Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí sýr

Od: suzymon® odpovědí: 6 změna:

Ahoj všem! Dělá si někdo z Vás domácí sýr?

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Já dělám pouze domácí LUČINU,ale tu asi znáte. 2x 500 ml bílý jogurt 10%tuku (kupuju v Lídlu),1x sladkou smetanu na vaření 200-250 ml a špetku soli-podle chuti. Vše zamíchám,vleju do plátýnka které vložím předem do sítka a v sítku nechám odpapávat v lednici 24 hod. Je to mňamka! Můžete pak smíchat s pažitkou,Dobrou chut!


Ano, tohle znám. Je to dobré. Ale já jsem měla na mysli takový ten polotvrdý opravdový sýr. Něco jsem si načetla na netu, ale myslela jsem, jestli tady někdo nemá své vychytávky. venku je hnusně a tak nevím co roupama.

uska*

Já si Lučinu upravila, aby nebyla tak tučná a při odkapání již neměnila chutě, aby nebyla čím dál více kyselá nebot smetana reaguje s jogurtem.

1 x 500g jogurt Hollandia s 3,8 % tuku + 1x 200 g zakysanou smetanu, stačí 12% tuku. Protože obě dvě suroviny jsou již zakysané, tak chut se v lednici nemění ani třetí den. Vše pořádně zamíchat a nechat do rána překapat v sítku s kapesníkem (plátýnkem). Výsledek je 350 g kvalitní Lučiny za 25,- až 27,- Kč.


doplněno 10.08.16 20:06:

Asi máte na mysli tohle conovehonakopci.cz/...

Mám to uložené v PC moc dlouho a ještě jsem to nezkusila. Tak to někdo zkuste a dejte vědět, díky.


Ano usko, ale nevím jestli je to ta samá paní. Já jsem to našla v trochu jiném vyprávění. Hledala jsem zavařování v mikrovlnce a při tom jsem padla i na tento recept. Určitě vyzkouším a určitě dám vědět. Mám v plánu jet pro to mléko zítra.

 

eivlis*

0x
Na dotaz s dovolenim neodpovim,ale jak bylo psano vyse,tak taky delam velmi casto jogurt na noc odkapany se zakyskou.Ten jogurt vyrabim doma detem skoro denne a rodina uz je na to pomalu alergicka,tak z toho delam Lucinu a nasledne pomazanky s bylinkama atd.Ten klasickej syr by me taky zajimal.

 


No já jsem právě našla tento recept.

Sýr polotvrdý: 250 g plnotučného tvarohu (ne v kelímku), ale tu kostku, 250ml mléka, 1 lžíce másla, na špičku nože jedlé sody, sůl a bylinky podle chuti, i česnek rozetřený a tak.

Do hrnce tvaroh + mléko, zahřívat a míchat, dokud se neoddělí syrovátka. Pak dát do cedníku s ubrouskem a odcedit tu syrovátku. pak dát tu odcezenou hmotu zpátky do hrnce, přidat máslo a tu sodu. A míchat a míchat na slabém ohni,dokud se hmota nezačne tavit. Pak přidat to koření a dále míchat, až je hmota hladká a začne se táhnout. Pak nalít do formičky a na noc do lednice. Formu vyložit potravinovou folií, aby se to dobře vyklopilo.

Na tento sýr není potřeba žádné syřidlo, prý to udělá ta jedlá soda. Já jsem si právě chtěla dojet tady pro mléko do statku, abych si dělala vlastní dobrý tvaroh. jenomže je hnusně, tak pojedu až zítra. Ale určitě to vyzkouším a pak dám vědět a jestli se to povede, tak pošlu i foto. Prý se to dá normálně krájet jako Eidam. Teda není to tak tvrdé a tuhé, ale krájet na plátky se to dá a je to prý moc dobré. Tohle je zmenšená dávka jenom na zkoušku a je toho sýra pak jenom kousek, ale já když se s tím už budu patlat, tak to udělám alespoň z dvojnásobné dávky.

Tak jsem si myslela, jestli tady není někdo kdo také experimentuje. Tu lučinu znám a občas ji dělám, ale chtěla jsem vyzkoušet ten sýr.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]