Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí pekárna vyplatí se?

Od: radeko777* odpovědí: 33 změna:
Vyplátí se koupit vlastní domácí pekárnu? Ceny směsí atd?
Díky.

 

 

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

id

8x

Půjdu proti prudu, vlastně ani nevím co stojí chleba, alespoň 10 let jsme jej nekoupila.

Na 0,9 kg chleba je potřeba 0,25 kg hl. mouky + 0,25 kg žitné Pernerky + 1,50- Kč vážené droždí, voda,sůl, kmín,semínka. Mouku kupuji po 10 kg v akci, hladkou do 10,- Kč, žitnou do 15,- Kč.

Celkové náklady na chleba - 2,50 + 3,80 + 1,50 + 2,- za elektřinu = 9,80 Kč +voda, koření, semínka

Jsou pekárny se sklopnými háky, tudíž žádné díry ve chlebu se nekonají. nemám ji, já háky vytáhnu po nakynutí chleba, těsně před pečením. Komu se nedaří upéct chleba, je to rukama.. Možná také typem pekárny, to nemohu posoudit.

Čas na upečení chleba, kdy mě pekárna potřebuje, je 5 minut než vše nasypu do pekárny a pak 1 minutu na vytažení háků, aby nebyly v chlebu díry.

Díry neřeším, takže ještě trochu méně

 


5x

Já jsem alergický na slovo "vyplatí". To se tu objevuje v otázkách velice často... Já beru domácí pekárnu jako to, že si udělám chleba či něco jiného podle sebe... Podle svoji chuti. Je to otázka asi jako jestli se vyplatí mít svoji zahrádku... Ekonomicky to zpravidla ani nemusí být výhodnější, ale ocením svoje domácí produkty a v tomto se možná nedá všechno přepočítavat na korunky... Já to spíš vidím jako příjemnou zábavu, či třeba využití volného času...

Jestli výraz "vyplatí se" chápete v širším smyslu, nejen finančním, tak je to OK.

 

smode*

4x

Dobrý den. Pokud započítáte úplně vše (údržbu pekárny, čištění, přípravu směsí, elektřinu, cenu pekárny atp.) tak se samozřejmě cenově nevyplatí - i když v případě vlastních směsí může jedno pečení stát pár korun. Domácí pekárna má smysl pouze tam kde se to vyplatí spíše jinak než cenou - tzn. preference vlastního pečiva, obchod daleko, zimní dopravní (ne)dostupnost a podobně.

 


4x

Já mám asi patnáct let Etu a jestli jsem v ní pekla desetkrát, tak to je hodně. Je uklizená. Máme vynikající soukromou pekárnu, kde si kupuju žitný chlebík, který bych sama nikdy neupekla.

A tak je to se vším. Musela jsem mít odštavňovač, toustovač a po čase mě to pustilo a vyhodila jsem je.

 


3x

když spočitate čas na připravu cenu elektřiny a cenu směsi tak nevyplatí, ale za to si upečete chleba podle své chuti, ale chce to trošku experimentovat

A čas pro cestu do obchodu pro chleba?

 


3x

S kupovanou směsí se nevyplatí určitě.

Smysl má snad pro alergiky s nějakou speciální alergií ..

 


3x

Cenově se rozhodně nevyplatí. Kupované směsi jsou velmi drahé. Mouka se nedá koupit podstatně levněji ani v pytlích přímo z mlýna. Když k tomu započítáte amortizaci, elektřinu a práci, tak cheba vyjde dráž, než koupený. Výrobek má od chleba hodně daleko. Na díry po hácích se nedá nic pořádně namazat. Tipuju, že to je jeden z pomocníků do kuchyně, který se s velkým nadšením koupí, párkrát použije a pak někam uklidí.

 


3x

Jsem udivený, kolik lidí používá do pekárny kupované prefabrikované směsi. Proč?

Pekárnu jsem měl, chleba jsme pekli, ale v obchodech je dnes takový výběr nejrůznějšího chleba a pečiva, že pokud pečení není vaše hobby, tak pekárnu nepotřebujete.

Nejvíc jsme ji nakonec používali na hnětení kynutého těsta na buchty nebo koláče.

id

Pro mne je pekárna velký pomocník a úspora času, nemusím stát u plotny. Obden peču chleba , 2 x týdně pekárnu použiji na kynutá těsta, sem tam vyškvařím sádlo a nyní v létě džemy, marmeládu, kečup, lečo atd. Prostě co zahrádka dá.

Naprostý souhlas. Chleba neděláme každý týden ale i v týdnu, kdy se nedělá chleba, se v ní dělá těsto na knedlíky, peče sekaná, škvaří sádlo kvůli kterému by se nevyplatilo kvůli množství roztápet oheň (z celého prasete ve velkém ho dělám venku na ohništi) nebo třeba i ta marmeláda. Etu Harmony máme už tak dlouho že jsem už 2x vyměňoval převodový řemínek.

 

riva

2x

Jde o to, co myslíte slovem "vyplatí". Finančně je levnější pečivo z obchodu. My ale rádi experimentujeme (přidávají se semínka, škvarky, olivy, ...) a pekárna u nás běží alespoň jednou týdně.

id

Nevím jak u vás, ale u nás si myslím, že za desetikorunu chleba nekoupím, doma upeču určitě.

riva
Asi si málo ceníte ceny volného času. S pekárnou strávíte aspoň 15 minut, nákladově to je minimálně 50 Kč. Pro nás je to koníček, pokud by nás to nebavilo, zajisté se nebudeme snažit uspořit tímto způsobem.

Tak si do ceny toho pečiva z obchodu započítejte to, že se do toho obchodu musíte vypravit, když zjistíte že bude zapotřebí chleba a nekoupil jste ho dopoředu.

riva
Do obchodu nechodíme jenom kvůli chlebu.

 


2x

Já před hromadou let vyhrála pekárnu v nějaké soutěži. V té době ji moc lidí nemělo. Pekla jsem v ni snad 10x. Pak mi tam asi rok jen tak ležela, tak jsem ji prodala. Pamatuji si i, že jsem za ni dostala 1500. V té době stála nová kolem 2500.

Mě se ten chleba hned přejedl. Takže za mne ne.

 

honzin*

2x

Tak především v domácí pekárně většina lidí peče jakousi slanou buchtu. Lezou z toho kvasnice, někdo do toho přidává ocet, aby se přiblížil chuti tradičního kváskového chleba. Nám se to za několik měsíců přejedlo a to jsme to dělali "stokrát jinak". Malá část lidí pak peče v pekárně opravdu kváskový chléb. Ale zůstává zásadní problém, že ve formě a při nízké teplotě vnikne měkká kůrka. U nás to řadíme mezi palančikovače, vařiče vajec, rýže. Někdo na to nedá dopustit, dle mého naprosto zbytečný krám.

 

jaka

1x

Jsou i názory, že pekárna dosti dobře nepropeče např. chlaba. Je takový nesprávně dopečený.. Při zkoušce zmáčnutí upečeného chleba je těsto spláclé, nevrací se, nepéruje, chléb nemá takové ty dírky jako pravý chléb. Nebo z pekárny zase vypadne tuhá cihla. Někoho to odradí, takže pekárna po nějakém čase putuje třeba do garáže. Ale jsou i názory, že chléb z pekárny jim chutná. Chce to vše odzkoušet, na vše přijít, odstranit zádrhel.

myko

Je to tak, běžná domácí pekárna nespalí všechny plísně z obilí

To je výkřik do tmy. Aflatoxiny z potravin nelze odstranit ani vysokými teplotami takže pokud by stejnou mouku s plísní použili v pekárnách budeš je tam mít taky. To nemá s domácí pekárnou souvislost. Dokonce i když budeš krmit dobytek plesnivými potravinami budou se aflatoxiny hromadit v jeho mase.

 


1x

Občas chleba peču, ale kvůli tomu, že mám ráda v něm dýňová semena, různé druhy mouky, semínka atd. Tak si někdy upeču, ale pořád ne. S mytím pekárny to není problém, je to jen jedna nádoba, elektriky to taky tolik nebere, ale ta radost, že máte svůj chleba, víte, co jste do něj dali a chutná vám, to za to stojí. V případě kupování pekárny se podívejte, jakou mají zkušenost s tím konkrétním výrobkem ostatní. Podívejte se na recenze, kolikrát to najdete i u prodejců.

 

kami123

1x

Ano,

ale ne nezbytně

 


1x

Samozřejmě vyplatí. Upeču si kdykoliv potřebuju a nemusím nikam chodit.

Směsi neřeším. Moje směs je 200 hladné, 150 polohrubé, 150 žitné nebo jiné, sůl, voda, práškové kvasnice, troška octa. K temu trochu koření a semínek dle chuti. Někdy přidám trochu olivového oleje nebo trochu kukuřičné mouky.

 


1x

Mně se domácí pekárna vyplatí, přestože v ní chleba už řadu let nepeču. Neznám lepší hnětač a kynuté těsto zadělávám neustále. Z chleba z té pekárny jsem nebyla nadšená. O moc lepší byl domácí chleba z kvásku. To se v pekárně zadělalo, ale peklo už potom v troubě. To už ale také nedělám. Udržování kvásku, případně jeho shánění nebo domácí výroba - to vše bylo problematické. Teď s droždím zadělávám těsta na buchty a koláče a slaná těsta na bramborové vdolečky a jeden speciální chleba. Minimálně jednou za týden pekárna jede. Jen pak těsto dále zpracovávám na válu a dávám péct do trouby.

 

tampa*

0x
Měli jsme pekárnu používali jsme hotové směsi ale výsledky byly vždy katastrofální takže vyhozené peníze

 


0x

Domácí pečení je zábavné. Slabou stránkou pekáren jsou však praskající převodové řemeny, případně zcela zadřená osička háku ve vaničce. Po dvou zkušenostech se složitým způsobem výměny řemenů bych pekárnu již nekoupil.

 

Když to člověk rozebírá podruhé, tak to nezabere ani 20 minut. Poprvé samozřejmě než člověk najde všechny šrouby a spoje a vyřeší nedostupnost speciálních bitů které výrobce použil aby zajistil práci svým servisům, to zabere času trochu víc.

@totak: To máte pravdu, šikovný a vybavený chlap to nějak zvládne. Jenže každý to nedá. Neumím si ani představit, kolik by si za takovou rachotu řekl nějaký servis !

Já u jedné viděl prokluzující převody na háky, snad nějaká spojka. Nebylo to beztrestně rozebíratelné, takže šla do SD.

A přitom by stačilo, aby výrobci nechali na spodku výřez s deklem na 4 - 6 šroubků, aby se tudy dalo k řemenům dostat. Mám podezření, zda nejde o úmysl, abyste si kvůli řemenu museli koupit novou pekárnu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]