Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zvažuji nákup fritézy jako rodinný dar na Vánoce. Dělal jsem si nějaký průzkum. Chci koupit něco kolem tisícovky, protože to nemám uplně odzkoušené a většinou si dokážu usmažit nugety nebo hranolky v kastrolu. Nicméně jsem se díval klasicky na olejové a horkovzdušné fritézy. Kdyby byla ta horkovzdušná nějak zázračná tak byl ochoten za ni připlatit. Avšak nevím jestli to není trochu kontraproduktivní, protože máme troubu s horkým vzduchem, takže otázka jestli by v tom byl rozdíl. Tam jsem si nugety jednou připravoval a bylo to určitě zdravější ale také sušší.
A když jsem se právě díval na rozdíly, tak horkovzdušné fritéze nahrává jen zdravější příprava pokrmu, v té olejové je ta příprava rychlejší, jídlo chutnější...no ale zase nezdravé.
Takže se chci zeptat Vás na zkušenosti ze skutečného života, přece jen je to něco jiného než recenze. Asi nejčastější přípravy by byly mražené polotovary (hranolky, bramborové mřížky, cibulové kroužky) a pokud se dají smažit i domací obalované tak obalovaný sýr, květák.
Díky za rady.
Tak jsem koupil původně tu olejovou, ale nějak to nevyhovovalo. Květák nebo žampiony v tom ani pořádně nebyly ponořené, ačkoliv tam padlo 2L oleje přesně modle měrek. Dělalo se to dlouho a muselo se to otáčet. Tak jsem ji vrátil, dnes jsem koupil horkovzdušnou a jsem našdšený. Olej minimální. Smažený sýr skutečně chutná více po sýru ačkoliv se jednalo o polotovar od Nowaca. A vůbec se z toho nekouří a nesmrdí to.
To že mám pocit, že si při jídle nedávám jedy do těla, respektive jídlo utopené v oleji je moje vlastní potěšení.
Tak jsem koupil původně tu olejovou, ale nějak to nevyhovovalo. Květák nebo žampiony v tom ani pořádně nebyly ponořené, ačkoliv tam padlo 2L oleje přesně modle měrek. Dělalo se to dlouho a muselo se to otáčet. Tak jsem ji vrátil, dnes jsem koupil horkovzdušnou a jsem našdšený. Olej minimální. Smažený sýr skutečně chutná více po sýru ačkoliv se jednalo o polotovar od Nowaca. A vůbec se z toho nekouří a nesmrdí to.
To že mám pocit, že si při jídle nedávám jedy do těla, respektive jídlo utopené v oleji je moje vlastní potěšení.
V horkovzdušné fritéze děláme bramborové plátky, bud pokapané trochu olejem nebo jen tak a je to moc dobbré, jako z ohýku. Též hranolky nám chutnají.
Podívejte se na tuto diskuzi. Sama jsem totiž kupovala a napřed se ptala tady. Nakonec jsem koupila a jsem s horkovzdušnou fritézou na 100% spokojená a kdyby se mi rozbila, tak rozhodně budu kupovat jinou. Smažím v ní opravdu i obalovaný květák a jenom postříkám olejem a květák je výborný a naopak, je chutnější než smažený v oleji, protože má chut květáku a nekape z toho olej. Nedá se to srovnat s horkovzdušnou troubou, tu mám také, ale takto vařit v ní nejde v žádném případě. Tu co mám já z toho Lídlu už nemají, ale určitě doporučuji koupit. Když se v diskuzi, na kterou jsem Vám poslala odkaz podíváte dolů, tak jsou tam i fota jídel, která jsem opravdu v té fritéze vařila. Jenom bude trochu problém s tou cenou, protože asi bude spíše kolem 2 tisíc.
Dodávám, že není pravda co píše rádce nade mnou. Nic vysušeného není ani náhodou. Problém bude v tom, že ji neumí používat. Když tam hodí obalený řízek úplně suchý, tak tak ho samozřejmě vysuší a nebude to k jídlu a to by bylo i v tom případě, kdyby hodil obalený řízek na suchou pánev. Olej tam být musí, aby to křupalo a bylo to dobré, akorát je rozdíl v tom množství. Do pánvě ho musím dát hodně a do této fritézy stačí řízek postříkat z obou stran lehce olejem. Já mám olej permanentně nalitý v rozprašovači. A kdybyste chtěl, tak můžete dokonce použít i to sádlo, ale musel byste ho napřed rozehřát a pak mašlovačkou potřít řízky z obou stran tím sádlem a to bude naprosto stačit a budete překvapený, jak dobré to bude s minimálním množstvím tuků. Já koukla do Lidlu a mají teď tuhle. Ale samozřejmě kupte kde chcete, ale tady neplatíte poštovné a já ji z Lidlu mám.
Jenda2 - neúspěch je rukama, špatným postupem, šatným receptem nebo špatně vybraný výrobek a ne horkovzdušnou fritézou
No ještě se nabízí otázka, kolik je toho oleje potřeba v klasické fritéze. V kastroku to dělám tak, že je ten květak ponořený cca do půlky, možná ani ne a samozřejmě jej obracím. Jestli to musí v té fritéze plavat tak je to taky hnus.
V horkovzdušné fritéze dělám téměř vše, kromě květáku. Ten je opravdu lepší ponořit do omastku, ale ale ale co zdravíčko?
Já si právě nemohu vynachválit smažený květák, který dělám v té horkovzdušné fritéze. Smažím ho pouze postříkaný tím olejem a je křupavý a zlatý kolem dokola a to během smažení otočím jednou, maximálně dvakrát. Je mi docela líto, že se mi nedaří nikoho přesvědčit, protože je to opravdu moc dobré. A jak vidíte, tam tam nemám žádný tuk v té nádobě. A ani by to s olejem uvnitř nefungovalo.
Květák napřed asi 4 minuty povařím, propláchnu studenou vodou a dám vystydnout. Pak obalím v trojobalu. Mouka vejce strouhanka. Já teda používám na všechno tu japonskou strouhanku Panko. Mám ji raději, něž klasickou z pečiva. Pak postříkám ze všech stran tím olejem z rozprašovače. Používám takovou obyčejnou lahvičku s rozprašovadlem, co jsem měla na vodu na kytky. Pak nastavím fritézu na 180 stupňů a na 20 až 25 minut, podle velikosti růžiček květáku. Obracím tak tak v polovině smažení. Květák je na povrchu křupavý a chutná výrazněji po květáku, než když jsem ho smažila ve velké dávce oleje klasickým způsobem a nemusím odsávat přebytečný tuk. A když dělám zeleninu, nebo kousky nějakého masa, tak vždycky předem všechnu nakrájenou zeleninu dám do mísy a okořením a osolím podle chuti, pak také postříkám tím olejem z rozprašovače a všechny kousky promnu rukou, aby se dobře obalily a smažím stejně jako ten květák. V lahvi mám namíchaný olej řepkový a sezamový, ale každý si tam může dát olej podle chuti. Třeba olivový a řepkový, nebo slunečnicový. Já mám ráda tu oříškovou chut toho sezamového oleje. Když dělám karbanátky, nabo masové kuličky, tak ty už žádným olejem nestříkám, protože je tuk v mase a vždycky jsou vynikající. Ono se to vaření v té fritéze musí vychytat, ale pak už se bez ní neobejdete. Jediné co jsem nezkoušela, jsou ty hranolky, protože nejsem "hranolkový" typ. Ale pokud se na ně použije stejná metoda s tím rozprašovačem, tak musí být také výborné.
No nevypadá to špatně, ale moje dojmy jsou z toho rozpačité. Díval jsem se na diskuze na emiminu (protože kde jinde) :D a v 85% z jídla vznikla suchá podrážka.
Díval jsem se na videa na youtube a je fakt, že třeba hranolky nebyly takové všechny zlaté ale dost nerovnoměrně udělané. Buď světlé nebo jedna půlka hranolky světlá jako sýrová a další tmavá už moc.
Protože to neumí. Než jsem si ji koupila, tak jsem také napřed četla všelijaké recenze a moc se mi ji kupovat nechtělo, když jsem si přečetla všechny ty stížnosti. Ale někdo mi tady na poradně tenkrát dal pozitivní odpověď a navíc jsem tenkrát byla na návštěvě u jedné mé kamarádky a ta ji měla. Tak jsem okamžitě začala vyzvídat a on si ji vychvalovala, ale ona v ní dělá jenom maso, hlavně v ní griluje kuře. A protože tu kamarádku znám a vím že nekecá, tak jsem si ji nakonec koupila. A vůbec teda nelituji a nakonec já ji využívám daleko víc než ta moje kamarádka, protože jsem se naučila s fritézou zacházet a plně ji využívat i na jiná jídla. Někdo se tady ptal jak to umýt . No jednoduše, jako každý jiný kastrol, nenalévá se do ní žádný olej jako do obyčejné fritézy. Olej nebo štávu, která prokape dolů do nádoby, někdy jenom vytřu papírovou utěrkou, nebo použiji i do jiného jídla, protože voní po koření a po bylinkách a moc toho tam není a i když ji používám každý den, tak úplně stačí jednou za 3 dny strčit do myčky ty dvě nádoby. Ale po čtení všech těch příspěvků zde a i jinde, Vám ji raději už nebudu doporučovat. Co když se Vám to pak nepovede a uvaříte jako ti co si stěžují a já si to odnesu. Ono se to s ní musí umět, ostatně jako se vším. Tak si raději kupte tu klasickou fritézu na olej, jak tady radí jiní.
friteza - z jaké fritézy byly hranolky nerovnoměrně opečené? Mám hor. fritézu s míchací lopatkou / ne jen na hranolky, ale i na guláš, omáčky ) a nemohou se mi nerovnoměrně opéct hranolky . Při pečení kuřete, koláče lze míchací lopatku vyjmout.
A já schválně zkusím i ty hranolky, i když to není mé oblíbené jídlo. A dám sem pak fotku. Oni jsou lidi také někdy hloupí a nacpou toho tam třeba hodně a nedají tam vůbec žádný olej, i když je u každé této fritézy napsáno, že se v ní dá připravovat všechno jídlo s minimem tuku, nebo oleje, ale ne úplně bez tuku. To dá přece rozum že smažit úplně bez tuku přece nelze. A ty hranolky se asi musí hlídat a protřepat, aby tam neležely na sobě a v tom horkém vzduchu se "nevařily" a nepřilepily k sobě. Tuk nepřidávám v případě, že ten pokrm už tuk obsahuje. Když si dělám karbanátky nebo masové kuličky, tak si umelu vepřovou krkovičku, nebo plecko a v tom mase už je toho tuku dost, tak tohle jídlo už není třeba stříkat olejem. Kvůli tomu jsem si tu fritézu přece koupila, abych eliminovala co nejvíc toho tuku. A když peču kuřecí stehýnka, tak také nedávám tuk, jenom je marinuji v nějaké té své směsi. Zkusím ty hranolky, sama jsem na to zvědavá.
No já mám teda obyčejnou horkovzdušnou fritézu bez lopatek a guláš a ani omáčky v ní teda dělat nemohu. Sice tam bylo v receptech napsáno, že v ní jdou udělat i nějaké bábovičky, ale já ji kvůli tomu nekoupila a tak jsem to ani nezkoušela. Ale i tak jsem s ní moc spokojená. Ten rozprašovač mám úplně obyčejný, mám ho už asi 3 roky a koupila jsem ho v Penny na kytky asi za dvacku, protože to bylo už ve výprodeji. Akorát jsem si k němu koupila na AliExpress to stříkadlo, to dobře rozprašuje a neucpává se. A také je to určeno na vodu na kytky. Tady je foto a ještě kuře pečené s bílou ředkví a jablkem. Ředkev a jablko dávám trochu později, aby to nebylo moc rozpečené. Ale může se to dát najednou. Záleží na chuti každého. Já se teda nikdy žádnými recepty neřídila, vařím intuitivně, podle vlastních nápadů a chutí.
koupil jsem v orionu rozprašovač za 2 kila a nerozprašuje, stříká jen čůrkem, takže to zase nemohu vyzkoušet
Tak to máme stejný problém, také jsem koupil rozprašovač, trochu levnější asi za 90kč ale také nerozprašuje ale čurká jen :D
Ano, mám ty samé zkušenosti s rozprašovači, které jsem koupila u nás. A to byl jeden z nich prý "profesionální" a stál kolem 3 stovek. Už ho nemám, letělo to do poelnice a byla jsem fakt naštvaná. Tak jsem si objednala v Číně, na AliExpresu asi 8 kusů těch rozprašovačů, teda jenom těch hlavic, které vidíte na fotografii a jsem spokojená. Jeden ten rozprašovač mne vyšel asi na pětikorunu. Už ho mám opravdu hodně dlouho asi rok a pořád funguje. Používám je i na zahradě na různé postřiky, protože ho můžete našroubovat na jiné plastové lahve, má evropské strandardní "šroubení". Ta hadička je dlouhá a dá se ustřihnout na požadovanou délku. obchodníci u nás objednávají také v Číně, ale ti chtějí co nejvíc vydělat, tak nakupují podřadnou jakost a tady si na to napaří pořádnou marži. A takových všelijakých produktů je mnoho. To co koupím v Číně třeba za 4 stovky, tak tady překupníci prodávají za 15 stovek a vůbec se nestydí. A ještě musíte zaplatit poštovné.
Samozřejmě že to nedělá mlhu, ale nestříká to čůrkem. A olej mlhu neudělá nikdy, v žádném rozprašovači. A z těch co jsem už vyzkoušela, je tento fakt nejlepší. Regulovat se dá. A pak, stačí, když ho vyšroubuji, namočím do na chvíli do jarové vody a párkrát propumpuji, aby se tryska pročistila. Pak zase hodně teplou vodou propumpuji, abych odstranila ten jar a zase to jede. Zatím mám pořád stále ten samý, ale mám v šufleti v zásobě další a kdyby to už fakt nešlo, tak ho vyměním. Ale to je můj systém, nikomu to nevnucuji, každý si může dělat co chce. Jen jsem napsala svou zkušenost.
mame doma jak fritak tak horkovzdusku, tefal actifry nebo jak se to jemnu je presne, porovnani je asi takove ze na te horkovzdusne sedi akorat prach, jinak je zbytecna, navic to silene dlouho trva
Tak to je škoda nechat na ní sedat prach. Manžel napřed moje oblíbené bramborové plátky z horkovzdušné fritézy nechtěl, ale nyní si je také oblíbil a často nahrazujeme br. knedlíky nebo vařené brambory těmito plátky z fritézy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.