Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
prosím o radu jak na starý plynový sporák. "Zdědila" jsem ho s bytem v paneláku. Je to MORA a u knoflíku má čárky od 1 do 8. Vzhledem k tomu, že svá nejlepší léta má už hodně dlouho za sebou, tak nejde nastavit na 4 a méně (zhasíná). To by mi zase až tak nevadilo, ale protože jsem se s plynovým sporákem nikdy v životě nesetkala, tak nevím, jak s ním pracovat. Nevím, kdy a kam umístit rošt s plechem (dolu, nahoru), a na jakou číslici nastavit, abych dosáhla pečené křupavé kůžičky na kuřeti, opečených brambor,...Buď je totálně vysušená i s masem a nebo v podstatě jen uvařená, brambory to samé. Pečení masa je vždy u tohoto sporáku velmi intuitivní a k pečení buchet, bábovek a pod. jsem se raději ještě neodvážila.
Je mi jasné, že se zdatné kuchařky právě lámou smíchy v pasech a klepou si na čelo, ale prostě boj s tímto sporákem pořád prohrávám. Vzhledem k tomu, že troubu nepotřebuji zase až tak často, tak se mi investice do nové zatím finančně nehodí. Přesto bych ráda občas i něco dobře upečeného vyrobila. Poradíte mi?
Děkuji
Stáňa
Tyhle dotazy se mi nečtou zrovna moc dobře. Jednak si prosím uvědomte, že špatný vercajk=špatná práce. Tahle poučka platí v každém řemesle, i v tom kuchařském.
A za druhé. Hrajete si s ohněm. A to doslova. Váš sporák neviděl opraváře dost let a revizáka ještě déle. Mám pravdu? Generální oprava a revize vás nemine a bude stát minimálně 1500 až 1800 korun, pravděpodobně víc. To už je snad lepší pořídit si nový sporák.
Ne, opraváře opravdu neviděl a revizák chodí 2x ročně. Nechci ho dávat opravovat a zatím ani kupovat nový. Chci JEN radu od někoho, kdo s tímto sporákem pracoval. Vzhledem k tomu,že byl standardním vybavením paneláků, tak to snad není taková rarita. Prostě se chci jen dovědět, jestli mám dát to kuře dolů a nebo nahoru, kdy a na cca jaké číslo.
"...nejde nastavit na 4 a méně (zhasíná). To by mi zase až tak nevadilo...
Kristovanoho ! To mně by teda vadilo víc, než to, že s ním neumím zacházet. Když si neupeču buchtu, zase se tak moc nestane. Když mi vyletí byt (a asi nejen můj) do luftu, bude to o dost horší.
Sporák nechte vyčistit a seřídit (trisky, ventyly), pravděpodobně to žádná velká závada nebude, na sporáku se celkem nemá so pokazit. Ale zhasínat to v žádném případě nesmí. Takhle starý sporák 100% nemá žádnou ochranu a pokud plamen zhasne, utíká Vám plyn volně do bytu. Pak už je to jen otázka času, smůly a jedné jiskry (rozsvícení v kuchyni)...
nisla - Tak jo, za ty chyby se omlouvám, když myslíte, že je to tak důležité.
Nevěřila byste, jak taková zanesená tryska dokáže snížit účinost plynospotřebiče. Možná byste byla překvapená, že máte upečeno za polovinu času a že jste ušetřila nejen čas, ale i peníze. V neposlední řadě byste nemusela po celou dobu pečení hlídat plamen. A že ho taky nemusíte uhlídat, tím si buďte jistá. Teď Vám to hoří od 5 stupně výš. Jste si jistá, že to zítra nebude zhasínat i na ten 5 stupeň? Dneska máte při pečení otevřené okno. Až bude venku -20 stupňů, budete ho mít taky dokořán? Lidí, kteří za podobnou lehkomyslnost draze zaplatili je mnoho. Nepodceňujte plyn, je to mrcha.
Kristovanoho. Vzhledem k tomu, že nejsem zase až tak na hlavu padlá, tak vždy a několikrát kontroluji, zda plamen hoří a nižší čísla nepoužívám vůbec. Navíc mám otevřené okno. Že to zhasínat nesmí vím samozřejmě také. A čistění (trysky a ventily - pravidla českého pravopisu se snad až tolik nezměnily) by asi nemělo zase až tak velkou účinnost při jeho stáří.
Prostě jsem jen chtěla odpověď na to, jestli mám pekáček dávat dolů a nebo nahoru a při jaké teplotě (nižší nebo vyšší). Tot vše.
na tyhle reakce mistru bezpecnosti z evropske unie kaslete pizzu davam uplne nahoru a stejne tak hranolky.. naporcovane kure se u nas peklo uprostred nebo nahore v zavrenem pekacku az do posledni chvile, kdy se delala pri otevrenem pekacku kurcicka, to same veprove vypecky... babovka se pekla normalne, ale troufnu si tvrdit, ze ne v kazde troube to jde, v te moji by asi byla dole cerna a nahore dokrupava
resp kdyz to date nahoru do fochu a na mensi plamen tak tenke moucniky jako buchty, srnci hrbet apod pekne uhlidate a nebudou spalene, ale na klasickou vysokou babovku bych to teda nevidel... bohuzel musite pokus omyl a odladit si to a mezitim se nastvat a nasetrit a poridit klasiku kombinovany a pak si zapecete
...jinak ostatnim bych vzkazal, ze to urcite samo nezhasina, ale zhasne to, kdyz otoci "ventilem" dolu az moc, pani neni blba a vi a snad vidi, kde to zhasina, tak asi nebude pect maso na nehoricim plynu... mi to zhasina dole u trouby taky (stara mrcha ne nova Mora) a mam uplne nove trysky na celem sporaku (prestavba).. Tak to snad proboha neztlumuju tak moc, aby to zhaslo ne? Stejne tak kdyz chci, aby kastrol bublal opravdu jen malicko, tak nepouzivam ztlumeni doleva pro joudy, ale zaviram plyn, tak dlouho az hori jen opravdu malicko a nechavam vyvar jen probublavat na minimalnim plameni... mohl bych si to seridit, ale proc, kdyz to potrebuji jen nekdy.
Děkuji. Konečně někdo, kdo pochopil podstatu mojí otázky.
Dělám to stejně jako Vy, napřed peču na méně stupňů (podle teploměru) uzavřené cca 30-45 min ve střední části, potom přesunu nahoru, odkryté, a zvýším na 7-8 (snad 200 a více stupňů) a nechce udělat kůrčičku a nechce. Takže buď to nevydržím a vypnu a nebo prodloužím čas a pak dojde k tomu vysušení, štáva vyvřená a kůrka stejně žádná. Snad jen jednou se mi to podařilo, už jsem zajásala, že jsem na to přišla a od té doby zase nic. Maso dávám do pečícího sáčku (na plech) a potom sáček rozstřihnu tak, aby bylo maso volně a mohlo se zapéct. Ale nezapeče. Jak to babička dělávala fakt nevím. Její řízky z trouby nemají doteď konkurenci.
P.S. Používala i remosku a udělala v ní naprosto všechno.
To si musíte vyzkoušet. Někdo dává do trouby hrnek s vodou, aby nebylo jídlo vysušené, někomu trouba připaluje ze spoda a dává si dolů tašku ze střechy. Pekáčky máte dva na sobě, přiklopené? A teprve, když je maso měkké, tak ten vrchní poklop sundat a naplno maso ožehnout. Maso můžete péci pomalu třeba 4 hodiny, pak je měkoučké a před podáváním zprudka ožehnout. To je dobré u té el. tr., že si můžete nastavit jenom horní gril, nebo pečení.
Dobrý večer,nevím jak u Vás,ale když chodí revizák u nás, tak kontroluje i sporák.Kdyby byl nějaký vadný,tak ho automaticky vyřadí a nedovoli ho používat.Když jsem měla poslední,tak jsem ho po zapnutí musela nechat aspon 5 minut nechat otevřený jinak zhasnul.Soused měl ten samý problém a podle revizáka to nebyla závada.Každý sporák je jiný a Vy si ho musíte vychytat.Asi rok mám kombinovaný a manžel tvrdí,že pečené kuře v plynové troubě bylo lepší.
tohle opravdu neni tak jednoduche a ono uz nikdo ani nema celoplynovy, jste v panelaku, na vasem miste bych si ho nechal vymenit za kombinovany, tj. plyn nahore a trouba elektricka horkovzdusna. Z bazaru ani tolik nestojej (od 1000Kc). Btw mam taky celoplyn, ale v troube nic nepecu krome hranolek a pizzy. Meli jsem ho doma cele me mladi u rodicu a mati v tom pekla vsechno vcetne babovek a buchet, bohuzel grif neznam, ale kure jsem umel taky
Ve starém plynovém sporáku není sranda něco dobře upéci, mě se nikdy nepodařilo hlavně sladké a vánoční.
Mají pravdu rádci nade mnou. I sporáky mají mít pravidelný servis.
Elektrická trouba je k nezaplacení, nebojte se toho, jděte do novějšího sporáku, vyplatí se. Ta el. trouba se dá sehnat i na obyčejnou zásuvku, kterou mám já a nahoře je plyn 4 hořáky.
Já bych si ho nenechala instalovat.Ten už není dobrý ani bezpečný. Na inzerát se dá koupit lacino a lepší.Já jsem prodala takový zánovní za 1500,-, když jsem přešla na indukci. Pokud zůstanete u plynu, tak troubu elektrickou. Tedy sporák kombinovaný.Plyn vysouší a není na pečení ideální.
Já to vyřešil jednoduše -na spodek sporáku jsem vložil dvě tašky-bobrovky a při pečení dával dolů do trouby kastrůlek s vodou,ale je fakt že jsem moc nepekl,zejména ne buchty či pečivo,vlastně jsem tenkrát jen jednou zkoušel chleba a povedl se skoro na jedničku ale běžně jsem si pekl kuře (ne celé vždy jen kousek - 1/4)Jinak ten sporák sloužil ještě když jsem se oženil (89) a to už byl hooodně starý ,byl tam od kolaudace v roce 68-69? a definitivně odešel až někdy v 92!Manželka raději pekla v remosce i když občas i v troubě,ale stejně se nenaučila pořádně péci na plynu,i na dalším celoplynovém moc nepekla.
Jinak maso dp péci v pekáči s pokličkou a přibližně v polovině pečení (v závislosti na druhu masa) odkrýt skrze kůrčičku!
Plynová trouba je jenom pro zlost. Často zhasíná, maso vysouší, buchta či cukroví to je katastrofa. . Pomůže péci pozvolna, do trouby přidat nádobu s vodou. Ale stejně je to na nic.
Nebude to pro Vás jistě nákladné, ale v současné době se nejlevnější sporáky Mora /bez příklopu/ pohybují v ceně do 4 tisíc. To snad dohromady dáte. Když si uvědomíte, že to je věc, kterou budete denně potřebovat.
Vyberte si sporák s plynovými plotýnkami, ale S ELEKTRICKOU TROUBOU. Rychle a dobře Vám uvaří, dobře i upeče.
Ten Váš už má své nejlepší za sebou a neustále ohrožovat své zdraví nemá cenu. Navíc na něm nikdy kloudně nic nepřipravíte, i kdybyste vařila jako Pohlreich. Ty 4 tisíce se Vám bohatě vyplatí. A není to zas až tak veliká investice. Jíst budete vždycky. Tak se Vám to bohatě vrátí. Jaga.
To že zhasíná sporák na málo, vyřeší servisák během chvilky, seřízením nebo výměnou čidla plamene. Nevěřím, že máte tak starou troubu, která by ho neměla. To by byla rarita z padesátých nebo tak z půlky šedesátých let.
A péct v plynové troubě jde. Všechno. Moje maminka ji měla a pekla v ní celý život. Bohužel už nežije, tak neporadí. Když chcete mít maso s křupavou kůrčičkou, musíte ho nechat v prostředku, nebo o jednu pozici výše, zapnout na plno a hlídat, aby jste nepřipálila. To je celé. Musíte vystavit povrch pokrmu zvýšené teplotě, ale co nejkratší potřebnou dobu, aby nedošlo k ohřevu a tím vysušení vnitřních vrstev pokrmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.