Nejste přihlášen/a.
Olivový olej na SMAŽENÍ třeba zde.
Lepší tepelnoou stálost má třeba olej slunečnicový, ale také škvařené sádlo.
Čemu nerozumím, je ta posledlost olivovým olejem. Chápu, že Vás někde nějaký šikovný člověk z reklamy přesvědčuje, že doslova musíte jít pouze oliváč, ale je to nesmysl a každý gastronom nebo aspoň amatérský kuchař Vám vysvětlí, že olejů a tuků je celá řada a každý z nich je vhodnější pro trošku jiné recepty a úpravu. V tom se mimo jiné pozná dobrý kuchař - vaří tak, aby zachoval maximum prospěšných látek, minimalizoval vznik těch škodlivých a navíc zachoval pokrm chutný.
Takže rada na závěr: Zapomeňte na svou obsesi olivovým olejem, ovšem nezatracujte jej a naučte se používat i jiné tuky. V obchodech nikdy nebyl větší výběr jako dnes. Buďme rádi.
Přeji krásný den.
Smažit vajíčka? Už jsem starší, ale ještě jsem u nás, nebo jinde, neviděl vajíčka smažit. U nás se vždy dělala míchaná vejce, volská oka, palačinky, lívance. Vše se dělá při takové teplotě, že ani olej, ani máslo se nemá šanci přepálit. To opravdu někdo dělá vejce tak, že se může tuk pálit?
Podobné je to s rybami, nechápu posedlost vysokou teplotou. Je to zvěrstvo. A pokud jde o zbytek, třeba řízek, tak nejlépe na sádle nebo přepuštěném másle.
Doma doporučuji vařit, dusit, péct. Smažení je zcela zbytečné.
Já bez oleje/másla dělám míchaná vajíčka, tlustou špenátovou omeletu a jde to. Na pánvi maso dusím. Na koleji jsem měla Whirpool mikrovlnku s crisp programem a v tom jsem dělala na pečicím papíru bez tuku kuřecí prsa a ryby. Kdybych to nazvala steakem, tak by kuchaři hnali, ale tam vaříte pro sebe, ne na kulinářskou soutěž.
Rozlišujte olivový olej pro studenou kuchyni (extra panenský) a který se hodí pro smažení jen při nízkých teplotách. Možná pod ta míchaná vajíčka, ale myslím, že ten šmak olivového oleje tam stále bude. (omlouvám se, ale mě oliváč nechutná)
A dále olivový olej na smažení. Výroba a označení viz příloha níže.
========================================================
Píšete - Spousta lékařů říká ( podpořeno studiemi ) , že se má "zdravě "smažit na extra panenském olivovém oleji.
Chtělo by to zdroj, kde jste to zaregistroval, protože tam mohou být ještě nějaké dodatky ...
Strava budiž pestrá, neupínejte se jeden druh potravin.
Takový smažený řízek na přepuštěném másle je nejenom vysoce chutný, ale i velice zdravý. (ghí se jen tak nepřepálí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.