Nejste přihlášen/a.
3 až 5 litrů na dva roky? Minimálně po roce bude ten olej už slušně zoxidovanej, a znalci olivového oleje by řekli, že už je fujky. My lijeme olivový olej skoro do všech jídel, pak už používáme snad jen máslo (nebo ghí), a ve dvou lidech spotřebujeme 1,5 až 2 litry oleje za půl roku. Když ho kupujeme, tak se díváme na datum spotřeby, aby byl ten olej co možná nejčestvější, tj. i nejzdravější.
Ano v Řecku když jsme jeli, nebo i na Korfu, tak tam je plno sběračů oliv všude možné po silnicích... Budou tam hodně "kvalitní" A určitě budeš tahat (půl)litr oleje do letadla? Já nevím jestli to vůbec jde?
Radši sem někdo hoďte nějaký skutečný reálný test z poslední doby třeba od D testu - At už ty minuty co jsem tady nechal nějak zhodnotím
Podla mna nemate sancu zistit, kto a co plni do nadob na zaciatku retazca. Greci a Spanieli su znami podvodnici. Tunajsi obchodnik to len kupil cez dalsie medziclanky. Oleje prirodzene starnu, ak to nespotrebujte do roka od lisovania, nebral by som to, bude to horsie ak otie vami kritizovane zo supermarketu.
Chcete na to varit alebo pouzit v studenej kuchyni? Lebo olivovy olej nie je prilis vhodny na tepelnu upravu pri vysokej teplote.
Olivový olej je vhodný hlavně do salátů. Kupovat jen italský a ve skle, nebo v plechu (často ho mívají v Lidlu). Nikdy nekupovat v plastu. To říkají všichni špičkoví kuchaři ( Pohlreich, Punčochář a jiní). Na smažení pro změnu řepkový olej, protože se nepřepaluje.
Řepkový olej je jed. Ten Vám zanáší a feminizuje organismus, je karcinogenní i GMO. Vidíte na dnešních mladých. Prsa, a neví, co vlastně jsou. Smažím pouze na přepuštěném másle a též na sádle, jako naše babičky (moje prarodiče se dožili přes 90 let)! Když už tedy smažit, tak jednou za čas. Dá zminimalizovat, prostě ten řízek občas.
Já vím, nevyžádaná rada, ale nedalo mi to, jedná se přece o zdraví.
Dnešní potraviny jsou ruleta, proto když už olej, tak kupuji ten slunečnicový.
----------
I olivový olej existuje na smažení, ale ten je na to speciálně vyroben a hlavně označený.!
@prostromek Vyzývám vás, abyste zde nešířila dezinformace poháněné vlastní dojmologií. Tady si něco přečtěte o svých přehnaných tvrzeních - novinky.cz/...
tm - myslela jsem kluci s prsama, obézní kluky, rozvalené. Určitě se podepisuje i kuřecí s hormonama.
Omega 3 je u tohoto oleje jeden pozitivní ukazatel, jak uvádíte, ale na tom nestavím. Je to Váš názor.
Mořské tučné ryby, lněné semínko jsou další zdroj a naše domácí šrucha zelná, jako jedna z rostlinek, která roste všude.
Řepkový olej působí negativně (kornatění cév = aterioskléroza, nemoci srdce, otupuje mysl a způsobuje obezitu). Jenomže je levný a vlastně velice propagovaný. Potravinářský průmysl se bez něj neobejde a najdete ho všude. Jak se sklízí? Pole se stříknou chemikáliemi, aby řepka dozrála ve stejný čas.
V níže uvedeném článku píší, že řepkový olej =
se jedná o nejméně kvalitní olej dostupný na našem trhu, jinak se vyhýbat i kukuřičnému, sojovému.
---------------
Ale chápu, řepkový se dost vychvaluje, každopádně všeho s mírou. Já se mu tedy vyhýbám a slunečnicový nekupuji kvůli obrázku. Nakonec mám litrovou láhev skoro na celý rok. Je to na každém, co a z čeho vaří.
Snad sledujete nejnovější vědecké poznatky, ne? Jestli ano, tak víte, že rostlinné oleje (řepkový a slunečnicový) se hodí akorát tak na promazávání vrzajících pantů u dveří nebo skříně. Ano, takové rostlinné oleje jsou levné a jejich výrobci mají zájem na tom, aby je zákazníci kupovali, ale jsou silně nezdravé. A většina restaurací na nich i smaží, a to i opakovaně ve fritézách, to jsou ty smažáčky, hranolečky, kroketky, řízečky, smažené cibulové kroužky, a dalších pochutinky, co seženete v restauracích a co Češi žerou po kilech za rok. Při jakémkoliv smažení vznikají rakovinotvorné akrylamidy. Poznáte to snadno, jakmile je usmažený pokrm krásně zlatavý, až se vám sbíhají sliny, tak do sebe dostanete pěknou dávku budoucí rakoviny.
Je to o množství, když budeš denně smažit tak ti nepomůže žádný olej a budeš mít vážný potíže
Co je nebo není vhodný na připalování si porovnáte podle kouřového bodu:
Co se týče toho olivového oleje, také jsem nad tím přemýšlel, a uzavřel jsem to s tím že stejně nevím co do té flašky dají a v Řecku běžně jsou olivy u silnice
Jako litr kvalitního olivového oleje za dvě stovky? Tak tomu asi nebude věřit nikdo.
Tady se podívejte na kouřový bod olejů a budete koukat, slunečnicový olej má vyšší kouřový bod než řepkový A tedy slunečnicový je na smažení za určitých okolností i vhodnější (nepřepaluje se)
A smažit do 190° můžete klidně i na tom olivovém
@anzionka: rostlinné oleje (řepkový a slunečnicový) se hodí akorát tak na promazávání vrzajících pantů u dveří nebo skříně.
Takže doporučujete na smažení nikoliv rostlinný, ale minerální ropný olej?
@tm: Zrovna řepkový olej je zdravější než slunečnicový.
Řepkový olej se používal k mazání při obrábění strojních částí (soustružení, frézování) a k výkrmu dobytka. Řepkový olej obsahuje kyselinu erukovou, která je zdraví škodlivá.
U pokusných zvířat krmených stravou bohatou na kyselinu erukovou bylo prokázáno, že se může rozvinout myokarditida, myokardiální fibróza a akumulují se lipidy v srdci. Proto se šlechtí nové odrůdy řepky s nízkým obsahem této kyseliny, z nich se potom získává nízkoerukový řepkový olej. Tento nízkoerukový řepkový olej je údajně absolutně zdravotně nezávadný (viz přiložený PDF soubor).
Pro jistotu raději řepkový olej nekonzumuji a když, tak jen v minimálním množství.
chad: O množství rozhodně nejde. I o alkoholu se v minulosti tradovalo, že v malém množství není škodlivý. Nyní víme, že ani v malém množství zdravý rozhodně není. Je to také rakovinotvorná a škodlivá látka. To samé jsou rostlinné oleje, také nejsou zdravé ani v malém množství. Nebudete do sebe dávat jed, každý den v miniatrurním množství a uklidňovat se tím, že je to přece ždibec, to mi nic neudělá...
Co se týká toho smažení, není to ani tak o kouřovém bodu, ale o tom, že už při 120 °C vznikají ty akrylamidy. Nedokážete nic usmažit na méně než 120 °C, to se s vámi vsadím. Nejnáchylnější jsou potraviny, které obsahují hodně škrobu + aminokyselinu asparagin. Nejrizikovější jsou: brambory (hranolky, chipsy, brambůrky, bramboráky), obiloviny (topinky, tousty, krekry, sušenky, preclíky, strouhanka na většině smažených věcí jako je smažený sýr, řízek, smažená ryba...) a káva vzniká při pražení zrna (ne smažení, ale princip podobný). Maso (bez strouhanky), ryby (bez strouhanky) ani zelenina bez škrobu problém nemají. Akrylamid se tam prakticky netvoří.
Já nesmažím vůbec. Nejím smažená jídla. Maso peču v troubě při teplotě do 120 °C, pro jistotu. Kvalitní tuky (extra panenský bio olivový, máslo, sádlo, ghí, avokádo), přidávám do jídel co nejvíce na čerstvo, ideálně až po tepelné úpravě.
chlochydess - Není to dojmologie, ale z Vaší strany nedostatek informací. Ono to opravdu nechce číst jenom Novinky, Seznam atd..
Ve špenátu se tradovalo také hodně železa.
Přečtěte další doplnění od rádců a vidíte, že problematika olejů zajímá více lidí.
Ale je to na každém, hlavně at chutná.
Já si také dvakrát za rok udělám bramborový salát s majonézou z řepkového oleje.
Zajímavá tabulka, vypadá to, že na smažení je z dostupných olejů nejvhodnější přepuštěné máslo nebo palmový olej. Myslel jsem si, že olivový olej z pokrutin je také vhodný, ale podle tabulky tak úplně ne.
Co se týče škodlivosti olejů, tak kdyby platilo co zde píší místní odbornice, tak by příslušníci českého národa se svým pověstným "zdravým" stravováním museli zkapat už kolem padesátky. Ohledně hormonálního působení a GMO raději pomlčím, některé místní echt "odbornice" čerpají informace asi z facebooku, to je taková studnice moudrosti. Co se týče dotazu, tak jak už zde někteří psali, řešit při této spotřebě nějakého speciálního dodavatele mi připadá ujeté.
@anzionka Akrylamid je nafouknutá bublina. Nechová se to tak, jak si myslíte.
A já trvám na tom, že všechno je o dávce, jestli mažete každý den olivovým olejem, tak to rozhodně není ideální stav. Člověk je všežravec rozhodně né olejožravec
chad a 0rion: Podívejte se kolem sebe. Kolik umírá ani ne 30 letých lidí na rakovinu... Co třeba Anička Slováčková? A to je jen plivnutí do moře, co ty neslavné osoby, o kterých nepíše bulvár ani jiná média. A nyní to teprve začíná. V současné chvíli má rakovinu za svůj život každý třetí člověk. A za pár let to bude každý druhý až každý člověk. Mám okolo sebe lidi, co dostali rakovinu třeba už ve 20 letech.
Rozhodně si nemyslím, že akrylamid je nafouklá bublina. Kdybyste si o tom něco načetl z vědeckých studií, tak víte, že akrylamid se v těle mění na glycidamid, který poškozuje DNA a tím zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
Přečtěte si, laskavě, jestli jste toho mentálně schopení tyto vědecké studie:
At koukám jak koukám, žádného člověka v mém okolí, co ho skolila rakovina ve 30, neznám, ba ani ve 40. Nicméně musím uznat, že rakovina je na vzestupu, ovšem přesný důvod vzniku u konkrétního člověka lze jen těžko určit, je to nejspíš souhra vícero vlivů, nadměrná spotřeba nezdravých tuků tam asi taky má nějaký vliv, ale určitě ne ten zásadní.
0rion: To je teda pěkně alibistická odpověď. Něco jako on jí každý den už 30 let trochu arsenu, ždibec cyanidu a malinkato ricinu, ale není jasné, který ten z jedů způsobil, že 54 letech umřel. Proto budu prohlašovat, že cyanid není jed, že je to jen nafouknutá bublina, a že to rozhodně nepřispělo k tomu, že dostal v 54 letech umřel. On ji dostal vlastně z toho, že kromě těchto tří látek konzumoval denně i citronovou štávu s vlažnou vodou (ráno ji pil), tak to má z ní, to nemůžeme vědět, že to nemá z ní.
Přesně toto prohlašujete. Že rakovinu nedostává člověk z rostlinných olejů, ani z akrylamidů, které vznikají při tepelném opracování škrobů nad 120 °C, nebot ten člověk sice jedl řízky, smažáky, hranolky, krokety, smaženýho kapra, toasty, pečivo, ale také pil alkohol, to dostal z toho alkoholu. Anebo jezdil často na motorce, tak tu rakovinu měl z výfukových plynů. A ještě navíc kouřil, tak to je jasná rakovina, jako na každé te krabičce, na které je to vyfocený. Takže podle vás bylo OK, že si občas dal něco smaženýho a že používal jen slunečnicový a řepkový olej. Protože přece tu rakovinu mohl dostat z čehokoliv jiného. To jste fest alibista, jak si zdůvodňujete, že je OK občas jíst něco, co prokazatelně vede k mutacím DNA a ke vzniku rakoviny.
Ano, protože když mi to zežlukne, tak raději oželím, když zežlukne za 200 než za 350. Já netuším, jak dlouho mi vydrží. Jinak za radu NEděkuji, žádnou jsem nedostal.
týpek by se mohl zamyslet, jestli s tímto přístupem si někdy najde ženskou jinou než nafukovací.
S jeho spotřebou mu stačí 250 ml ve skle za 250 Kč si myslím, i ze supermarketu
Rozhodně bych si to koupil radši ve skle v supermarketu než někde v plastu bůhvíco na Allegru nebo všelijakých překupníkách. Jen můj názor.
To je výsada těch podle Dunning Krueger, oni si o sobě myslí bůhví jak nejsou chytrý a přitom jsou hloupý, vydělávají tak málo, že musejí řešit úspory v řádu jednotek Kč, prostě hodiny řešíš úsporu 100 Kč, nedává to žádný smysl a než ti to dojde, tak jsi fousatej. Taky jsem byl takhle blbej zamlada, Je to ztráta života a času, Moudrý člověk se za měří na opravdu důležité věci a ne na úsporu 200 Kč za rok!
Děkuji za odpovědi, vidím to tak, že si budu muset najít nějaký spolehlivý kontakt za hranicemi. Sice nevím kde a jak, ale snad se to povede :D
Podivejte se na Amazon:
amazon.de/...
Musi tam byt uvedeno: Wird versendet in Tschechische Republik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.