Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Konzervace udírny

Od: fidonet* odpovědí: 23 změna:

Zdravím odborníky,

Mám prosbu. Po mnoha letech jsem si spnil sen a postavil malou udírnu. "Budka" je ze dřeva, nařezané dubové prkna 70*9 cm sešroubované k sobě. Šíře desek je 20 mm. Je to dub, něco by měl vydržel, ale pád desítek deštů, a mám obavy aby nezačaly desky hnít ...

Můj dotaz : Jak ošetřit desky, aby odolávaly co nejdéle povětrnostním podmínkám ( dešti - sněhu ), ale aby použitá látka nemohla nijak ovlivňovat uzení a potraviny uzené uvnitř.

Myslel jsem mořidlo? Jen z venkovní strany? Ale mohlo by škvírami něco proniknout dovnitř. Nebude se to nějak pak uvolňovat? Asi ano? Porad´te prosím, čím budku z venku ošetřit? Zevniitř to asi dým udělá sám za sebe, ale venku?

Když nebudou ošetřeny chemicky, ale z venku by se přitlouklo "linoleum" nařezané na tvar střešních tašek, může "lino" z venku ovlivnit udící proces? A jak pak desky vydrží neošetřené, ale chráněné proti dešti?

Děkuji

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

chtěl bych s Vámi v té udírně udit tak dlouho, jak to ten dub vydrží...

Dub poskytuje velmi tvrdé a těžké dřevo, které je vysoce ceněné a má široké uplatnění ve stavebnictví. Nejžádanější je ve vodním stavitelství, nebot pobytem ve vodě se jeho kladné vlastnosti spíše zlepšují. citace z Wikipedie,

Protože je pravda, že ta udírna nebude stále pod vodou, bude teda podléhat cyklům moknutí a vysychání, bylo by vhodné použít krytinu, aby na dub nepršelo.

Zevnitř dřevo naimpregnujete samotným uzením, teda kouřem, mastným, krytina kromě eternitu nebo azbestu by ovlivňovat potraviny neměla. Jedině že by se teplem z linolea uvolňovalo nějaké svinstvo, nebo topící se plast kapal na klobásky... Takže plech, sklo, kámen, beton, nebo dřevo a po pár letech přehodnotit a případně vyměnit.

doplněno 03.05.10 11:49:

Bohužel, nejsem takový puntičkář nebo tak precizní jako Vy, já bych to určitě nechal bez povrchové úpravy, aby to dřevo dostalo patinu. Nemám zkušenosti s tímhle zdraví neškodným druhem ochrany před škůdci a vlhkostí. Dalo by se uvažovat o nějakém moderním napouštěcím oleji, ale nejsem si jistý, jestli může na mráz.

jo a dobrou chut!

fidonet*

Velmi uspokojivá odpověd´ děkuji - BOD

jen doplním dotaz : Co si myslíte o té impregnaci zvenku?

fidonet*

Na střeše, na deskách z dubu je plech ( lakovaný ), ale pochybují, že teplo, vystupující z uzáku, by zpětně, ochucené lakem z plechu prostupovalo dobnitř a ovlivnovalo klobasky. Lak je kvalitní, z plechů, který se používá na reklamní plochy. Linoleum, by bylo pouze na bocích a nemělo tedy kapat dovnitř. Navic je chci dát lehce odklopené od desek, aby desky dýchany, nepotili se. Myslíte si, že jsem udělal dobrou uvahu, a že by nic nemělo vadit? Stále nevím co si myslet o namoření venkovních stěn. A dík za upozornění, že eternit je nevhodný.

celp*

Dobrý den.Není potřeba ošetřovat.Mám udírničku z měkkého dřeva dost dlouho a stále je dobrá.Kouř se o všechno postará.

fidonet*

Děkuji, děkuji. Já udím zatím v takovém přenosném plechu z penny za 999 korun a i tak jsem udělal parkrat dost dobré uzené a slaninu. Proto se moc teším. Jen pro dřevo budu muset vozit z daleka, protože tady nikde není BUK. Jen troška dubu, jasan a habr. A to se udajně moc na uzení nehodí.

Máte nějaký osvědčený rcp na klobaskym? Těch jediných se bojím a nikdy jsem to nezkoušel ...

barbakan*
janek2

. . . já bych to z venku pomazal tou mastnotou, co mi odkape při uzení na starej hlubokej plech z trouby. To by byla tutovka. - jestli ale potom by to nějakej pes v noci nesežral

 

stafan*

2x

Vše co je třeba napsal hejkal. Akorát bych k tomu dodal, žádné nátěry, žádné linolea. Udělat stříšku přesazenou na boky at chrání trochu i stěny. A udit. Při manipulaci s mastným masem ruce otřít o desky. Impregnace. Impregnovat bude i dým, který projde škvírami. Ještě aby bůček rostl na stromě!

fidonet*

ok .. děkuji ... stejně se zeptám na ten plech na stříšce, .. bude něčemu vadit? Třeba rosení se prostoru mezi plechem a deskami... a jak řikam .. všem děkuji a BOD

rosit se bude zespoda určitě, když bude plech třeba nad ránem chladný a srazí se na něm vlhkost vypařená z dřeva stěn, mastnoty na stěnách, popela, nebo i klobás, co zůstaly přes noc v udírně. Ale při dostatečné mezeře mezi plechem a dřevem se orosení stihne rychle odpařit.

doplněno 03.05.10 14:27:

původně jsem chtěl doplnit dřevo na uzení, teda třešeň, švestka a další ovocné dřeviny, ale k této problematice je lepší si prostudovat odkazy na : google.sk/...

to je vyčerpávající...

fidonet*

ok, bouchnu tam hranolky 20*20*900 mm a na to dám ten plech. Tedy mezera bude 20 mm. Snad to bude OK.

 


2x

Nikdy jsme na udírně neměli teploměr. Zaučoval mně tchán, ten udil celých 60 let...Jeho udírny, co pamatuji, většinou byly z obyčejného dřeva, na střeše plech, dvířka se pořádně nedovírala, kouř šel všude možně. Topeniště měl vždy mimo vlastní udírny, kouř šel většinou tak do dvou metrů. Není špatné sledovat aspoň ze začátku teploměr, umístěný nejlépe ve výšce uzenin, než člověk přijde na ty finesy, aspoň při zkoušení množství a velikosti plamenů na začátku. Každý se musí něco naučit. Pod klobásama nebo slaninou ještě byl plech na zachycení toho, co kapalo. Někdo dával ještě pod klobásy husté kovové pletivo, kdyby náhodou , tak plamen jím neprojde.
Tah v udírně je dost problematická věc. Když bude mít dobrý tah, oheň bude vesele hořet, kouř okolo klobásy proletí, ani si ji nevšimne. Kouř se musí lííííně povalovat tou trubkou nebo co tam je, lajdácky se protahovat ve vrstvách klobásek, oplácávat boky slaniny ze všech stran. Musí si dát záležet. Takže oheň opravdu malý, plameny se dají přidusit pilinami, třeba i vlhkými, ale právě i regulací tahu třeba nějakými dvířky. K tomu doutnání, já si myslím, že udí kouř, ne horkej vzduch. Takže pokud to kouří, je to správné uzení. I při doutnání dochází k okysličování, takže nějaké nezdravé spaliny, nikdy jsme se tím nezabývali. Jiné by asi bylo při destilaci dřeva teplem bez přístupu vzduchu. Okolo udírny se musí chodit, dohlížet, okukovat, posuzovat, přikládat, dusit, mezi tím jedno dvě štamprdle, to je obřad. Někdo udí jen pár hodin, nechá odpočinout, vychladnout, potom druhý den znova doudí, a na konec třeba dochutí třešňovým nebo švestkovým dřevem...
Jedna rada na závěr: Nepřidělejte udírnu moc pevně k zemi. Už jsme pár hořících obsahů udíren zachraňovali povalenímudírny na zem. Pokud nestojí v plamenech celá udírna, teda dřevěné stěny, lépe uhasíme klobásky vyvrácením udírny jak poléváním vodou. Ta chut už po polití není nikdy jak má být.
Dobrou chut!

doplněno 07.05.10 15:33:

doporučuji přečíst si příspěvek 13.34 od lukas0038 v Uzení bůčku. To je škola!

 


1x

Můj tatka udil hodně. Byl to řezník a byl na to fachman. A po nějaké době, vymyslel, že tu budku během maličké chviličky rozebral a šoupnul do sklepa. Měl to v rozích něco na panty, něco na zasunutí. A pak, když už byl starý a huboval, že musí dlouho topit předem, aby vysušil komín (cestu od topeniště k budce),udělal budku z nějaké truhly na stěhování, vytáhnul kotel v prádelně a šoupnul tu budku nahoru nad místo, kde byl kotel. A topil v popelníku. No, kdo umí, ten umí. A občas celé šály kotlety vykostil a svázal spešl špagátkem několik dohromady a naložil. Česnekem nešetřil. A když se to rozřízlo, mělo to maso lesk jako perlet. Cítím tu vůni a chut na jazyku ještě teď. A ten špek! Voňavý česnekem a kouřem! Aaaach, to byla paráda!

no babka! tak taková provokace před obědem!

beru to jako něco na povzbuzení tvorby slin a žaludečních štáv... potom díky!

03.05.10 12:18

 


0x
Onehdá, asi před 15 lety jsme se švagrem po obědě jen tak seděli a mudrovali jestli večer budeme topit oheň a něco opékat, či ne. Nakonec jsme se dostali do stadia, že by bohatě stačil kus kabanosu na chvíli strčenej do udírny, ale udírna chyběla. Ovšem se švagrem jsme nelenili, vyrazili ven, z hráně vytáhli pár prken, stloukli takovou kadibudku, ze stodoly k tomu přinesli kamna Petry a už se večer udilo. Nikdy jsem to ničím nenatíral, naopak nechal jen přírodní prkna. Zevnitř to udělá kouř a zvenčí mastný prsty. Kdyby vloni nechytla plamenem, stála by dodnes.
Jen mě trochu vadí dub na konstrukci, ten mě je osobně proti srsti. Obyčejný smrk je na to podle mě lepší, ale udírna stojí tak to už jedno.
Nic s tím nedělej nech to být tak jakto je, to bude nejlepší. Vydrží dlouho, neboj.
fidonet*

já puvodně chtěl desky aspon 4 cm hrubé, aby mě to přežilo. nakonec mě každý přesvědčil, že 20 mm bude dostačující. Kamarád, co mi dával nějaké tyče dovnitř, říkal taky , že kdysi udili v pračce

Dále mě trochu straší, ten nedostatečný výběr dřeva co tu roste. BUK vůbec žádný ...

Na co stahovat gatě, když broky jsou ještě daleko!

Ono toho dřeva zase tolik při uzení nespálíte. Potřebujete jen malý plamen, ještě přidusený, aby to co nejvíce kouřilo. A dým musí být chladný. Takže si myslím, že když pročtete debatu na téma uzení, ke které jsem Vám poslal odkaz, zjistíte, že kromě shánění potravin do udírny můžete také shánět dřevo do udírny. A kamarádi kácí staré ovocné stromy, a buku či dubu se vejde do kufru auta na více várek uzení najednou, když někde pojedete kolem. A když opravdu nebude čím udit, rozeberte kus udírny, dejte místo dubu obyčejný smrk, a máte zase vyuzeno.

fidonet*

jasný .. už se těším. Jen ještě tohle. Někdo říká, že na uzení má být malý plamínek, někdo, že stačí, aby doutnalo.m Mě to celkem často zhasne a jen doutná ( v tom plechovém ). Takže může to jen doutnat? Při doutnání asi vznikají jiné spaliny ( nedokonalé hoření ) než při malém plamínku. Musí tam být tedy vždy plamen ( malý )? Jsem zvědav jak to budu nutit pomalu hořet

 

 

fidonet*

Hejkale: ještě jedna věc, o které nikdo nikde nepíše. Teplota : já vím 60st.C .. ALE KDE? Když jsem dal teploměr na vývod trubky s dýmem, vyletělo to na 140 stupňů. Když dám teploměr těsně pod stříšku udírny, je tam snad bude 50-70 stupňů. Pokud koukám na všechny obrázky a fotky na Netu, jsou teploměry vždy u vrchu. Takže jak to je?

Jsem "tele" můj uzák má jen 120 cm rouru a někdo mi říkal, že by měl mít až 5 metrů. Ale podle většiny literatury mají 100-150 cm a některé uzáky dokonce jsou s ohništěm přímo pod "budkou". No snad to vše bude OK. Nerad bych,aby celé dílo bylo zbytečné. Ještě jsem to netestl, nechci tam zapalovat, dokud to nebude celé, abych pak nešroubovat držáky do špinavé budky. Bez budky to táhlo dobře, ale jak říkam, na vývodu 140 stupňů. Taky mě zarazil jeden kolega, který říkal, že 2x uzak boural, že neměl tah. Jak se zajištuje tah v kamnech/ komínech? Pokud to táhlo bez "budky". může postavení budky tah narušit?

Já vím moc otázek Ale raději se 3x zeptám a ověřím, než si pak nadávat ...

 

lukas0038*

0x

No tak co se týče lina, tak to bych určitě nedoporučil, sice netušim, co by to provedlo, ale je pravda, že pořád je to umělá hmota - chemie - a tudíž svinstvo a to k uzení nepatří. Jinak rada jak ošetřit dubovou udírnu je naprosto jednoduchá - NIJAK! - dub je naše nejodolnější dřevo (a něco o tom vim, jsem lesák), který nějaký deštík rozhodně nijak nepoškodí. Pokud jsou prkna ze kterých je ta udírna vyrobena silná alespoň 2 cm, tak musí ta udírna přežít aspoň 20 nebo 30 let, ale vůbec bych se nedivil, kdyby vydržela třeba 50 let

fidonet*

Lukas, a co takhle. Deska( střecha ) udírny, na ní 4 latky ( 2cm ) , aby byla vzduchová mezera , a PAK tekprve lino, aby na uzak nelilo. Přece jen je mi to hloupé aby škvírami protekal déšt, dovnitř uzaku.

Jinak dnes jsem poprvé otestoval uzak na prazdno. Všude se potil a valilo z něj černý humust ( dým + pocení ). Strašně jste mě uklidnil, tím, že stačí roura 70-150. Já mám 130 a někdo mi řekl, že je to moc. Teplota byla těsně pod stropem 70 stupnů, takže jsem spokojen. Jelo to bez škrcení, takže až přivřu kamna, tak to snad na 50 stupních udržím. Co si myslíte o elektrické spirále na dně uzáku? Mám jednu starou z MORY, ( tedy nepoužitou ) takže bych ji asi využíval na počáteční ohřátí udírny. Někde jsem četl, že by měl uzak 2 hodiny předem jet naprázdno, aby se vysušil a prohřál. Děsně moc se těším na další výkend, nastrkám tam cvičně nějaké párky z Makra, co mi nechutnají, TESCO špek a budu tomu zlepšovat chut . Metitím, už budu ve sklepě nakládat něco, co zítra nakoupím. Slaninu, žebra a já nevím co ještě Bože .. moc se těším

p.s. co znamená ve vašich popisech , že dáváte sul 3/1 . Tahle značka znameca 3 cele kusy. Máte na mysli poměr 3 ku 1?

a abych nezapoměl, ty desky mají přesne 22 mm. Chtěl jsme hodit fotky z dnešního testu, ale baterky to nějak nezvládly ( v fotáku ) . Přiložím alespoň z minulého týdne, když jsme to dostavěli. Ještě to nemá kamínky dokola, ani žádné okrasy. Je to jen postavené, tak se nikdo moc nesmějte.

sebod*

Fido. My se nesmějeme. My v tichosti slintáme . Už cítím tu vůni právě uzeného bůčku...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma uzení bůčku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]