Nejste přihlášen/a.
Půjdu proti prudu, vlastně ani nevím co stojí chleba, alespoň 10 let jsme jej nekoupila.
Na 0,9 kg chleba je potřeba 0,25 kg hl. mouky + 0,25 kg žitné Pernerky + 1,50- Kč vážené droždí, voda,sůl, kmín,semínka. Mouku kupuji po 10 kg v akci, hladkou do 10,- Kč, žitnou do 15,- Kč.
Celkové náklady na chleba - 2,50 + 3,80 + 1,50 + 2,- za elektřinu = 9,80 Kč +voda, koření, semínka
Jsou pekárny se sklopnými háky, tudíž žádné díry ve chlebu se nekonají. nemám ji, já háky vytáhnu po nakynutí chleba, těsně před pečením. Komu se nedaří upéct chleba, je to rukama.. Možná také typem pekárny, to nemohu posoudit.
Čas na upečení chleba, kdy mě pekárna potřebuje, je 5 minut než vše nasypu do pekárny a pak 1 minutu na vytažení háků, aby nebyly v chlebu díry.
Já jsem alergický na slovo "vyplatí". To se tu objevuje v otázkách velice často... Já beru domácí pekárnu jako to, že si udělám chleba či něco jiného podle sebe... Podle svoji chuti. Je to otázka asi jako jestli se vyplatí mít svoji zahrádku... Ekonomicky to zpravidla ani nemusí být výhodnější, ale ocením svoje domácí produkty a v tomto se možná nedá všechno přepočítavat na korunky... Já to spíš vidím jako příjemnou zábavu, či třeba využití volného času...
Dobrý den. Pokud započítáte úplně vše (údržbu pekárny, čištění, přípravu směsí, elektřinu, cenu pekárny atp.) tak se samozřejmě cenově nevyplatí - i když v případě vlastních směsí může jedno pečení stát pár korun. Domácí pekárna má smysl pouze tam kde se to vyplatí spíše jinak než cenou - tzn. preference vlastního pečiva, obchod daleko, zimní dopravní (ne)dostupnost a podobně.
Já mám asi patnáct let Etu a jestli jsem v ní pekla desetkrát, tak to je hodně. Je uklizená. Máme vynikající soukromou pekárnu, kde si kupuju žitný chlebík, který bych sama nikdy neupekla.
A tak je to se vším. Musela jsem mít odštavňovač, toustovač a po čase mě to pustilo a vyhodila jsem je.
Cenově se rozhodně nevyplatí. Kupované směsi jsou velmi drahé. Mouka se nedá koupit podstatně levněji ani v pytlích přímo z mlýna. Když k tomu započítáte amortizaci, elektřinu a práci, tak cheba vyjde dráž, než koupený. Výrobek má od chleba hodně daleko. Na díry po hácích se nedá nic pořádně namazat. Tipuju, že to je jeden z pomocníků do kuchyně, který se s velkým nadšením koupí, párkrát použije a pak někam uklidí.
Jsem udivený, kolik lidí používá do pekárny kupované prefabrikované směsi. Proč?
Pekárnu jsem měl, chleba jsme pekli, ale v obchodech je dnes takový výběr nejrůznějšího chleba a pečiva, že pokud pečení není vaše hobby, tak pekárnu nepotřebujete.
Nejvíc jsme ji nakonec používali na hnětení kynutého těsta na buchty nebo koláče.
Pro mne je pekárna velký pomocník a úspora času, nemusím stát u plotny. Obden peču chleba , 2 x týdně pekárnu použiji na kynutá těsta, sem tam vyškvařím sádlo a nyní v létě džemy, marmeládu, kečup, lečo atd. Prostě co zahrádka dá.
Jde o to, co myslíte slovem "vyplatí". Finančně je levnější pečivo z obchodu. My ale rádi experimentujeme (přidávají se semínka, škvarky, olivy, ...) a pekárna u nás běží alespoň jednou týdně.
Já před hromadou let vyhrála pekárnu v nějaké soutěži. V té době ji moc lidí nemělo. Pekla jsem v ni snad 10x. Pak mi tam asi rok jen tak ležela, tak jsem ji prodala. Pamatuji si i, že jsem za ni dostala 1500. V té době stála nová kolem 2500.
Mě se ten chleba hned přejedl. Takže za mne ne.
Tak především v domácí pekárně většina lidí peče jakousi slanou buchtu. Lezou z toho kvasnice, někdo do toho přidává ocet, aby se přiblížil chuti tradičního kváskového chleba. Nám se to za několik měsíců přejedlo a to jsme to dělali "stokrát jinak". Malá část lidí pak peče v pekárně opravdu kváskový chléb. Ale zůstává zásadní problém, že ve formě a při nízké teplotě vnikne měkká kůrka. U nás to řadíme mezi palančikovače, vařiče vajec, rýže. Někdo na to nedá dopustit, dle mého naprosto zbytečný krám.
Jsou i názory, že pekárna dosti dobře nepropeče např. chlaba. Je takový nesprávně dopečený.. Při zkoušce zmáčnutí upečeného chleba je těsto spláclé, nevrací se, nepéruje, chléb nemá takové ty dírky jako pravý chléb. Nebo z pekárny zase vypadne tuhá cihla. Někoho to odradí, takže pekárna po nějakém čase putuje třeba do garáže. Ale jsou i názory, že chléb z pekárny jim chutná. Chce to vše odzkoušet, na vše přijít, odstranit zádrhel.
Občas chleba peču, ale kvůli tomu, že mám ráda v něm dýňová semena, různé druhy mouky, semínka atd. Tak si někdy upeču, ale pořád ne. S mytím pekárny to není problém, je to jen jedna nádoba, elektriky to taky tolik nebere, ale ta radost, že máte svůj chleba, víte, co jste do něj dali a chutná vám, to za to stojí. V případě kupování pekárny se podívejte, jakou mají zkušenost s tím konkrétním výrobkem ostatní. Podívejte se na recenze, kolikrát to najdete i u prodejců.
Mně se domácí pekárna vyplatí, přestože v ní chleba už řadu let nepeču. Neznám lepší hnětač a kynuté těsto zadělávám neustále. Z chleba z té pekárny jsem nebyla nadšená. O moc lepší byl domácí chleba z kvásku. To se v pekárně zadělalo, ale peklo už potom v troubě. To už ale také nedělám. Udržování kvásku, případně jeho shánění nebo domácí výroba - to vše bylo problematické. Teď s droždím zadělávám těsta na buchty a koláče a slaná těsta na bramborové vdolečky a jeden speciální chleba. Minimálně jednou za týden pekárna jede. Jen pak těsto dále zpracovávám na válu a dávám péct do trouby.
Domácí pečení je zábavné. Slabou stránkou pekáren jsou však praskající převodové řemeny, případně zcela zadřená osička háku ve vaničce. Po dvou zkušenostech se složitým způsobem výměny řemenů bych pekárnu již nekoupil.
@totak: To máte pravdu, šikovný a vybavený chlap to nějak zvládne. Jenže každý to nedá. Neumím si ani představit, kolik by si za takovou rachotu řekl nějaký servis !
Já u jedné viděl prokluzující převody na háky, snad nějaká spojka. Nebylo to beztrestně rozebíratelné, takže šla do SD.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.