Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Formát 4:3 ve vysílání T2

Od: magdalen* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

máme TV s DVB-T2, takže prijímáme kanály v obojím typu vysílání. Zaráží mně, že pořad ve formátu 4:3 je v DVB-T zobrazen ve formátu 16:9, ale v DVB-T2 je useklý na 4:3. Až skončí vysílání v DVB-T budou pak všechy filmy takhle useklé? K čemu budou velké obrazovky?

Děkuji

doplněno 03.11.19 15:22:

Dobrý den,

koupě další televize částečně vyřešila problém formátu 4:3 ve vysílání T2. Nová televize při přijmu T2, nastavení formátu 16:9 zvětší obraz přes celou obrazovku, stejně jak v T.

Původní, 1,5 roku stará TV příjem T2 na stejném kanálu a formátu 16:9 drží formát 4:3 a nehne s ní ani jiné další nastavení obrazu, auto, kino atd.

Takže, ve vysílání v T2 to jasně není a vypadá to na chybu TV, ale v čem?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vernon

4x
Nesmysl. Obraz 4:3 se zobrazuje s černými pruhy po stranách a je to tak správně. Nemůže se zobrazovat jinak, u DVB-T2 se plné 4:3 nepoužívá, je to tak už vysílané (jako 16:9 letterbox).
Pouze obraz 16:9 vyplňuje celý zobrazovač.

2x

Dle mého jde o nastavení TV.

1x

To se mi nezdá (ale T2 nemáme a neplánuji). Když režim na TV změníte ručně na 16:9 tak se jen deformovaně roztáhne?

1x

To nebude záležitost vysílání, ale nastavení televize. Mám starší televizi jen s DVB-T a novější s DVB-T2 a na obou se mi obraz přepíná automaticky do správného zobrazení (jak 4:3, tak 16:9).

1x

To co píšeš moc smyslu nedává. Pokud je původní obraz 4:3, tak když jej zobrazím jako 4:3 tak jej zobrazuju tak jak má být a nic se neusekává. Jestli se ti líbí dělat z lidí tlustochy a máš v TV nastaveno že se maá 4:3 roztáhnout, tak je to tvůj problém že se na takový hnus chceš dívat. Na původu signálu by to nemělo mít vliv, je ale otázkou jak jsou programy chystány do multiplexu, jestli náhodou v některém případě nechybí přepínací cignál na formát obrazu.

juraja*

0x

Zdravím

bohužel tohle mám u televize taky, no tak teda nevím, je to chyba nebo umysl?

DVB-T celá obrazovka

DVB-T2 useklé kraje

přitom mám telku nastavenou stejně formát 16:9

juraja*

edit: Dělají to jen některé programy

fotky jsou jeden dokument na ČT2

vernon
Ten první obraz je špatně, ten druhý s pruhy po stranách správně.
P.S. Příště fot bez blesku...
juraja*

Chtěl sem ale to by nešlo vidět u mně v pokoji je tma

To mi chceš říct, že sem se na telku díval 7 let špatně?

vernon
Sedm let se díváš na stranově roztáhlý obraz? To věřím, že už ti to ani nepříjde...
Je logické, že obraz 4:3 bez deformace nepokryje celou plochu zobrazovače 16:9. Buď tam jsou po stranách černé pruhy (letterbox) ale obraz je vidět celý, nebo se ztratí část obrazu nahoře a dole (pillarbox), zato obraz využívá celou plochu obrazového panelu.
juraja*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]