Nejste přihlášen/a.
Kupoval jste nastrouhané zelí nebo jste strouhal sám? Mohlo se stát, že v nastrouhaném bylo zelí, které není určeno na zimní přechovávání, ale ke spotřebě ined. Takové se časem změní v bláto.
stalo a zelí bylo na vyhození, ale v jakém stavu je to vaše netuším určitě to ale nebude dobou kvašení za to dám ruku do ohně
Těch věcí může být víc. Špatné zelí (nevhodné), špatné kvašení, nevhodná (vysoká) teplota. Je to spontánní proces, mohou tam převládnout nějaké nevhodné bakterky. Mě se zkazilo zelí cca 3 roky nazpět, 15 kilo. Bylo jak bláto a pak i plesnivělo. Za sebe si myslím, že to bylo nevhodným kvašením. Mléčné samo o sobě je dost silný konzervant. Důvodem byla určitě i vysoká teplota. Nakládal jsem příliš brzo a byl teplý podzim. Nemám vhodné prostory. Co mám zkušenosti z mládí i od sebe a okolí, tak ideál je pro kvašení někde 15 - 18° a pak přesunout někam do velkého chladu, klidně co nejvíce k nule. Pak vydrží do jara. Ono se to často povede i při vyšší teplotách, ale značně roste riziko nevhodného kvašení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.