Nejste přihlášen/a.
Jak nejlépe rozžhavit gril? Tekutý nebo pevný podpalovač?
trošku dřevěných třísek (ale opravdu trochu, aby to moc nekouřilo), na to uhlí, nebo brikety a trochu podpalovače. když sezačnou uhlíky žhavit, obyčejnou horkovzdušnou pistolí (co se s ní odstraňují staré nátěry) tomu pomůžu a to je potom rozpálené jak v kovárně
Už pár let jen a pouze horkovzdušnou pistoli.
S ostatními způsoby (třísky, líh, pepo) jsem měl zkušenosti, ale tohle mi přijde nejlepší a nejrychlejší. A bez přidaných smradíků
částečně to dělám jako ostatní, kousek papíru, třísky, uhlí. To vše ovšem umístím do staré roury od kamen a uhlí se v takovém komínku nažhaví velice rychle. Pak vezmu kombinačky, trubku zvednu, rozpálené uhlí se rozprostře po grilu a to je celé. Asi by to šlo vylepšit nějakým izolovaným držákem. Do trubky jsme jen dole vystřihnul malý otvor jednak abych měl kudy prostrčit sirku a potom aby to mělo tah.
Používám klasický PE-PO. Po tekutým podpalovači mi smrdí maso. Možná, že to je jen pocit, ale používám tuhej a dřevo na roztopení a pak uhlí, teda dřevený.
Já jsem si po těžkém popálení ruky pořídil elektrický a už žádný jiný nechci.Rozpáleno a bez smradu za 4,minuty.
Používám několik kousků březové kůry (která dobře hoři i když je mokrá) , pod trochou suchých třísek s navršeným dřevěným uhlím . Kůru zapálím zápalkou. Když se rozhoří třísky , použiji nějaký plochý předmět - npř. kus plechu a intervně jím mávám směrem k ohní a tím oheň poněrně brzy rozdmýchám. Dobrou chut -miro
Zdravím, ja jsem gril roztapěl tak že jsem si zapálil par třísek pak nasypat uhlí nebo brikety nechat chvilku aby uhli nebo brikety trošku chytli pak vezmu kompresor (takovy s tou nadrží ... ) a postupně pomalinku foukám dokud nedojde vzduch jednoduché, rychlé, zábavné a bez námahy ach ta lidska lenost foukat do ohně
Ke grilování se mi nejlíp osvědčil tekutej podpalovač, brikety a zahradní rozfoukávač listí od Stihlu - když se de grilovat tak má člověk zpravidla už hlad a tak není čas na nějaký experimentování. Takže brikety do grilu, cáknout tekutým podpalovačem, zapálit kouskem novin a pak pomocí vodfuku na listí rozpálit - do 5-ti minut je všecko žhavý a po podpalovači není nic cejtit
Já chemii nepoužívám. Grilování je něco jako svátek, vždy se na něj těšíme a tak se čas na klasické zapálení s dřevem , jak popisují kolegové, vždy musí najít. Občas použiji tu teplovzdušnou pistoli, většinou jen mávání pálkou na stolní tenis. V čase, kdy je uhlí ještě moc horké a při tom ne zcela pravidelně rozpálené, teda před jeho pokrytím tím bílým popelem, děláme z obyčejných krajíců chleba takové ty krásně křupavé a teplé voňavé pochoutky. To se dá ustrážit, aby se nepřipekly a nekape z nich do toho žhavého žádný tuk.
Ale k tomu žhavení jinak. Kamarád donesl čedičovou desku asi 4 cm tlustou, a tak 70 x 50 cm, pod ní topí obyčejným dřevem a když se deska rozpálí, peče na ní od masa, ryb, klobásek a kuřat až po placky. Nepotřebuje kupovat uhlí nebo brikety, nekape mu tuk do ohně, kouř plný karcinogenů ze spáleného tuku jeho poživatiny obchází...
Já jsem začal používat takovou plotnu ze slitiny potaženou asi teflonem, z jedné strany je hladká, z druhé má žebra. Z obou stran jsou i zásobníky na vytopený tuk. Má asi 52 x 26 cm, já ji mám z Metra. Kdo nezkusil, neví, co je dobré...
Na fotce z premiéry nového většího grilu je jí část vidět zatím pod ohništěm...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.