyteče, obě půlky skořápky následně opatrně odložíte stranou tak, aby z nich nic nekapalo mimo pánev. Při troše šikovnosti si už potom jen otřete ruce do utěrky a moc si nenaděláte okolo. Zdravím!


doplněno 16.09.16 11:43:

hm - mám to vyzkoušené a ještě jsem se nezranil (to vejce dráhu nože přibrzdí). Jak je zde již někde zmíněno, tak je dobré vejce po naseknutí očichat a kdyby bylo zkažené, tak je ještě čas uhnout s ním stranou a do pánve se nedostane. Je fakt, že někdo rozbíjí vejce o hranu pánve, která je také docela ostrá, ale potom stírá vajíčko z vnějšího okraje pánve, což je zbytečné.


doplněno 17.09.16 19:55:

Tak se zdá, že to použití nože je zde zatím metoda nejrozšířenější (asi bude nejlepší).

hm*

Tohodle bych se držel. Naseknout ho něčím tenkým, nejlépe tím nožem, rozevřít a je to. Nasekávat třeba o okraj hrnku apod. se mi neosvědčilo, protože "tlustý" okraj hrnku skořápku rozláme, u křehkého nádobí se navíc bojím o jeho osud a taky má při naseknutí zespoda to vejce chut stékat po nádobí.

Doplním Bena-vejce jsem sekal nožem na krájení chleba ale pak,pže byl neustále tupý,jsem přešel na příborový vůž-neotupí se a ostří na normálním noži vydrží déle!Manželka občas rosekne o hranu hrnce,pánve ...

Jen malá zkušenost-NIKDY nesekám na pámví nebo hrnce s připravovaným pokrmem.A to z prevence-vždy na hrnečkem-pokud by byl pukavec-neznehodnotím pokrm!

A nestacilo by sekat tupou stranou noze?

 

tondac*

1x

Nakřápnout v půlce skořápku o hrnek, do díry vložit palce a půlky od sebe vcelku oddělit, vyklepnout vajčko do hrnku, prohlédnout, odstranit případné úlomky, očuchat. Vzít druhý hrnek a opět nakřápnout, ... a pak vajíčko přelít do prvního hrnku a to opakovat i se zbytkem vajec.

Takhle si můžete vejce připravit dopředu a jedno zkažené vejce vám nezkazí celé jídlo.

 

ag515l

0x

Já to neprohlížím a úlomky skořápky tam tedy nechávám. Proč vybírat zdroj vápníku?

dota*

Slyšel jsem o jednom pánovi, který vajíčka natvrdo neloupal, ale jedl je i se skořápkou. Ale ne každý má skořápky rád.

 


0x
Vejce rozklepneš a dáš si ho mezi prsty do dlaně.
Tam vidíš,zda je zbytek skořápky,či nikoliv.

 


0x

Natuknout přes okraj např. linky a palci rozdělit tak, abyste jakoby nadzvedávala jednu půlku nad druhou (tj. ne od sebe do boku). Vajíčko tak zůstane v půlce skořápky a to "vylijete" na pánvičku nebo do misky. Skořápku tam mívám málokdy.

 


0x

Šikovnost se získá praxí. Když se přece jen stane a od vajíčka odpadne i kousek skořápky, jsou dvě možnosti. Skořápka je velká, viditelná, lehce se vyndá. Nebo je maličká, přehlédnete ji a dostane se do jídla. Opět jsou dvě možnosti. Při jídle na ni narazíte a vyplivnete. Nebo ji spolknete. Pak se nestane vůbec nic hrozného, jen si maličko dodáte do těla vápník.

Kdysi se tradovalo, že spolknutá skořápka způsobí zánět slepého střeba. Není to pravda. Běžně jíme (částo záměrně, protože je to dobré pro střeva) ovocná semena - z jablek, hrušek, melounů...

 

jabraka*

0x

Vajíčka muž mnioho let rozklepávám tak,že nožem seknu napříč skořápky.Skořápka se vcelku přesně rozdělí na dvě poloviny,nehrozí odloupnutí skořápky.I kdyby se kousek oddělil,zůstává viset na blance.Ještě se mi nestalo,že by kousek skořápky upadnul do jídla.

JABRAKA

 

albatros498022*

0x

Způsobů je mnoho, ale ani jeden se nehodí například pro velkokucgyni tam by se takhle pomalu pracovat nedalo. Hezky jednou rukou o hranu a pak na pánev nebo kam je třeba, ale jinak v malém se nožem naklepávají dobře a asi je to nejlepší způsob.

 


0x

Chce to cvik. Já slepičí vajíčka rozklepávám o hranu; kachní nebo krůtí nožem (protože mají velmi silnou vnitřní blanku, kterou je potřeba proseknout). Skořápky se mi tam dostávají jen naprosto zřídka (a jinak to není žádná hrůza, pouze zdroj vápníku). S čím může být problém, co se týče rozbíjení, jsou perliččí vejce - obzvlášt některá jsou tak tvrdá, že je rozklepnete pouze o hranu železného hrnce, a to ještě musíte pořádně udeřit. Posledně jsem jedno rozbíjela snad nadesekrát, než se mi to podařilo.

 


0x

Profesionální kuchaři vůbec nepoužívají žádný nástroj, ani skleničku, nebo něco podobného. Jednoduše klepnou vejcem o pracovní desku a nakřápnou ho. Pak ho otevřou prsty. Kumšt není v tom o co, nebo čím vejce rozklepnete, ale jak ho otevřete. Někdo je tak ničemný, že nedokáže ani otevřít dvě půlky skořápky i kdybyste mu dali sebelepší návody...

 


0x

Naseknu ostrým nožem tak do půlky a potom prsty v ráně tahem do stran otevřu.. Nůž při sekání koná i pohyb dozadu, současně řeže blanku. Úlomky skořápky zůstanou viset na blance.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]