Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kysané zelí - zkazilo se?

Od: kum3d odpovědí: 10 změna:
Vážení přátelé! Kvasil jsem zelí ve sklenících. Už jsem to dělal loni a bylo vynikající. Teď jsem ho po 14 dnech kvašení doma kontroloval. Vypadá normálně, vzhledově, ale nálev jakoby zeslizovatěl, jako když nakládáte houby. Myslíte že je po něm?
Plíseň nikde není, barvu nezměnilo, smrdí normálně jako kyselé zelí. Dal jsem ho do sklepa kde je kolem deseti stupňů, ale nevím no...

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Kupoval jste nastrouhané zelí nebo jste strouhal sám? Mohlo se stát, že v nastrouhaném bylo zelí, které není určeno na zimní přechovávání, ale ke spotřebě ined. Takové se časem změní v bláto.

kum3d

Kupoval jsem krouhané k naložení určené. Úplně stejně jako loni.
makk

To ještě není záruka, že máte stejné zelí jako vloni. Někteří prodejci se na krouhání nejdřív zbaví zbytků letního zelí a pak teprv začínají prodávat to správné. Nejlépe je kupovat tam, kde letní zelí vůbec nepěstují.

30.10.25 12:02

makk

 


0x
Zelí je lepší koupit celé a nakrouhat. Člověk vidí, co tam má. Menší krouhač není drahý a mám ho normálně v lince. Na pár kilo zelí to naprosto stačí. Důležité je dodržet čistotu. Podle mne zelí bude ok. Máselné kvašení bys poznal hned. Pro klid duše můžeš vrch stáhnout a dolít převařenou vodou se solí (studenou).

 

bobann

0x
Může mi někdo vysvětlit PROČ kupovat krouhané zelí?
Středně velkou hlávku zelí mám nakrájenou na proužky za cca 1 minutu pomocí kuchyňského noze
Spíš mám dojem že dal tazatel špatný poměr soli nebo špatná teplota, málo upěchované.
kum3d

Poměr soli je určitě v pořádku. Upěchované bylo jak sviň Teplota od 19 do 24, vedle mám kamna, ta není stálá.
A proč kupuji krouhané, no protože ho prodávají Je to přímo ze statku, krouhají ho před vámi. Tak doufám že zelí je v pořádku. Jediné co je jinak oproti loňsku je doba kvašení. Loni jsem nechával týden. Letos 15 dní protože jsem na něj zapomněl. Jinak je vše stejné. Sklenice vyvařeny. Jako vzhledově vypadá normálně, jen ten "zhoustlý" nálev ve mě nevzbuzuje důvěru
Nikomu z Vás "nakladačů" se toto nestalo?

 


0x

stalo a zelí bylo na vyhození, ale v jakém stavu je to vaše netuším určitě to ale nebude dobou kvašení za to dám ruku do ohně

kum3d

No však to popisuji, v jakém stavu je to moje. Proto se tu ptám. A čím bylo to vaše na vyhození? Byla na něm plíseň, nějaký neobvyklý zápach?
pavlik

Těch věcí může být víc. Špatné zelí (nevhodné), špatné kvašení, nevhodná (vysoká) teplota. Je to spontánní proces, mohou tam převládnout nějaké nevhodné bakterky. Mě se zkazilo zelí cca 3 roky nazpět, 15 kilo. Bylo jak bláto a pak i plesnivělo. Za sebe si myslím, že to bylo nevhodným kvašením. Mléčné samo o sobě je dost silný konzervant. Důvodem byla určitě i vysoká teplota. Nakládal jsem příliš brzo a byl teplý podzim. Nemám vhodné prostory. Co mám zkušenosti z mládí i od sebe a okolí, tak ideál je pro kvašení někde 15 - 18° a pak přesunout někam do velkého chladu, klidně co nejvíce k nule. Pak vydrží do jara. Ono se to často povede i při vyšší teplotách, ale značně roste riziko nevhodného kvašení.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]