Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na dýňový kompot

Od: dzulieta* odpovědí: 6 změna:

Chci dělat dýňový kompot, mám jí nakrájet a dát na 24hodin do nálevu vody, cukru a octu, můžete mi poradit kolik všeho třeba na 1litr? Je tu psané, ale není psané čeho kolik do 1litru, aby se mi to dobře počítalo, předem moc děkuji.

doplněno 09.11.10 08:22:

Já recept mám, ale nevěděla jsem ten poměr octu a vody. Všichni mi tu píšete recept, ale moje otázka je jiná.


 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Mám podobný recept, jako je recepty.cz. Je chutnější, než z octové vody. Manžel zavařeniny nejí, ale tento kompot si oblíbil ke smaženým řízkům.

3 kg nakrájené dýně, 2 litry studené vody, 70 dkg cukru krystalu, 2 citrony nakrájené na kolečka bez pecek, 1 necelá zarovnaná lžíce kyseliny citronové

Nakrájíme dýni na kostičky a vložíme do studené vody. Vařit můžeme hned, nebo i za několik hodin. Přidáme nakrájený citron, cukr a kyselinu citronovou. Vaříme necelých 10 minut, až zesklovatí- záleží na odrůdě. Vyndáme kolečka citronu a dáme do sklenic. Zavařuji 0,7 l sklenice asi 20 minut při 80°C

Na ochucení před vložením do sklenic vmíchám 1 ananasovou trest, nebo velký ananasový kompot. Hřebíček nepoužívám, ale záleží, jak kdo má co rád.

 

lidus*

0x

Já to dělám takto-dýni nakrájím a dám do vody s octem, pak dávám do sklenic a do každé dám velkou lžíci cukru a pár kapek ananasové tresti, zaleju převařenou vodou a steriluju.Pokud dáte dýně jen do sklenic pod celofán tak za rok až dva je to vynikající kandované ovoce.

 

ladinpraha*

0x

 


0x

Dýňový kompot jsem dělávala ráda. Líbilo se mi na tom to, že jsem ho nejdříve naložila a pak uvařila ve velkém hrnci. A věděla jsem, jak to chutná a čeho je třeba přidat. Jestli přikyselit nebo přisladit nebo jsem část udělala s ananasovým sirupem a část do každé skleničky hřebíček a skořici a plátek citronu. Takže když to ochutnáte, víte hned, co tomu chybí. A až vám to bude chutnat, tak horké do skleniček, do horké vody do hrnce a 10 minut držet na 80´C.

 

jabraka*

0x

No vida,zrovna ho mám na stole a konzumuji ho.Jak jsem postupoval?Nejprve jsem dýní rozkrojil a všechna semena i z tkanivem vláken,jsem vybral.Celý plášt jsem rozřezal na pruhy a odkrojil tvrdou slupku a rozměklé vnitřní tkaniva.Zbylé dva cm jsou vhodné na kompot.Ty jsem rozřezal na kostičky 1,5 x 1,5 x 1,5(asi) a ty v hrnci naložil do vody s přídavkem asi 2 lžic kyseliny citronové na 24 hodin./na asi 15 l objemu i s dýní./

Pak jsem dýně do měkka povařil asi 15 minut(míchat) a zcezené naložil do sklenic.Připravil jsem nálev z ananasového,nebo pomerančového 100% džusu přislazeného podle chuti a do něj jednu skleničku příslušné tresti.,zalil dýni a pod víčko přidal plátek citronu a sterilizoval.

JABRAKA

 

kato*

0x
color:#2255AA;font-weight:normal">Recept: Dýňový kompotPotřebujete:tab-stops:list 36.0pt">mso-bidi-font-size:9.0pt;font-family:Wingdings;mso-fareast-font-family:Wingdings;mso-bidi-font-family:Wingdings;color:#202020">§color:#202020">Velkou dýnitab-stops:list 36.0pt">mso-bidi-font-size:9.0pt;font-family:Wingdings;mso-fareast-font-family:Wingdings;mso-bidi-font-family:Wingdings;color:#202020">§color:#202020">Kilo cukrutab-stops:list 36.0pt">mso-bidi-font-size:9.0pt;font-family:Wingdings;mso-fareast-font-family:Wingdings;mso-bidi-font-family:Wingdings;color:#202020">§color:#202020">Vanilku nebo čtyři vanilkové cukrytab-stops:list 36.0pt">mso-bidi-font-size:9.0pt;font-family:Wingdings;mso-fareast-font-family:Wingdings;mso-bidi-font-family:Wingdings;color:#202020">§color:#202020">Dvě až čtyři deci octa, podle chuti víc nebo míňtab-stops:list 36.0pt">mso-bidi-font-size:9.0pt;font-family:Wingdings;mso-fareast-font-family:Wingdings;mso-bidi-font-family:Wingdings;color:#202020">§color:#202020">Sedm hřebíčků na várkutab-stops:list 36.0pt">mso-bidi-font-size:9.0pt;font-family:Wingdings;mso-fareast-font-family:Wingdings;mso-bidi-font-family:Wingdings;color:#202020">§color:#202020">Dva citrony na várkuDo velkého hrnce dáme litr vody, cukr, vanilku, 7 hřebíčků, dva citrony bez žluté části kůry, nakrájené na kolečka. Cukr rozpustíme a podle chuti doplníme ocet. Dýni zbavíme měkké části se semeny (semena sníme nebo nasušíme), odkrojíme slupku a nakrájíme na kostičky, velké 1,5 nebo 2 cm. Do hrnce dáme tolik dýně, aby jen trochu čouhala nad hladinu, přivedeme k varu a na pomalé, plameni vaříme asi 15 minut. Dýně nesmí být rozvařená, měla by zesklovatět. Nejste-li si jistí, vezměte větší kousek, překrojte ho a podívejte se, zda je dýně uvařena až do středu.Naplňte do sklenic i s hřebíčky a citrony. Do stejné vody dejte další várku dýně, dva citrony a hřebíčky. Přidejte dýni a celý proces opakujte, dokud nedojde dýně.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]