Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na tmavou barvu guláše

Od: mariash® odpovědí: 12 změna:

Guláš vařím z plecka. Na hovězí maso už jen vzpomínám. Chutově mám pokrm dle svých představ. Jen bych chtěl docílit, aby jeho barva byla tmavě hnědá, prostě co nejtmavější. Jenže je oříškově hnědá. Staří hospodští mi to nechtějí prozradit. Protože byli všichni držgrešle, nic speciálního do toho určitě nekupovali, tipl bych to na běžné kuchyňské přísady. Ale co?

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

knekne

3x


Jednoduchy navod jak na to. Hlavne si poradne pohrat s cibulkou.

 


3x

Základem je cibule. Té má být tolik, jako masa. A ta pak dá guláši barvu i zahustí. A když do osmažené cibule vmícháte rajský protlak, osmahnete a pak dostatek papriky, má guláš správnu chut i barvu. Jedna malá cibulka nic nezmění k lepšímu. Cibilí nešetřit!

 


2x

Já přidávám do guláše lžíci švestkových povidel, je to super, barva nádherná a na chuti to ničemu neublíží.

 

rybarka007

2x

Hodně cibule, ale důležité je, aby měla správnou barvu,Velmi pečlivě hlídat (po chvilce přidám i česnek),aby byla trochu hnědá, ale aby se nezačala připalovat. V momentě kdy se mi zdá dost přidám trošek vody promíchám ode dna a opět nechám ještě jednou vysmahnout. Já osobně dělám větčinou vzlášt cibuli a v jiné nádobě nechám na tuku zatáhnout maso taky trochu do barvy,ale moc nevysušit (sůl,pepř, kmín majoránku). Pak maso i s výpekem přidám k cibuli těsně před podlitím. Stáhnu z ohně a promíchám s červenou paprikou. Pak už podliji a vrátím na plotnu dusím maso.Pravda je, že ten vepřový i tak bude o poznání světlejší než z hovězího masa.

 

ben®

1x

Dobrý den, znám dvě "vychytávky"- cibulku s paprikou nechat mírně připálit (musí začít hnědnout) a další možnost je do guláše přidat něco perníku na strouhání. Zdravím!

domacikuchyne.cz/...


doplněno 16.11.22 09:23:

Tak tady čtu, že cibule má být stejné množství jako masa. On to snad někdo dělá jinak? To by byla "prasečina".

ben®
Ano, tu papriku přidat až po osmahnuti cibulky, což asi tazatelka ví. Jinak můžete pro barvu také přidat udělaný karamel a pro hustší guláš přidat i nastrouhany tvrdý chléb.
sony*
Bene, Možná, že tazatelka o té paprice ví, ale vaše první odpověď zněla že cibulku s paprikou nechat prismahnout...
Tak se prosím,nezlobte. Ten karamel je výborný nápad,a ja ho jsem neznala,tak díky za obohacení.
ben®

sony - nebuďte vztahovačná, je to jen doplnění a upřesnění .


Cibulku smažím až do jejího zasmrádnutí, jako by se chtěla připalovat, takže ji zpracovávám na ohni při míchání cca 20 minut. Je zlatavá, spíš hnědá. Dobou jejího opracování to nebude.

 

sony*

1x
Ano,nechat prismahnout cibulku,ale s paprikou bych byla opatrná, pokud se pripálí paprika,hořkne. Takže: při dušení masa s cibulí to nechat vydusit,až se lehce přismahne,promichat ode dna,neprilévat žádnou tekutinu,znovu nechat prismahnout a opět promichat a to opakovaně. To znamená u toho hrnce stát a bedlivě hlídat celý proces,protože se nesmí stát,že to spálíte.
Až se vam bude barva zdát dost hnědá, postupně přilevejte horkou vodu,či vývar.

 


1x

já přidávám trochu protlaku vývar dávám úměrně masu a zahuštuji nastrouhaným žitným chlebem

 


No, já měl taky za to, že když nechám papriku působit déle, aniž ji podliji, že to na cibulce zhořkne. Takže papriku tam dávám, až podusím maso a až to pustí štávu. Jinak ti šizuňkové určitě karamel do hospodského guláše nedávali. Ta alchymie asi bude v tom pořadí koření.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]