Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je třeba balené maso nejprve umýt?

Od: svatoslav odpovědí: 9 změna:

Poradíte, prosím? Maso na guláš či jakékoli jiné, balené, po odstranění obalu vkládám přímo do pekáčku. Nebo je třeba jej předtím omýt? děkuji za rady

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


10x

Jakékoliv balené maso opláchnu studenou vodou už jen ze zvyku... často jsou tam nějaké zbytky z řezu a opticky mi vadí ta směs krvavé vody, co je v sáčku

 

makk

4x

Oplachování masa je spíš na škodu. Opláchnutím se bakterií nezbavíte a pokud tam jsou tak hrozí jejich rozřížení s kapkami vody na okolní povrchy. Pokud tam ty bakterie jsou, tak se spolejhlivě zničí tepelnou úpravou. V obchodě se ale lidská ruka toho masa nedotkne, takže jde spíš o ten psychologický efekt, že když to maso vyndáte, tak je od té štávy a působí to nečistým dojmem. Já maso neomývám, v některých případech ho jen osuším papírovoou utěrkou (ale guláš není ten případ, tam je ta štáva žádoucí).

 


2x

Pokud nevypadá hnusně nebo nesmrdí, tak ho není nutné umývat, na druhou stranu to ani neuškodí.

Vzvláště pokud ho chcete péct, nebo tak něco, kde bude vidět povrch, nebo ten povrch budete nějak ošetřovat, marinovat, kořenit, nebo tak něco. Pokud jde do guláše, tak ten povrch vidět nebude.

A samozřejmě nevíte jak si řezník umyl ruce a nože, kdo a jak to balil, nejrůznější brebery na to taky lezou zvenku, takže pokud se cítíte nejistě, umytím nic nezkazíte. A ta trocha štávy, kterou spláchnete nestojí tolik, aby vás to zruinovalo.

Já osobně ho většinou opláchnu, protože se pak při krájení líp drží a nezablecá všechno okolo.

 


1x

Nutné to není, ale mnoho lidí to dělá. Stejně jako umyje vnitřek právě rozkrojené papriky. To je podobný případ.

tj
To se myje od zbylých pecek, ne že by to uvnitř bylo špinavé. Ani mistr kuchař nevyndá jádřinec tak, aby tam něco málo nezůstalo.

 


0x

Také nerada myju maso. Umýt mi ho nevadí, ale se sušením mám problém. Mám pocit, ale jen pocit, že balené maso bývá "zaplynované" proti kazení. Raději myju.

 

aaa

0x

Omýt maso vždy. Nikdy nevíte, kdo to měl v rukou a kolik s ním "vytřeli špíny". Nebo to snad víte?

 

zirafka

0x

Jakékoliv maso, at koupené u řezníka, balené nebo třeba i kuře, vždycky důkladně omeju, člověk nikdy neví, kde to leželo.

 

km

0x

Mýt nemusíte, nic se vám nestane. Maso musí být naprosto nezávadné a kdyby na něm něco bylo, umytím ho toho nezbavíte. Takže ten kdo myje to dělá spíš pro svůj dobrý pocit.

Někdy maso myju, když mým pocit, že je oslizlé a když ho chci toho zbavit.

Také epíšete jaké maso, rybí, kuřecí? ...

Taky si myslím, že maso umytím může pojmout vodu a pak se bude při vaření chovat jinak. Nemám pro to ale žádné důkazy.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]