Nejste přihlášen/a.
Prosím Vás,protože si už musím občas taky něco usmolit,tak ted mám problém,jak rozbít vajíčka,aby se mi do jídla nedostali skořápky?Dělám třeba smažený na pánvi,ale při tom množství vajíček to trvá hrozně dlouho,než každé po rozbití prohlédnu,jestli mi tam nespadl úlomek skořápky.Je nějaký rychlý a bezpečný způsob?Jak na to? Moc děkuji.
Dobrý den, vejce držíte v jedné ruce nad pánvičkou a seknete ho nožem, který máte v druhé ruce (jen to vejce, ale nikoliv ruku). Odložíte nůž a stejnou rukou (a za použití ruky, ve které je seklé vejce drženo) roztrhnete naseklé vejce nad pánvičkou, ono vyteče, obě půlky skořápky následně opatrně odložíte stranou tak, aby z nich nic nekapalo mimo pánev. Při troše šikovnosti si už potom jen otřete ruce do utěrky a moc si nenaděláte okolo. Zdravím!
hm - mám to vyzkoušené a ještě jsem se nezranil (to vejce dráhu nože přibrzdí). Jak je zde již někde zmíněno, tak je dobré vejce po naseknutí očichat a kdyby bylo zkažené, tak je ještě čas uhnout s ním stranou a do pánve se nedostane. Je fakt, že někdo rozbíjí vejce o hranu pánve, která je také docela ostrá, ale potom stírá vajíčko z vnějšího okraje pánve, což je zbytečné.
Tak se zdá, že to použití nože je zde zatím metoda nejrozšířenější (asi bude nejlepší).
Tohodle bych se držel. Naseknout ho něčím tenkým, nejlépe tím nožem, rozevřít a je to. Nasekávat třeba o okraj hrnku apod. se mi neosvědčilo, protože "tlustý" okraj hrnku skořápku rozláme, u křehkého nádobí se navíc bojím o jeho osud a taky má při naseknutí zespoda to vejce chut stékat po nádobí.
Doplním Bena-vejce jsem sekal nožem na krájení chleba ale pak,pže byl neustále tupý,jsem přešel na příborový vůž-neotupí se a ostří na normálním noži vydrží déle!Manželka občas rosekne o hranu hrnce,pánve ...
Jen malá zkušenost-NIKDY nesekám na pámví nebo hrnce s připravovaným pokrmem.A to z prevence-vždy na hrnečkem-pokud by byl pukavec-neznehodnotím pokrm!
Nakřápnout v půlce skořápku o hrnek, do díry vložit palce a půlky od sebe vcelku oddělit, vyklepnout vajčko do hrnku, prohlédnout, odstranit případné úlomky, očuchat. Vzít druhý hrnek a opět nakřápnout, ... a pak vajíčko přelít do prvního hrnku a to opakovat i se zbytkem vajec.
Takhle si můžete vejce připravit dopředu a jedno zkažené vejce vám nezkazí celé jídlo.
Šikovnost se získá praxí. Když se přece jen stane a od vajíčka odpadne i kousek skořápky, jsou dvě možnosti. Skořápka je velká, viditelná, lehce se vyndá. Nebo je maličká, přehlédnete ji a dostane se do jídla. Opět jsou dvě možnosti. Při jídle na ni narazíte a vyplivnete. Nebo ji spolknete. Pak se nestane vůbec nic hrozného, jen si maličko dodáte do těla vápník.
Kdysi se tradovalo, že spolknutá skořápka způsobí zánět slepého střeba. Není to pravda. Běžně jíme (částo záměrně, protože je to dobré pro střeva) ovocná semena - z jablek, hrušek, melounů...
Chce to cvik. Já slepičí vajíčka rozklepávám o hranu; kachní nebo krůtí nožem (protože mají velmi silnou vnitřní blanku, kterou je potřeba proseknout). Skořápky se mi tam dostávají jen naprosto zřídka (a jinak to není žádná hrůza, pouze zdroj vápníku). S čím může být problém, co se týče rozbíjení, jsou perliččí vejce - obzvlášt některá jsou tak tvrdá, že je rozklepnete pouze o hranu železného hrnce, a to ještě musíte pořádně udeřit. Posledně jsem jedno rozbíjela snad nadesekrát, než se mi to podařilo.
Profesionální kuchaři vůbec nepoužívají žádný nástroj, ani skleničku, nebo něco podobného. Jednoduše klepnou vejcem o pracovní desku a nakřápnou ho. Pak ho otevřou prsty. Kumšt není v tom o co, nebo čím vejce rozklepnete, ale jak ho otevřete. Někdo je tak ničemný, že nedokáže ani otevřít dvě půlky skořápky i kdybyste mu dali sebelepší návody...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.