Nejste přihlášen/a.
Kdysi jsem si koupil horní frézu ačkoliv nemám dílnu. Byl to hloupý nápad. Ale teď se nabízí možnost vyfrézovat si díru na dřez do desky kuch. linky. A ptám se jestli bych to vůbec zvládl. Vím, že se musí nejprve udělat šablona, ale jak vlastně? Protože ten nový dřez není jak obkreslit. Zajímalo by mě jak to dělá stolař. Napadlo mě, jestli třeba něco neobmotat kolem dřezu něco co drží tvar, pak to sejmout a podle toho obkreslit na starou desku, vyfrézovat a pak připevnit k nové. No byla to levná fréza od CMI 1200W a není tam ani odsávání. Tak to komplikuje práci když prach všude lítá. Ještě by mě zajímalo jestli je možné frézu jen tak spustit a tlačit před sebe, nebo se to musí nejprve vyříznout tou pilou a pak se to má odřezáváním odřezat? A z které strany se to má přiložit k desce. Raději se zeptám, než abych si ublížil, slyšel jsem že to někdy může pěkně kopat do ramena.
Stolař to dělá kmitkou, anóbrž přímočarkou.
Ne, žeby to horní fézkou nešlo, ale jak jste správně zmínil, pro tuto akci je třeba šablona a fréza s ložiskem. Ta šablona slouží k vedení frézy, zatímco pro kmitku stačí nakreslit tvar a řezat. U dřezu je vždy papírový plán výřezu, ten se dá použít - pokud tedy nejde o pravoúhlý dřez, tak, jaksi pochopitelně, plánu netřeba
Supr. Dík za odpověď. Kmitku mám, takže no problem. A ten výkres je třeba někde stáhnout z internetu a vytisknout?
Kuchyňské desky jsou tlusté mezi 3 a 4 cm, tohle chcete řezat horní frézkou? Nereálné. Sice existují drážkovací stopkové VHM frézy, kterými lze materiál i dělit (případně brát třeba na třikrát), ale nejspíš neseženete s tak dlouhým břitem, a drážkovací fréza umí docela silné vibrace, je nutné pevné vedení podle šablony, nehledě na vysokou cenu takové frézy. Otvor vyřízněte přímočarou pilou.
A k čemu je tedy dobrá ta levná fréza? Mě to teda přišlo, že spustit to šlo docela hodně, ale nikdy jsem s tím opravdu nedělal, takže je to jen můj dojem...
Možná na to existují finty, ale funguje to i s normálním změřením a nakreslením.
Když si narýsuješ na rubovou (spodní) stranu kuchyňské desky rozměry otvoru pro dřez, tak si označíš část desky, která přijde odstranit a zbytek, který musí zůstat nepoškozený.
Na tom výřezu, který přijde odstranit, tam si můžeš vyzkoušet na menším otvoru, jak ti to půjde.
Určitě bych použil nějaké pravítko nebo lištu, která povede frézu rovně. Pouze rukama bys to asi neuhlídal.
To že to bude obrovský binec ti musí být jasný. Když porovnáš šířku plátku přímočaré pilky (1mm) a průměr frézy (třeba 15mm), tak fréza "vyrobí" 15krát více odpadu než přímočará pilka.
A co to udělá s horní odolnou plochou - nevím. Tato plocha se při řezání přímočarou pilkou přelepuje krepovou páskou, aby přímočarka neštípala horní plochu. Jestli přelepení pomůže i při použití horní frézy nevím. To si musíš vyzkoušet.
Já bych si raději od někoho půjčil přímočarou pilku. V rozích bych si vyvrtal otvory pro zatočení přímočarou pilkou a to je všechno.
Toto som nedavno robil. Vyrobca drezu predpisuje, ak velka ma byt diera. Miesto rezu sa prelepi papierovou paskou, na tu sa nakresli fixom ciara a reze sa pilkou 3 mm od ciary, v rohoch su diery vrtakom na otocenie. Potom staci frezou obist rez, pri pevnej ruke a s trochou praxe to ide bez vedenia. Ak sa bojite, mozete z dolnej strany pripevnit samorezkami do dreva vodiacu dosku a tahat frezku s gulickovym loziskom po doske.
Ak v tom prax nemate, tak najprv trenujte na odpadovom materiali, ked znicite drahu dosku, budete nastvany.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.