Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Můj první pokus o guláš

Od: marek23 odpovědí: 8 změna:

Ahoj

Chystám se přejít od jednoduchoučkých pokrmů k něčemu trošičku složitějšímu - a sice hospodskému hovězímu guláši. Mám v plánu použít 1kg hovězí kližky a objemově přibližně stejné množství cibule.

Mám v plánu využít informací z těchto receptů:
mzone.cz/...
toprecepty.cz/... (2x víc surovin)

Bohužel u nás ve studentském bytě, kde momentálně pobývám, není řádné vybavení. Hlavně tedy nějaký ten kastrol.. jsou tu jen obyčejné starší hrnce, z nichž největší má 2,5 L, dost se v něm vše připaluje a nedá se v něm pořádně dusit, jelikož poklička dost poskakuje. Ale alespoň trochu vypadá jako kastrol, je asi stejně široký jako vysoký.

Proto Vás chci poprosit, jestli byste mi nemohli doporučit nějaký kastrol, který bych si měl pořídit. Jde mi hlavně o dobrý poměr cena/výkon. Rozhodně nechci nějaký high-end kuchařský kastrol od Horsta :D spíš něco jednoduššího a levnějšího, abych si to taky mohl dovolit

A taky bych se Vás, zkušenějšich, zeptal, jestli by bylo lepší koupit si přímo tu kližku a sám si ji odblanit, nebo si koupit v Kaufu kostičky na guláš... vypadaly docela dobře a prý jsou připravené přímo na guláš.

Děkuji

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pohanka*

3x

Tak kližka je opravdu na guláš nejlepší. Ovšem nápad ji odblanit není nejlepší, protože kližka je ,,blanami,, prorostlá.

Takže nakrájet celou tak, jak ji přineseš, z obchodu.

Určitě koupit u řezníka v jednom kuse a pokrájet v kuchyňce sám. Vyjde cenově lépe.

Též koupit kelímek, nebo kostku sádla. Guláš zásadně na něm.

Já bych doporučila snad obyčejný smaltovaný, s poklicí. Je náš podnik Sfinx. www.smaltovane-na/...

Smaltovaný rendlík Standard-Bordo, průměr 24 cm, objem 4,5 litrů za 277 Kč, s poklicí za 386 Kč, je to novinka a akce.. Má ale tmavý vnitřní smalt. Já jsem měla raději ten světlý. V nabídce je i samozřejmě tento typ nádobí a řekla bych že mají výběr dost velký a jsou i kvalitní. Jsou různé velikosti kastrolů, takže podle svého uvážení. .

Mají i levnější typy /třeba Daisy/ ale pozor, je to tenčí plech, takže se jídlo bude snáze připalovat.


doplněno 07.08.16 18:27:

Klasické černo bílé nádobí Standard je asi to nejlevnější. Když zůstaneme u 24 průměru tak bez poklice stojí 249 Kč, poklice za 102 koruny. Není tak velký rozdíl. Síla materiálu 0,8 mm.

Ještě nabízejí nádobí 2. kvality a ve výprodeji je též přijatelná cena, ale výběr není tak velký.


doplněno 07.08.16 18:34:

V receptu pšou odblanit, ale já to považuji za zbytečné, to všechno se pškně uvaří a rozvaří, ve finále tam nic špatného nenajdete.

Maso nemýt pod tekoucí vodou, pouze pokud je silně znečištěné, ale otřít mokrým hadříkem, utěrkou. Mám dojem, že dnešní maso je prodáváno ve velmi fajnovém stavu. Pokud koupíme maso nakrájené na řízky, na plátky krkovičku, plátky na ptáčky, tak je také nikdo již neomývá, ale rovnou zpracovává.

Před revolucí bylo maso v jiném stavu, mnohdy i se našel písek. Dnes špinavé maso v obchodě nenajdeme. První věc v obchodě - nakupujeme nejdříve očima. Tudíž si potřebný kus vyhlídneme a vizuelně zkontrolujeme kvalitu, tedy barvu a čistotu.

pisek

Nevzpomínám v masu písek. Možná chleba jak tahali přepravky po zemi. Zato teď běžně objevím maso omyté octem.


doplněno 07.08.16 19:31:

Kvalitní český kastrol a né ten šunt

kolimax.cz/...

pohanka*

Nemusíte si vzpomínat, protože jste ho tam třeba neměl /1973 -1985/. To neznamená, že když to napíšu, že tak to bylo u všech prodejců. Stačí jednu půlku upustit na zem, nebo vyvalit z auta.

To dnes již nehrozí. Přece jenom je dnes manipulace jiná. A půlky vepříka možná na prodejnu dnes také nejdou. Maso vezou v autech již v přepravkách, podle objednávky.

Pisek -zadavatel píše, že nemá moc peněz, možná, že položka přes 1000 korun pro něj už bude vysoká.

pisek

Nojo 1973 to již jsem nebyl 10 let student a vařili jiní. Levné věci jsou někdy drahé. Na Heuréce zrovna Tescomu nechválej.

 

anonym12345

2x

 

dam®

2x

Ahoj, před "teflonem" se taky guláš vařil a chutnal, tak nestresuj, pomalu dojdeš k tíženému cíli. Tato krmě není o spěchu. Za mírné teploty v času docílíš kvality. Řadově i hodiny. V podstatě, nejvíc technické práce zabere krájení a pak čekání, tehdy si kuchařka odskočila, nebo "něco" v mezičase na poli zvládla. Neměli plyn ni elektriku, jen kamna, žádný papiňák, obyč. klasiku, kterou dnes neumíme vnímat pro naší nedočkavost. Např, je obrovský rozdíl mezi ovarem z papénu a ovarem pomalu vařeným, kde se za mírné teploty jen tak líně maso převaluje pár hodin. Nebo křen z obchodu versuz čerstvě vykopaný. Toho guláše se neboj, pokud budeš pomalu dusit, neutopené, průběžně podlévané, pak dochutíš dle nálady, na závěr rozumě zahustíš (strouhaný brambor, strouhanka, krajíc chleba), tak chybu neuděláš, ale počítej s nevolí, bude málo...

 


0x

Dobrý den, já mám fígl, jak vařit či péct cokoliv - na víckrát. Třeba ráno dám guláš na plotnu, za hodinu ho vypnu, pak ho dokončím až před polednem. Pokud se to dělá takto jakoby na pokračování, tak je to chutnější.

 


0x

Marku, ostatní ti hrnce a všechno doporučí lépe než já. Já ti jen chci říci, že kližka a veškeré maso na guláš se neodblaňuje, nevyřezávají se z něj šlachy. Guláš je právě proto tak dobrý, že je právě z takového masa. Kdybys ho vařil z kvalitního, bez blan a šlach, guláš nikdy nebude tak dobrý. Jen musíš počítat s tím, že když ho nebudeš vařit v papiňáku, budeš muset u něj strávit hodně času, protože by se ti mohl připálit, Budeš muset často zamíchat a cca 1,5 - 2 hodiny ho budeš muset hlídat.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]