Nejste přihlášen/a.
Zajímá mne jestli folie do které se balí např. čokoláda ale i některé jiné potraviny (sýrečky, máslo aj.) a alobal čistý hliník a nebo je to něco jiného hliníku podobné. Budu rád když někdo kdo se v tom vyzná to upřesní co to je.
Pokud to není stříbrný plast ale kov, tak je to hliník.
Dříve se používal cín (stannum > staniol), ale to už my nepamatujeme...
Podle mne to vypadá jako tenký kov a navíc je to elektricky vodivé takže kov to asi určiě bude. Navíc to podle stříbrné barvy vypadá na hliník. Kdysi jsem někde v internetu četl, že to hliník není a je to něco jiného, což mi připadá jako málo pravděpodobné.
Opc-staniol a alobal byste taky bez rozboru od sebe nerozeznal-cím je taky vodivý, taky se sněj dělal fólie na potraviny. Jak píše genehawkins -dnes je to al + možná ještě "něco"!
Genehawkins -on se používal ještě v šedesátých letech a pokud se na např. zboží.cz, nekecá, tak se prodává i dnes -ale nebalí se do něj ve výrobě čokolády a další!
Neco shori v kamnech a neco neshori. Alobal je cisty hlinik (Al + obal)
Podle me to co shori je slaboucky alobal integrovany - laminovany do papiru (viz syry, maslo) a ten co v kamnech neshori (z vetsi cokolady napriklad) je tlusty alobal. U tetra packu jak ktery (nektery shori jiny ne). Imho je to o tloustce toho alobalu.
ale bacha na hlinikovou manii vitalia.cz/... hlinikove nadobi se "zakazalo"a tetrapacky ne ) Ale vi se ze kysele fakt do alobalu ne...
U tetrapavku to je jasný, Dokud to mlíko neprotrhneš ale u plechovky? Co je styčnou plochu?
Z plechu nepiju tak nevím
Zdravím,
ano s největší pravděpodobností jde o hliník.
Ale, přímý styk s potravinou tam není. Tyto obaly mají ještě na sobě vrstvu impregnačních ochranných laků nebo termoplastických laků.
Např. u tavených sýrů s kratší záruční dobou jde většinou o Al folii o tlouštce 14 mikronů a nánosem ochranných laků. U sýrů s delší dobou záruky se používá Al folie o něco slabší s nánosem termoplastického laku, pro pro možnost hermetického zavaření a uzavření.
Podobné je to i u plechovek s nápoji. At je to Fe nebo Al, vždy je tam zevnitř ochranný lak, takže nápoj nemá přímý styk s "kovovým” obalem.
A z čeho je ten lak víš?
Jen aby to nebylo jako BPA, ktere se (as BPA-free) nahradilo BPB, a pak se ukazalo, ze je to jeste vetsi svinstvo
U některých potravin je povoleno používat hliník bez úpravy povrchu (snad to stále platí). Pro většinu potravin se používají obaly s hliníkem s eloxováním nebo s fólií či laky (myslím že epoxidovými).
Já se ptal konkrétně na ty hliníkové plechovky, jestli někdo ví či vůbec tuší, jakými lucky je to vymalováno.
Ostatně, skleněné láhve se čistí louhem, a petlahve zase uvolňují mikroplasty, takže si asi moc nevyberem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.