Nejste přihlášen/a.
Chci dělat dýňový kompot, mám jí nakrájet a dát na 24hodin do nálevu vody, cukru a octu, můžete mi poradit kolik všeho třeba na 1litr? Je tu psané, ale není psané čeho kolik do 1litru, aby se mi to dobře počítalo, předem moc děkuji.
doplněno 09.11.10 08:22:Já recept mám, ale nevěděla jsem ten poměr octu a vody. Všichni mi tu píšete recept, ale moje otázka je jiná.
Mám podobný recept, jako je recepty.cz. Je chutnější, než z octové vody. Manžel zavařeniny nejí, ale tento kompot si oblíbil ke smaženým řízkům.
3 kg nakrájené dýně, 2 litry studené vody, 70 dkg cukru krystalu, 2 citrony nakrájené na kolečka bez pecek, 1 necelá zarovnaná lžíce kyseliny citronové
Nakrájíme dýni na kostičky a vložíme do studené vody. Vařit můžeme hned, nebo i za několik hodin. Přidáme nakrájený citron, cukr a kyselinu citronovou. Vaříme necelých 10 minut, až zesklovatí- záleží na odrůdě. Vyndáme kolečka citronu a dáme do sklenic. Zavařuji 0,7 l sklenice asi 20 minut při 80°C
Na ochucení před vložením do sklenic vmíchám 1 ananasovou trest, nebo velký ananasový kompot. Hřebíček nepoužívám, ale záleží, jak kdo má co rád.
Dýňový kompot jsem dělávala ráda. Líbilo se mi na tom to, že jsem ho nejdříve naložila a pak uvařila ve velkém hrnci. A věděla jsem, jak to chutná a čeho je třeba přidat. Jestli přikyselit nebo přisladit nebo jsem část udělala s ananasovým sirupem a část do každé skleničky hřebíček a skořici a plátek citronu. Takže když to ochutnáte, víte hned, co tomu chybí. A až vám to bude chutnat, tak horké do skleniček, do horké vody do hrnce a 10 minut držet na 80´C.
No vida,zrovna ho mám na stole a konzumuji ho.Jak jsem postupoval?Nejprve jsem dýní rozkrojil a všechna semena i z tkanivem vláken,jsem vybral.Celý plášt jsem rozřezal na pruhy a odkrojil tvrdou slupku a rozměklé vnitřní tkaniva.Zbylé dva cm jsou vhodné na kompot.Ty jsem rozřezal na kostičky 1,5 x 1,5 x 1,5(asi) a ty v hrnci naložil do vody s přídavkem asi 2 lžic kyseliny citronové na 24 hodin./na asi 15 l objemu i s dýní./
Pak jsem dýně do měkka povařil asi 15 minut(míchat) a zcezené naložil do sklenic.Připravil jsem nálev z ananasového,nebo pomerančového 100% džusu přislazeného podle chuti a do něj jednu skleničku příslušné tresti.,zalil dýni a pod víčko přidal plátek citronu a sterilizoval.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.