Nejste přihlášen/a.
je lepsi slivovici vychladit v lednicce nebo se chladit nemusi?
Dobrý den, dovolím si taky přispět svou troškou do diskuze. Správná odpověď už tu několikrát zazněla, přesto - dobrá slivovice, ale nejen slivovice, i jablkovice a jakýkoliv ovocný destilát se dá pít teplá na pokojovou teplotu a neměla by ve vás vyvolat nepříjemný pocit - právě proto, že je kvalitní. Ta horší, trpká, hrubá se většinou teplá pít nedá, protože všechny tyto její neduhy jdou s vyšší teplotou více cítit. Ty nejhorší patoky se nedají pít ani podchlazené, ale je to individuální, spousta lidí ještě dobrou, hladkou a jemnou slivovici neměla možnost ochutnat, proto asi píší, že se to dá pít jen podchlazené. Nejhladší a taky nejlahodnější je destilát vyrobený bez přídavku cukru. Nateče toho samozřejmě daleko méně, než když se do kvasu cukr přidá, ale kvalita je at si říká kdo chce co chce úplně jinde. Dalším podstatným faktorem je velikost beček, čím větší bečka, tím dokonalejší prokvašení a lepší kvalita destilátu. No a asi nejrozhodující je kvalita ovoce, jeho vyzrálost, cukernatost, čistota atd. Ale to už je na jinou diskuzi. Shrnuto a podtrženo - slivovice by se měla pít teplá na pokojovou teplotu, protože pouze při této teplotě vynikne její aroma a chut, at už pozitivně, nebo negativně.
dekuji vam za vas prispevek.za kazde slovo, ktere uvadite dam hlavu na spalek. vzpominam si na dobu moji zakladni vojenske sluzby, kdy jsem slouzil na jizni morave. kamarad me pozval k nim do dediny na hody. jeho tatinek nas pozval do sklepa na vino. sedli jsme si ke stolu ve sklepe a ivan, muj kamarad sel s kostirem k becce natahnout vino. tatinek na nej volal: z te becky ne ty blbe, to mame pro cizky, snad bys mu nenalil ty sracky, nalij mu z te mensi napravo...a tak je to i se slivovici...hamoun ji nikdy nemuze udelat kvalitni. pro nej je ukap a dokap "unbekannte stern", hlavne, kdyz je to na kseft...
Tobě Všeználku bych nedal bod ani náhodou.
Když přijede zájezd ,,Čížků"k nám na Moravu do sklepa,zažíváme nevšední úsměvné i smutnější příběhy.Například při jedné takové návštěvě se tři BORCI Z PRAHY dožadovali přednostní ochutnávky přímo ve sklepě u sudů s tím,že vyberou víno pro všechny.Tak jo. Vzali jsme je mezi ,,bečky a demižony" a kluci statečně koštovali.Teda ochutnávali.1,vzorek byl nějakej kyselej,2,byl zase nějakej trpkej.3, byl takovej divnej a 4,byl ŠPICA.První tři byly hodně kvalitní vína oceněná na výstavách a ten jejich TOP byl druhák,z kterého si tady děláme nanejvýš SVAŘÁK.Vypili toho spoustu a sebou si vzali taky.Nám nic nezbylo a museli jsme si v zimě svařit nejlepší vína.Bylo nám jich sice líto ale přemlouvat vás nebudem,aby jste si dali dobré vínko z Moravy.
doplněno 31.12.10 08:42:Ještě doplním k té slivovici.Pražáci,vy nepoznáte slivovici od lihu.Je to úplně stejné jako s vínem.V marketu kupujete sračky za 400,-kč a když máte dát 250 korun za litr dobré pálenky,tak se ,,šprajcujete"JAK PRASE PŘED ŘEZNÍKEM".Musel jsem to napsat,protože mne se...re to věčné hádání z něčeho nereálného.Sradostí bych uspořádal ochutnávku toho,co pijete doma.
To doplnění je svatá pravda...
Pražáci v podstatě neví, co to "slivovice" (vím že je to správně slivovica, nebo slivka ale pražsky to je slivovice) je.
Protože jejich slivovica má 40% alkoholu ale správná má okolo 65% tzn. že technicky většina z nich žádnou slivovicu v životě neměli
doplněno 02.01.11 14:00:P.S. Pražáky, nechcu nijak urážet, toto je pouze suché konstatování pravdy.
Jo a pro tazatele, já sice měl slivky v životě jen pár kapek, dohromady by to nedalo ani malýho panáka...
Ale mám ji radši, když má pokojovou teplotu, protože já mám citlivé zuby, náchylné na studené věci...
Zřejmě tady plácá hodně lidí nesmysly.
Dobrá slivovice se DÁ PÍT TEPLÁ.To říkají i staří páleničáři.Samozřejmě,že studená je lepší.Studená znamená z ledničky.Do mrazáku slivovici nedáváme.Jen v létě,když lednice nestíhá.Na Moravě se mražená určitě nepije.Teplá málokdy a studená musí být tak akorát.
To si piš Liduš ,že za tím ,co jsem napsal,si stojím Nechci urážet Pražáky a čecháčky,ale bohužel:Pravda už taková je a nikdo to asi nezmění.
Pokud je slivovice kvalitní a z domácí produkce, tak se chladit nemusí. Vše záleží na kvalitě vůně se lépe táhne z nechlazené.
doplněno 29.12.10 15:38:Nemyslím že 99% lidí pije mražený hnus. Jen neznalec nalívá dobrou slivovici mraženou.
Já také zastávám názor,že mražená slivovice je na pití příjemná.Ztrácí ovšem to pravé,co k ní patří,a to je nezaměnitelná vůně švestek.Podotýkám,pravá a dobrá slivovice.Ovšem pokud se jedná o patoky,ty musí být silně mražené,aby se ztratila pálivost a hořkost.
JABRAKA
Ani nemusíte mlátit hlavou do zdi, Jugoslávci pijí svařenou slivovici.Dělají to tak, že na dno hrnce se dá trochu cukru a když začne karamelizovat (rozpouštět se) dolijí slivovici.Rádo to chytne, tak uhasit a odstavit.Je to super a následky taky.
doplněno 29.12.10 16:29:Nebyla to jejich slivovice, ale z Moravy a nebyli to žádní chudáčci ani vrazi. Psal se rok 1969.
jugoši se ve dvacátém století dokonce vyvražďují,tak at si lejou do kebule třeba teplej benzín..a ta jejich slivovice žito,trest a cukr není slivovice...dotaz zněl jak pít naši slívku a moje odpověď je co nejledovější
pokud o slivovici neco vite, tak jeji rodiste je prave v te vami posklebovane jugoslavii. tam uz ji palili v dobe, kdy moravsti synkove neznali ani povidla. mate pocitac, strejdu googla a jeho bratry, tak se pozeptejte...
a vy jste znalec profesore?...vždyď ani sám nevíte co koupíte a pijete (trnek už tolik není)...na moravě v každý vsi černá palírna z nerezu a žito v okolních státech skoupeno na příští roky ,frantíci už pro čechy nestačej dodávat trest..v marketech nekoupíte ani kg cukru...pak si každej vychvaluje že má tu nej slívku od dobrýho kamaráda..omyl znalče,omyl ...teplou a po tomhle složení když si říhnete,jí cítíte tejden
gremiso..samosebou že chlazená až ledová...99% lidí se studenou uctíš,než z nějakou teplou močkou...
Máte pravdu močku podávat ledovou. Vypadá to že ani nevíte co je dobrá slivovice. Pijete jen patoky.
Martesi,tolik slivovice,co jsem za život vyrobil,jsi ani neviděl,natož vypil.Vyrábím ji jen pro vlastní potřebu v malých množstvích a za rok se v rodině pomaloučku vypije.Nikdy pití nehodnotím výsledkem,tedy působením na organizmus,ale pouze chutovým a čichovým vjemem při užívání.Protože slivovice ,jak říkají klasici,je lék.
JABRAKA
pisete to jao
pisete to jako klasik ... co k tomu dodat? jako v kazde diskuzi na tomto servru, nejvice si placa jatra
ten, kdo k dane problematice nema co roci...viz pan (nebo pani?) sysel. na mne pusobi jako menecenny jedinec...a přitom si myslím, ze mu az moc fandim...(so ist die welt...)
Martes už jsem vypil tolik slivovice že by jste se vní mohl koupat. Pravda i patoky, co jen ležely vedle slivovice. Některou nemusíte ani zapíjet, jak je lahodná, po jiné se vám skroutí huba jakej to je patok a to může být i zmražená. Pivo taky nepijete zmtažený.
...a abych jen nenadával Pražákům a Čecháčkům,dovolím si říct,že v Čechách máte taky dobré pálenice a páleníky.Pokud by jste chtěli v Praze a okolí ochutnat dobrou pálenku,zajeďte si třeba do Petrova.Je to na jihu Prahy a v soukromém lihovaru a pálenici ochutnáte a koupíte hodně kvalitní slivovici a jiné dobroty.Takže my si na Moravě ponecháme svou.
doplněno 01.01.11 13:12:Petrov se nachází v okr.Praha západ.To jen pro upřesnění,kdyby tam někdo opravdu chtěl zajet.
Zřejmě jsem tady otočil diskuzi do jiných témat.Moc se omlouvám a už se to nestane.Hlavně se nehádejme o blbinách a slivovici at si každý pije jak chce.Já mám rád studenou z lednice,nebo ze sklepa tak akorát.Nebo úplně horkou v čajíčku...
Proti gustu žáden dišputát. At si každy chlempta co chce a jak chce.Já ale souhlasím s arakainem. Ovocné pálenky jako slivovice, calvados jsou nejlepší ze sklepa - tak akorát.
konečně se mne někdo zastal.Dík Stafane.Martes je tu snad nasazený provokatér z Maďarska.Nebo co...
z jednoho kila cukru kristal umím za tyden "vyrobit" 0.62 litru etanolu s obsahem 75 procent lihu. k tomu pridam balicek susenych svestek z Kauflandu a mam spickovou slivovici pro "cižky" jako řemen. Kdyz naložím 20 kg cukru, - jiste umite pocitat...takze pane sysel, mam pro vas domaci ukol, proverit, zda uvadim pravdive udaje. ich druecke ihnen beide daumen at ziiji fvastenci aus sued moerhren!
slivovice by měla mít pokojovou teplotu. Když ji budete pít podchlazenou, potlačíte její chut. Podchlazená se pije nekvalitní slivovice. Když je zároveň podchlazená, tak má pak větší účinky na společenskou únavu - při pokojové teplotě se tak rychle neopijete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.