Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, stalo se mi, že jsem zapomněla v hrnku v mikrovlnce kovovou lžičku při ohřívání.
Myslíte, že mám tu lžičku vyhopdit, myslíte, že teď bude vyzařovat? Nejradši bych vyhodila i ten hrnek. Nechala jsem je tam zatím zavřené, protože se bojím zejména té lžičky dotknout, že to bude karcinogenní.
Děkuji za odpovědi.
Co by na te lzicce melo byt karcinogenni?
A jidlo z mikrovlnky vam nevadi, ale lzicky se bojite dotknout. Urcite jste si neprecetla navod, kde se pice proc nesmi prijit nic kovoveho do mikrovlnne trouby. Jde o jiskreni, ne o vyzarovani neceho co v mikrovlnce ani neni.
Uvedená informaceonepřípustnosti kovu v mikrovlnce je NEPRAVDIVÁ (jedná se o neustále dokolečka opisovaný mýtus, jako ten o velkém obsahu železa ve špenátu) - úplně normálně můžete nechat kovovou lžičku v hrnku nebo lžíci v misce s polévkou, práve naopak - doporučil bych to,protože nedojde k efektu přehřáté kapaliny, kdy vyndáte hrnek z mikrovlnky a voda v něm začné vřít a prskat ven až ve chvíli kdy s ním klepnete při pokládání na kuchyňskou linku nebo ve chvíli kdy do hrníčku přidáte cukr. Lžička se od mikrovln neohřeje, pokud je po vyndání hrnku z mikrovlnky teplá, je to proto že se ohřála od ohřívané vody ve které je ponořena. Totéž platí pro příbor na talíři - není s tím žádný problém. Co se týče odrazů mikrovln - podívejte se z čeho je vnitřek vaší mikrovlnné trouby. Je celý kovový,takže už tento fakt uvedenou informaci poněkud zpochybňuje. Jediný efekt s kovem v mikrovnce nastane tehdy, je-li ve velmi tenké vrstvě (alobal, pozlacená proužka na talíři nebo třeba vlákno v žárovce) V tomto případě dojde také ke vzniku vířívých proudů které se ve lžičce bez problémů a jakýchkoli vnějších efektů vyrovnají, ale na velmi tenkém kovovém materiálu to vede k jiskření, protože vzniklé vířivé proudy tuto velmi tenkou vrstvu kovu rychle ohřejí (přepálí) a ta začne jiskřit. Ovšem nejedná se o nijak nebezpečnou věc, poškodí to onu tenkou vrstvičku kovu - v některých místech se přepálí, ale mikrovlnku to nepoškozuje. Tenké kovové fóle se naopak používají k tomu aby některé části třeba masa, na nichž jsou tyto folie v mikrovlce položeny v důsledku vzniklého tepla zhnědly.
Záření v mikrovlnce nemá nic společného z radioaktivitou. Je to elektromagnetické záření, podobné jako třeba z mobilu, nebo rozhlasového vysílače, akorát poněkud silnější. Navíc toto záření je uvnitř mikrovlnky jen a pouze v okamžiku, kdy mikrovlnka běží. Jakmile přestane ohřívat, veškeré elektromagnetické pole zaniká.
doplněno 22.02.12 16:52:Lžičce to zas až tak moc nevadí, hodně to ale vadí té mikrovlnce.
Božíčku, už aby byl ten konec světa, jsme ozařování kudy chodíme, ležíme a jak je vidět, tak to působíí. A co mobil, když vaří mozek?
doplněno 15.04.12 19:40:A až budou třeba bolet kolena, tak bacha na ultrazvuk aby se třeba kloub neuvařll, nevysychají, tam se také září. A u té MV zadělat dvířka at ty vlnky neunikají když je dovnitř vidět, nebo je odrazit a okna do bytu zakrýt staniolem proti venkovnímu záření. Nejlépe ovšem byli chráněni rytíři v kovu.
Staré a otřepané téma, když něco září, tak je to radioaktivní a tímpádem škodlivé :D. A co si v té mikrovlnce vlasně ohříváte, že se pozastavujete až teď nad lžičkou a nad hrnkem? Jak je napsáno nade mnou, kovové předměty v mikrovlnce vadí hlavně mikrovlnce, zbytečně jí zatěžují a zkracují životnost, jinak vůbec o nic nejde.
Kdysi dávno jsem hledal stručný a jasný přehled, co smí a co nesmí do MW trouby. Bezvýsledně. Takže tam nedávám nic kovového. Ale v některých návodech jsem četl, že lze použít i kovové nádobí nebo že lze např. do hrnku s vodou dát lžičku a tím urychlit ohřívání. Já jsem jenom jednou dal omylem do trouby talíř se zlatým proužkem. To byla krása.
Tak teda nevím, ale já jsem u mikrovlky měl v manuálu, že - nesmí se pouštět prázdná, nesmí se použít kovy, včetně pokoveného nadobí (okrasné zlaté proužky).
A v Americe mají od jisté doby poznámku, že se nesmí v mikrovlnce sušit zmoklá domácí zvířata
... a děti po koupeli.
Já u těch mých měl vždycky jenom doporučené to plastové nádobí. Ale fakt jsem viděl několik návodů, kde bylo něco jiného.
Pokovené nádobí a okrasné zlacení v návodu na mojí mikrovlnku taky nechtějí. Ale kupodivu ten fígl s lžičkou do hrnku z vodou doporučují taky - ale nějak jsem nenašel odvahu to zkoušet...
Mám prastarou mikrovlnku, kombinovanou s horkovzdušnou troubou. Kupodivu je v ní unášecí talíř kovový, navíc dvojitý. Ničemu to nevadí. Naopak, lze ji zapnout i prázdnou a nic se neděje. Když jsem jí ale jednou zapnul bez tohodle talíře, ozval se po chvíli velmi nepříjemný zvuk elektrického výboje. Ihned jsem jí vypnul a pro jistotu jsem zkontroloval magnetron. Ve vlnovodu byly zřetelné stopy po jiskrovém výboji. Nicméně trouba funguje dalších pár let bez problémů.
Jednou jsem rychle potřeboval oranžové žárovky do auta, takže jsem obyčejné žárovky natřel barvou na sklo a chtěl jsem je usušit horkým vzduchem v téhle kombinované troubě. Omylem jsem ale zapnul kombinovaný ohřev (MV i horký vzduch). Něco takového jsem ještě neviděl. Ty volně položené žárovky v mikrovlnce svítily! Ale ne, že by svítilo vlákno, svítil v nich nepopsatelně zajímavý výboj. Bohužel jsem neměl nervy ten jev podrobnějc sledovat a mikrovlnku jsem okamžitě vypnul. Žárovky i trouba to přežily.
Mám mikrovlnku od Whirpoolu (se 6. smyslem), vnitřek je z nerez plechu a nijak dál neupravovaný třeba nátěrem, dalším povlakem a pod. . V návodu se lze dočíst, že lze používat kovové nádobí a příslušenství, ale nesmí se dotýkat stěn, pak teprve by docházelo k jiskření. Např. při použití kombinovaného grilu nebo kombinovaného horkého vzduchu (to znamená s použitím mikrovln), lze potraviny klidně umístit na kovovou mřížku nízkou nebo i vysokou.
Samozřejmě kombinované mikrovlnky jsou na to přizpůsobené, vždyt všechny mikrovlnky jsou uvnitř kovové a dělají pro vyzářené mikrovlny "druhý konec". V obyčejné mikrovlnce v které jakýkoliv kov prská a jiskří tak některé hliníkové potravinové vaničky nedělají vůbec nic. Tyto výboje jsou nebezpečné vysokými teplotami a způsobují opálení vnitřku mikrovlnky, byl jsem svědkem kdy takové jiskření v blizkosti otočného talíře v něm způsobilo malinkou prasklinu.
Svatá prostoto!
Pokud je kov kompaktní a nevytvoří náhodný závit nakrátko,nic se neděje.Celá mikrovlnka je plechová a přesto odolá mikrovlnám,které se v ní prohánějí.Já osobně mám bohaté zkušenosti se zavařováním v MW,vkládám do ní celou kompletně zavíčkovanou sklenici i s přítlačnou pružinou a provozuji to už 15 let.
Jen moje žena udělala chybičku,dala do MW přihřát kafé i se lžičkou.Jenomže lžička měla dřevěné držátko a to se spálilo,protože trochu navlhlo..
JABRAKA
jabraka:
celé mikrovlnka je plechová a nemá čemu odolávat, ten plech je pro vlny svod. A že celistvému kovu se nic nestane?
Taky jsem si to myslel do doby, než jsem v mikrovlnce dal ohřát zmrzlý jogurt, jeho hliníkové CELISTVÉ víčko dělalo tak obrovské výboje, že mi ot udělalo puklinu v otočném talíři . Jabraka, není to jen o závitu nakrátko .
Je úsměvné jak si mikrovlné záření lidi zaměňují s radioaktivitou, co už díky tomu vzniklo mýtů a pověr kolem mikrovlnek od radioaktivity jídla až po jeho změnu v cela něco jiného
Svata prostato :D. Jde i o tloustku toho kovu, tenke bude jiskrit jako blazen. Dale se kov nesmi dotykat steny, to je potom prus...
Mrknete na tento clanek, je moc pekny:
V mikrovlnce není žádné radioaktivní záření, pouze tzv. mikrovlny, které Vám fakt nic nemohou udělat, pokud Vás neozáří přímě (škodlivé pro člověka je jen to, že rychle ohřívají povrch a to by mohlo spálit jeho kůži a odpařit z ní vodu). Leda tak se ta lžička nějak spálí, nebo něco tak, ale ozářit Vás to opravdu nemůže. To vylučuji.
Mikrovlnné vaření nejenže není přirozené ani zdravé, ale je pro nás daleko nebezpečnější, než je vůbec kdo ochoten připustit. Zamlčování těchto faktů a důkazů ve prospěch obchodu a průmyslu je obecně známá praxe. Lidé v blažené nevědomosti, bez znalosti vedlejších účinků a nebezpečí bombardují potraviny mikrovlnami, v domnění, že je to bezpečné. Základní hypotéza přírodní medicíny uvádí, že zavedení neobvyklých molekul a energií do lidského těla s největší pravděpodobností způsobí více škody než užitku. V mikrovlnami připravené stravě jsou pozměněné molekuly i přidaná energie. Obojí je v jídle vařeném normálním způsobem užívaným už od objevu ohně nepřítomné. Mikrovlnná energie vyzařovaná sluncem a ostatními tělesy, infračervené záření, spočívá na stejnosměrném proudu. Uměle generované mikrovlny v mikrovlnné troubě jsou produktem střídavého proudu a vyvolávají miliardu i více zvratů polarity za sekundu v každé molekule potravy, na niž narazí. Za těchto okolností je tvorba nepřirozených molekul nevyhnutelná. Bylo pozorováno, že přirozené aminokyseliny přitom vykazují izomerické změny - změny morfologického tvaru a jsou působením mikrovln doslova transformovány do forem pro organizmus jedovatých. Jedna krátkodobá studie podchytila významné, znepokojující změny v krvi jednotlivců, takřka bezprostředně po konzumaci mikrovlnami upraveného jídla. Dobrovolníci jedli různé kombinace stejných jídel připravených odlišným způsobem a všechna jídla zpracovaná mikrovlnnou troubou způsobila významné změny v jejich krvi. Zatímco hodnota hemoglobinu poklesla, stoupla u všech hladina bílých krvinek a cholesterolu. Ke zjištění energických změn v krvi bylo použito luminiscenčních - světélkujících baktérií. Po vystavení účinkům krevního séra, získaného po strávení potravy upravené mikrovlnami byl pozorován významný nárůst jejich vyzařování. Pokud po přečtení těchto řádků vidíte jako lepší úsporu času před zdravím, tak mikrovlnku používejte klidně dál a nezbývá než popřát dobrou chut.
doplněno 14.04.12 17:04:Hope to není můj názor, protože mikrovlnku používám. Jeden zdroj mám tady zdravi-az.cz/...
Bože, chraň mě před takovýmito blbci. Velebnosti, chce se mi blejt.
Slušněji to napsat neumím. Sorry, ale to je síla. Když to, Stirečku, není tvůj názor, tak proč s takovými bláboly tady otravuješ vzduch?
Ten člověk má naprostou pravdu. Od té doby co používám mikrovlnku mě minimálě pětkrát tolik navstěvuje tchyně, počítač vydává divnej zvuk, chlat mě nechutná a zvětšuje se ozonová díra (nebo nějaká jiná )
doplněno 14.04.12 21:36:Jen tak mě napadá v úvodu článku je napsáno tradční činská medicína je tu 5000 let a západní 150 let které dáte přednost.
Já si dovolím parafrázovat při použití tradiční činské mediciny zemřelo cca 100 miliard lidí a u západní tak 2-3 miliardy tak které dáte přednost.
Stirecek: to je Vas osobni nazor, nebo zde odtajnite zdroj, z nehoz jste tento sloh okopiroval?
doplněno 14.04.12 18:00:Stirecek: zajímavý web. Pokud bych sem dával podobný odkaz či citoval, pravděpodobně by to bylo pouze pro pobavení kolegů nebo jako odstrašující příklad. A také bych na to ve svém příspěvku VÝRAZNĚ upozornil...
Hope chyba v jedné větě - mělo být "to není JEN můj názor", takže to vyznělo úplně naopak než mělo. Mikrovlnku používám taky, ale omezeně, jelikož o její škodlivosti ví děti školou povinné. Nemusí to být jen mikrovlnka, každé mikrovlnné záření je škodlivé, třeba mobily. Mikrovlnky už dávno němci, rusáci nebo švýcaři zakázali vyrábět, jenže dnes je jiná doba, takže je důležitý zisk. O škodlivosti tepelně upravených potravin se píše pořád a všude, je toho plný net, stačí použít vyhledávač. No ale nebudu se s vámi přít, každý máme svou hlavu, že jo...a když ta výměna názorů půjde bez urážek (teď konkrétně nemyslím tebe), tak klidně můžeme komunikovat dál. Pro zajímavost úryvek z webu:
Tradiční čínská medicína je tu 5000 let, západní medicína 150 let, které dáte přednost?
Nejnovější příběh
Zácpa u 4,5 letého dítěte
Bolestí bříška u 2.měsíčního miminka
Zažívací potíže, přibýtek na váze
Kocovina
Vyzkoušeli jste někdy nějaký produkt od firmy OKG? Můžete vyplnit anketu zde
Nakupujte se slevou!
Má Vaše objednávka vyšší hodnotu ( cca nad 800,- )?
Máte v plánu nakupovat tyto produkty několikrát do roka?
Pak se Vám vyplatí stát se členem!
Tipy o zdraví
Nechte si na Váš email zasílat několikrát týdně kratičké tipy na téma zdraví:
hubnutí
zdravotní problémy
duševní pohoda
...
Stačí vložit Váš email do formuláře. Kdykoliv se můžete lehce odhlásit
Novinky
Stačí zadat Váš email a jednou za měsíc Vám dorazí novinky z mého obchůdku
Podporujeme
Projekt Šance - Děti ulice
...
Chcete zhubnout?
S námi to zvládnete! Online výživový poradce a trénér zdarma!
Do této lišty lze přidat 4 reklamy
Mikrovlnná trouba
Mikrovlnná trouba!
Prokázaná nebezpečí užívání mikrovln!
Je možné, že milióny lidí nevědomky obětují své zdraví výměnou za pohodlí mikrovlnné trouby? A proč bylo v Sovětském svazu už v roce 1976 zakázáno používat k vaření mikrovln? Kdo vůbec vynalezl mikrovlnku?
Odpovědi na tyto otázky vás možná šokují natolik, že zahodíte svou mikrovlnku do šrotu.
Více než 90 procent amerických rodin má už po léta v kuchyni mikrovlnku, kterou užívá k přípravě jídel. U nás se tento přístroj objevoval jen sporadicky, ale po roce 1990 vtrhl i na náš trh plnou silou.
Jelikož se v přirovnání k obvyklé troubě mikrovlnka jeví vhodnější a energeticky účinnější, obejde se bez ní velmi málo současných domácností, stánků s rychlým občerstvením a restaurací.
Lidé si obvykle myslí, že jejich mikrovlnná trouba jen vaří jídlo a na ně ani na jejich stravu nemá žádný negativní vliv. Pochopitelně, vždyt "kdyby mikrovlnka skutečně škodila, příslušné instituce by přece nikdy nepřipustily její prodej."Je tomu skutečně tak? Bez ohledu na to, jak zní odůvodnění "oficiálního"povolení týkajícího se mikrovlnné trouby, pokud jde o nás přestali jsme ji používat. Důvodem jsou výzkumem odhalená a potvrzená fakta, tvořící obsah tohoto článku.
Smyslem tohoto článku je seznámit soudného čtenáře s prověřenými důkazy o tom, že "mikrovlnné vaření"nejenže není přirozené ani zdravé, ale že je pro nás daleko nebezpečnější, než si je vůbec kdo ochoten představit. Zamlčování faktů a důkazů ve prospěch obchodu a průmyslu je obecně známá praxe. Kvůli tomu v blažené nevědomosti a bez znalosti vedlejších účinků a nebezpečí pokračujeme v bombardování potravin mikrovlnami, v domnění, že je to tak dobře...
Seznámíme vás s řadou nezodpovědně skrývaných faktů a bude jen na vás, jaké z nich vyvodíte důsledky.
Jak pracuje mikrovlnná trouba?
Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra. Ve věku moderní technologie jich využíváme k dálkovému přenosu telefonu, televizních programů a počítačových informací, at už na zemi či prostřednictvím satelitů. Ale nejznámější jsou nám jako zdroj energie k ohřívání nebo vaření jídla.
Každá mikrovlnná trouba obsahuje takzvaný magnetron, speciální elektronku, v níž magnetická a elektrická pole působí na elektrony tak, aby produkovala záření v mikrovlnném spektru okolo 2450 megahertzů (MHz), čili 2,45 GHz. Takto vyprodukované mikrovlnné záření působí na molekuly potravin.
Všechny energetické vlny mění svou polaritu z pozitivní na negativní, a to při každém cyklu vlny. U mikrovln k těmto změnám dochází nesčetněkrát za sekundu. Molekuly potravin _ obzvlášt molekuly vody _ mají pozitivní a negativní "konce", obdobně jako severní a jižní pól magnetu. Jsou tedy dvoupólové _ bipolární.
Běžné typy mikrovlnek mají příkon asi 1000 wattů střídavého proudu. Magnetronem generované mikrovlny bombardující jídlo nutí bipolární molekuly, aby ve snaze přizpůsobit se jejich frekvenci, rotovaly milióny krát za vteřinu. Zmítání molekul přímo uvnitř jídla vyvolá třecí teplo, které ho vaří zevnitř. Násilím vyvolané molekulární tření ovšem současně značně poškozuje strukturu všech okolních molekul; nezřídka je úplně roztrhá nebo přinejmenším značně deformuje. (Věda tomu říká "strukturální izomerie".)
Pro porovnání. Zatím co tvorba tepla přicházejícího ze Slunce spočívá na principu pulsujícího stejnosměrného proudu (DC), mikrovlnné trouby užívají k jeho vytvoření střídavý proud (AC). Magnetron v troubě navíc produkuje špičky vlnových délek energie ve velmi zúžené frekvenci energetického spektra, zatímco sluneční přichází v širokém kmitočtovém pásmu.
K popisu vlastností elektromagnetických vln je užívána řada termínů, například vlnová délka, amplituda, cyklus a frekvence. Oč tu přitom jde?
* Vlnová délka udává typ záření, například rozhlasové vlny, rentgenové záření, záření ultrafialové, viditelné, infračervené, atd.
* Amplituda udává rozsah kmitu změřeného od výchozího bodu.
* Cyklus udává jednotku frekvence, například v cyklech za sekundu, hertz (Hz), nebo v taktech za sekundu.
* Kmitočet udává počet výskytu [kmitů] v časovém intervalu (obvykle 1 sekunda); jde tedy o počet opakování průběhu události za jednotku času; například počet opakování cyklů za sekundu.
Záření je rozptyl energie elektromagnetickými vlnami. Podle definice fyzikálního názvosloví jde o "elektromagnetické vlny vysílané atomy a molekulami radioaktivních látek v důsledku jaderného rozpadu". Záření vyvolává ionizaci, protože neutrální atomy získávají nebo ztrácejí elektrony. Shrnuto: v mikrovlnné troubě dochází k rozpadům a změnám molekulární struktury potravin vystavené procesu radiace. Výrobci by správně měli hovořit o "radiačních troubách", ale je sporné, zda by pak vůbec ještě nějakou prodali. Název nicméně přesně vystihuje čím mikrovlnná trouba skutečně je.
Bylo nám řečeno, že mikrovlnná příprava jídla není totéž jako jeho ozařování (radiační "treatment"). Budí to dojem, že je užito naprosto rozdílných energetických vln odlišné intenzity. Ani jedna dosavadní úřední studie ovšem neprokázala neškodnost užívání mikrovln. Přitom všichni víme, že platnost oficiálních studií bývá "ve vyšším ekonomickém zájmu"záměrně omezená. Mnohá z takovýchto "oficiálních studií"se také později ukázala jako žalostně nepřesná. Spotřebitelé by mohli očekávat, že experti používají v dostatečné míře zdravý selský rozum. Pravdou je však pravý opak.
Vezměme si příklad z vajíček. Koncem šedesátých let bylo celosvětově proklamováno prohlášení o jejich "prokázané škodlivosti lidskému zdraví". Tato akce nám vy-nesla imitace vaječných produktů a velké zisky jejich výrobcům, zatím co vaječné farmy jedna po druhé krachovaly. Nedávná studie, opět sponzorovaná americkou vládou, tvrdí a dokladuje, že vejce přes všechna tehdejší "vědecky ověřená prohlášení"našemu zdraví neškodí. Tak komu a čemu bychom vlastně měli věřit? Jakých měřítek bychom měli používat, posuzujeme-li záležitostí, které se přímo týkají našeho zdraví?
I když se v současné době prohlašuje, že se mikrovlny "zaručeně nerozptylují do okolí", pokud se mikrovlnky správně užívají podle schváleného návodu, rozhodnutí, zda chce či nechce jíst jídla připravená v mikrovlnné troubě, leží na spotřebiteli. Totéž samozřejmě platí především pro rozhodnutí, zda si ji vůbec pořídit.
Mikrovlny jsou nebezpečné pro přípravu kojeneckého mléka!
Byla zveřejněna celá řada velmi vážně míněných výstrah, jichž si ale stěží někdo povšiml. Například v příručce Mladým rodinám, od Minnesota Extension Service Minnesotské univerzity, vydané v roce 1989, stojí: Ačkoli mikrovlny ohřejí jídlo rychle, nelze je doporučit pro ohřívání kojeneckých lahví. Láhev se může zdát na dotyk chladná, ale tekutina uvnitř může být extrémně horká a může dětem popálit ústa a jícen. Také tvorba páry v uzavřené nádobě, jakou je dětská láhev, může způsobit výbuch.
Ohřívání láhve v mikrovlnce může být příčinou nepatrných změn struktury mléka.V kojenecké směsi může dojít ke ztrátě některých vitamínů. V ohřátém mateřském mléce mohou být zničeny jisté ochranné látky. Ohřívání láhve držené v proudu horké vody z kohoutku, nebo postavené do mísy teplé vody sice vyžaduje několik minut navíc, ale je to mnohem bezpečnější.
Dr. Lita Lee z Havaje 9. prosince 1989 v časopise Lancet oznámila:
"V kojenecké směsi ohřívané v mikrovlnce konvertují určité transaminokyseliny na své syntetické cisisomery. Syntetické izomery, at už cisaminokyseliny či mastné kyseliny, nejsou biologicky aktivní. Mimo to aminokyseliny L-proline konvertují na své d-isomery, známé neurotoxické [nervové] a nefrotoxické jedy [zasahují ledviny]. Je už dost špatné, že mnoho nemluvňat není kojeno, avšak nyní jsou napodobeniny mléka (kojenecké výživy) dělány dokonce ještě jedovatějšími užíváním mikrovln."
Mikrovlnami upravená krev zabíjí!
Roku 1991 byl v Oklahomě požadován zákon, týkající se nemocnic užívajících mikrovln k ohřívání krve k transfúzím. Zmíněný proces poškodil pacientku Normu Levitt, která zemřela po transfúzi krve. Ošetřovatelka totiž předehřála krevní konzervu v mikrovlnné troubě. Tato tragédie ozřejmuje, že se za "ohříváním"mikrovlnami skrývá podstatně více, než jsme ochotni uvěřit. Krev se před transfúzemi předehřívá běžně, ale ne v mikrovlnných troubách. V případě paní Levitt pozměnily mikrovlny její složení, což ji zabilo.
Je očividné, že mikrovlnné záření kromě "ohřívání"dělá se zahřívanými látkami ještě něco navíc. Je zcela zjevné, že lidé, kteří si připravují jídlo v mikrovlnce, polykají spolu s upravenou potravou "cosi neznámého".
Protože tělo je závislé na elektrochemických procesech, každá síla, která rozvrátí nebo změní elektrochemii ovlivní i fyziologii lidského těla. Vynikající popis je v knize Roberta O. Beckera: "The Body Electric"(Tělesná elektřina) a knize Helen Sugarman: "Warning, the Electricity Around You May Be Hazardous to Your Health".
Vědecké důkazy a fakta .
V porovnávací studii účinků konvenčním způsobem a v mikrovlnce připraveného jídla, zveřejněné (1992) v německém RAUM & ZEIT (obdoba časopisu Vesmír), čteme:
Základní hypotéza přírodní medicíny uvádí, že zavedení neobvyklých molekul a energií do lidského těla s největší pravděpodobností způsobí více škody než užitku.
V mikrovlnami připravené stravě jsou pozměněné molekuly i přidaná energie; obojí je v jídle vařeném způsobem užívaným už od objevu ohně nepřítomné. Mikrovlnná energie vyzařovaná sluncem a ostatními tělesy (infračervené záření) spočívá na stejnosměrném proudu. Uměle generované mikrovlny, jako v mikrovlnné troubě, jsou produktem střídavého proudu a vyvolávají až miliardu a více zvratů polarity za sekundu v každé molekule potravy, na niž narazí. Za těchto okolností je tvorba nepřirozených molekul nevyhnutelná. Bylo pozorováno, že přirozené aminokyseliny přitom vykazují izomerické změny [změny morfologického tvaru], a že jsou působením mikrovln doslova transformovány do pro organizmus jedovatých forem.
Jedna z krátkodobých studií podchytila významné, znepokojující změny v krvi jednotlivců, takřka bezprostředně po konzumaci mikrovlnami upraveného mléka a zeleniny. Osm dobrovolníků jedlo různé kombinace stejných jídel připravených odlišným způsobem, přičemž všechna jídla zpracovaná mikrovlnnou troubou způsobila významné změny v jejich krvi. Zatím co hodnota hemoglobinu poklesla, stoupla u všech hladina bílých krvinek a cholesterolu. Ke zjištění energických změn v krvi bylo použito luminiscenčních [světélkujících] baktérií. Po vystavení účinkům krevního séra, získaného po strávení potravy upravené mikrovlnami, byl pozorován významný nárůst jejich vyzařování.
Odkud pocházejí tyto poznatky?
Švýcarská klinická studie
Dr. Hans Ulrich Hertel, dnes penziono-vaný vědec zabývající se výživou, pracoval řadu let u velké švýcarské potravinářské společnosti obchodující v celosvětovém měřítku. Před lety byl propuštěn z práce, kvůli námitkám vzneseným vůči jistým zpracovatelským metodám, zbavujícím potraviny přirozených vlastností.
Společně s kolegou, profesorem Laussanské univerzity, uveřejnili v roce 1991 zprávu o výzkumu, v níž oznámili, že potrava připravovaná v mikrovlnné troubě může pro naše zdraví představovat větší riziko než jídlo vařené obvyklým způsobem. V článku, který se objevil také v 19. čísle Journal Franz Weber, uvedli, že jídlo připravené mikrovlnami má na krev rakovinotvorné účinky. V článku byly zveřejněny i výsledky již zmíněného výzkumu. Obálku seriózního časopisu tehdy zdobil ponurý obrázek Smrtky nesoucí mikrovlnnou troubu...
Dr. Hertel byl prvním západním vědcem, který nejen koncipoval, ale i provedl kvalitní klinickou studii účinků mikrovlnami zpracovaných živin na krev a fyziologii lidského těla. Tato skromná, ale zcela kontrolovaná studie vynesla na světlo jak mocné jsou degenerativní síly produkované v mikrovlnné troubě a nástrahy dřímající v takto zpracované potravě. Vědecký závěr ukázal, že mikrovlnné vaření mění vnitřní skladbu živin v potravě, že se tyto změny projevují a participují na krvi a mohou vyvolat degenerace v lidském organizmu. Na tomto výzkumu se podílel také Dr. Bernard H. Blanc z biochemické fakulty prestižního švýcarského spolkového technologického institutu (ETH).
Testy
Účastníci studie obdrželi v odstupu dvou až pěti dnů jednu z následujících variant stravy na lačný žaludek:
(1) syrové neupravené mléko;
(2) totéž mléko konvenčně svařené;
(3) mléko pasterované;
(4) totéž syrové mléko, ale svařené v mikrovlnce;
(5) syrovou zeleninu z organické farmy;
(6) tutéž zeleninu uvařenou obvyklým způsobem;
(7) stejnou zeleninu, ale zmrazenou a rozmraženou v mikrovlnné troubě;
(8) stejnou zeleninu uvařenou v mikrovlnce.
Dobrovolníci byli odloučeni a každému byl bezprostředně před jídlem odebrán krevní vzorek. Další vzorky pak byly odebírány v přesně definovaných intervalech po vypití shora uvedených dávek mléka či konzumaci připravené zeleniny.
Ve všech krevních vzorcích odebraných po požití jídla uvařeného v mikrovlnné troubě byly zjištěny významné změny. Zahrnovaly snížení všech hodnot hemoglobinu a cholesterolu, obzvlášt markantně se změnil poměr mezi hodnotami HDL [zdravý cholesterol] a LDL [nezdravý cholesterol]. Lymfocyty [bílé krvinky] prozrazovaly mnohem zřetelnější krátkodobý nárůst, následující po přijetí mikrovlnami připravené stravy, než po pozření všech ostatních variant. Všechny tyto ukazatele signalizují degeneraci. Navíc se projevilo vysoce významné spojení mezi množstvím mikrovlnné energie použité k přípravě testovacích jídel a silou vyzařování luminiscenčních baktérií, přidaných do krevního séra testovaných osob. Dr. Hertel dospěl k závěru, že takto technicky derivovaná energie skutečně může být vnesena do těla potravou, induktivně zpracovanou mikrovlnami.
Dr. Hertel říká: "Leukocytózu, již nelze přičíst běžným každodenním odchylkám, berou hematologové velmi vážně. Leukocyty totiž nezřídka signalizují patogenní vlivy na živý systém, například otravy a buněčná poškození. Nárůsty hladin leukocytů byly po požití mikrovlnami zpracované potravy mnohem výraznější, než u všech ostatních variant. Vyšlo najevo, že nárůsty způsobil výhradně příjem potravy obsahující mikrovlnami zpracované substance."
"Uvedený proces spočívá na fyzikálních principech a byl potvrzen v odborné literatuře. Zjevný přísun dodatečné energie, prokázaný luminiscenčními baktériemi, je jen dalším potvrzením navíc. Pokud jde o nebezpečné účinky mikrovlnného záření na živé systémy, existuje obsáhlá vědecká literatura. Je nicméně překvapující, když si uvědomíme jak málo úsilí bylo věnováno snaze nahradit zhoubnou mikrovlnnou technologii takovou, která by byla více ve shodě s přírodou."
"Technologicky spočívá produkce mikrovln na principu střídavého proudu. Atomy, molekuly a buňky zasažené tvrdým elektromagnetickým zářením jsou nuceny obracet svou polaritu 1 až 100-miliardkrát za sekundu. Přitom v žádné organické soustavě neexistuje atom, molekula či buňka, která by po delší dobu dokázala vzdorovat této násilné ničivé síle, a to dokonce ani při nízké hladině energie v rozsahu miliwatt. Veškeré bipolární přírodní látky - jako například kyslík v molekulách vody - reagují velmi citlivě. Na tomto principu spočívá výroba tepla při mikrovlnném vaření; žár produkuje násilné tření vyvolávané v molekulách vody. Složité molekulární struktury jsou přitom rozervány a makromolekuly mocně deformovány, čímž se nekontrolovatelně mění jejich kvalita."
"Postup je v ostrém protikladu k obvyklému vaření, využívajícímu konvenčního prostupu tepla přiváděného zvenčí. Vaření mikrovlnami naproti tomu začíná uvnitř buněk a molekul obsahujících vodu, v nichž se energie třením transformuje na teplo. Kromě silných účinků třecího žáru, tedy termických, jsou zde ještě účinky netermické, které až dosud nebyly téměř nikdy brány v úvahu. K úplně stejným násilným deformacím může dojít i přímo v těle. Pokud se přímo vystavíme záření radaru nebo jiného mikrovlnného zdroje, děje se s našimi molekulami totéž, jako s těmi v jídle mučeném v mikrovlnce."
Je tedy zřejmé, že ozáření mikrovlnami vede ke znetvoření struktury molekul v potravinách. Ozařování vytváří nové směsi s chemickými vazbami, jaké v přírodě vůbec neexistují. Tyto takzvané radiolytické směsi vznikají molekulárním rozkladem (rozpadem) jako přímý důsledek ozáření.
Výrobci mikrovlnek trvají na tom, že mikrovlnami zpracovaná ozářená potrava neobsahuje "významně zvýšený podíl"radiolytických prvků než kuřata, pečivo nebo jiné konvenčně vařené jídlo. Zde prezentovaný klinický vědecký důkaz je usvědčuje ze lži. Ve Spojených státech dodnes nikdy nikdo neprovedl jakýkoli test, týkající se účinků mikrovlnami zpracovaného jídla na lidské tělo. Je snad jen náhoda, že vždy byl větší zájem o studie, na téma: "co se stane, jestliže se dvířka na mikrovlnce nedovírají?"Zdravý selský rozum přece říká, že centrem pozornosti musí být spíš to, co se děje s jídlem vařeným uvnitř. A protože lidé takto pozměněné jídlo jedí, neměli by se spíš zajímat o to, co vyvolají rozpadlé molekuly v biologické struktuře tělesných buněk?
Jak umlčet pravdu!
Když doktoři Hertel a Blanc publikovali výsledky svého výzkumu, úřady okamžitě zareagovaly. Jenže zcela jinak než "by se dalo očekávat"... Vlivná obchodní organizace švýcarských obchodníků s elektro-zařízením pro domácnost a průmysl, známá jako FEA, hbitě zasáhla už v roce 1992. "Donutila"předsedu soudu v Seftigen (kanton Bern) k tomu, aby v březnu 1993 vydal nařízení, které vědcům prakticky nasadilo "roubík". Dr. Hertel byl navíc později odsouzen za "poškozování obchodních zájmů"a bylo mu zakázáno publikovat jakékoliv další výsledky. Hertel však stál za svým a bojoval proti tomuto rozhodnutí ještě několik let.
Nakonec, 25. srpna 1998, zrušil ostudné seftigenské usnesení rozhodčí soud ve Strasbourgu. Evropský Soud pro lidská práva navíc konstatoval, že rozhodnutím švýcarského soudu z roku 1993 byla porušena Hertelova práva. Soud konstatoval, že "příkaz mlčení", vyřčený v roce 1992 proti Dr. Hertelovi, jemuž bylo zakázáno zveřejnit poznatky potvrzující, že mikrovlnné trouby jsou nebezpečné lidskému zdraví, byl "proti právu na svobodné vyjádření". Švýcarsko mu nakonec muselo vyplatit patřičné odškodnění.
Kdo vynalezl mikrovlnnou troubu?
Pro podporu a urychlení pohybu vojenských operací vyvinuli mikrovlnné "Radiomissory", první polní trouby použité za invaze do Ruska, nacisté. Možnost využívat elektronického vybavení k přípravě jídla v masovém měřítku řešila významný logistický problém v průběhu operace Barbarossa energeticky výhodným zpracováním poživatin ve značně zkrácené době.
Po válce spojenci objevili německou zprávu o lékařském výzkumu, který se zabýval vlastnostmi mikrovln. Dokumenty byly společně s několika funkčními mikrovlnkami převedeny do resortu tehdejšího Ministerstva války USA a klasifikovány jako tajné, s odkazem na "pozdější vědecký výzkum". Několik německých mikrovlnek ukořistili i Rusové, kteří ovšem na rozdíl od Američanů ihned provedli důkladný výzkum jejich biologických účinků. Později jejich používání v Sovětském svazu zakazoval zákon a Sověti vydali mezinárodní varování o zdravotním riziku a ohrožení biologického životního prostředí "mikrovlnkami"a obdobným vysokofrekvenčním elektronickým zařízením.
Také jiní východoevropští vědci referovali o zhoubných účincích záření mikrovln a přesně vymezili hranice použití. USA ovšem evropské oznámení o škodlivých účincích nepřijaly, a to dokonce ani poté, když EPA odhadla, že emise zdrojů rádiového a mikrovlnného záření v Americe vykazují nárůst o 15 procent ročně.
Karcinogeny v jídle zpracovaném mikrovlnami!
V knize Zdravotní účinky mikrovlnného záření mikrovlnné trouby a v březnovém i zářijovém vydání časopisu Earthletter (Dopis Zemi), ročník 1991, Dr. Lita Lee uvedla, že elektromagnetické záření mikrovlnné trouby poškozuje potraviny a mění vařené substance na organotoxické a karcinogenní látky. Výsledky výzkumu shrnuté v tomto článku prozrazují, že mikrovlnné trouby jsou mnohem škodlivější, než jsme se domnívali.
Ze souhrnu ruských poznatků, uveřejněného v publikaci Atlantis Raising Educational Center v oregonském Portlandu, vyplývá, že se při všech potravinových testech vytvořily karcinogeny. Žádné z testovaných jídel přitom nebylo mikrovlnám vystaveno déle, než bylo nezbytné k jeho úpravě, tzn. uvaření, roztátí nebo ohřátí, zabezpečující zdravé požití.
Souhrn některých výsledků:
* po ozáření připravovaného masa mikrovlnami se vytvořil d-nitrosodiethanolamin (nechvalně známý karcinogen);
* část aminokyselin obsažených v mléce a obilných zrnech konvertovala po ozáření na karcinogeny;
* rozehřátím zmrazených plodů konvertovaly v jejich částech obsažené glykosidy a galactosidy na karcinogenní látky;
* už po extrémně krátké expozici konvertovaly rostlinné alkaloidy v syrové, vařené i zmrazené zelenině na karcinogeny;
* karcinogenní volné radikály se tvořily ve všech mikrovlnami zpracovaných rostlinách, obzvlášt v kořenové zelenině.
Snížení výživné hodnoty potravin!
Ruští výzkumníci u testovaných potravin mimo jiné zjistili také významné zrychlení strukturální degradace, vedoucí k úbytku výživné (nutriční) hodnoty o 60 až 90 procent.Mezi zjištěné změny patří:
* Snížení biologické dostupnosti komplexu vitamínů B, vitamínu C a E, včetně hlavních minerálních a lipotropických faktorů u všech testovaných potravin.
* Různé druhy poškození celé řady rostlinných substancí, jako alkaloidů, glykosidů, galaktosidů a nitrilosidů.
* Degradace nukleoproteinů v mase.
doplněno 14.04.12 21:07:
ale ku..., zase chyba v kopírování, holt je to o něco delší
Štírečku, uvedený článek mi nepřipadá příliš objektivní, dělá na mne dojem těžké poplatnosti jakési pseudozdravé výživě. Daleko více mne zaujal článek z Dakonova odkazu (jistě jsi ho četl), připadá mi podstatně více objektivní a logický, podpořený rozumnými argumenty. Ale s jedním souhlasím - každý máme svoji hlavu...
stirecek - měl jsem o tobě lepší mínění
doplněno 14.04.12 22:10:Jen jsem letmým okem v tom textu našel několik tak hrůbých blábolů, asi na úrovni jako, že země je placatá :D
doplněno 14.04.12 22:13:juldab:
dost dobrý , málem jsem se smíchy ...
No vidíš... a přitom je dokázáno, že za rakovinou stojí stravovací návyky a příprava jídla.
stireček:
naopak - z hlediska tvorby karcinogenů v jídle, je mikrovlný ohřev mnohem bezpečnější, nedochází k připalování a přepalování potravin. Připálené / přepálené potraviny jak je všeobecně znám nejsou zdravé a mohou působit karcinogenně.
No jasně, ale že je bezpečnější než příprava steaku na roštu ještě neznamená, že bezpečný je. Někdo griluje na roštu dvakrát za rok, ale mikrovlnku používá dvakrát za den...
To, že mikrovlným ohřevem dochází ke změně molekul a k dodávání energie jsou nehorázné babské pověry :D
Samozřejmě, že lžičku ani hrneček není třeba vyhazovat. Můžete i nadále používat, ale nutno viditelně označit - po opotřebení nutno likvidovat jako nebezpečný odpad nebo zahrabat 3m pod zem a překrýt olověným plátem
I jablka opečená v mikrovlnce lze jíst, ale ohryzek také zakopat jak popisuji výše.
Páni, lidi, tady se člověk někdy tak nasměje - v této době je to fajn relax.
Vykašlete se na všechny až na výjimky bláboly dole, mám kombinovanou mikrovlnku s grilem a pečící troubou a běžně pouřívám kombinaci mikrovln a pečení, případně grilování naráz. Ta mikrovlnka má několik různých kombinovaných programů, kdy je používáno vyhřívání i mikrovlny současně. Samozřejmě používám buď běžnou KOVOVOU pánev, JE TO I UVEDENO V MANUÁLU, nebo plechový Crisp talíř. Maso se zevnitř vaří mikrovlnami a zároveň peče - případně griluje zvenku. Výhoda je rychlost - kuře za 30 minut. Štavnaté a jednoduše skvělé. Takové v troubě nikdy neuděláte. Pánev, případně hliníkový Crisp talíř s teflonovým povrchem pokládám na nízký nerezový DRÁTOVÝ rošt, který je součástí příslušenství mikrovlnky. Takže zvesela s kovem do trouby a nebojte se ničeho. Většina bludů v diskusi je dána tím, že ti, co je píšou, v životě neměli kombinovanou mikrovlnku v ruce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.