Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Drcení šípků

Od: magdon® odpovědí: 35 změna:

Mám nemalé množství usušených šípků a nemám použitelný hmoždíř. Jak jinak se dají šípky rozdrtit na čaj? Mlátit do nich kladivem na prkénku není nejlepší způsob. Do mixéru si netroufám.

 

 

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Zdravím, šípky nedrtit. Čaj se dělá z nedrcených, namočí se předem, pak se jen zahřeje k varu, ale nevaří První dávka je světlejší, druhá už tmavší. Šípky lze použít dvakrát.

izahradkar.cz/...

Nechci se hádat, ale dá se to najít na internetu. Možná, že dříve se šípky nedrtily, protože ono to není snadné. A tak se zdlouhavě máčely a tak dál. Ale v dnešní době už si je každý může nadrtit a nemusí je nechat tak dlouho máčet, aby se z nich vyluhovalo to potřebné. Rozhodně je je šetrnější k vitamínům šípky nadrtit.

 


3x

Pevnější látkový sáček (plátěná nákupní taška) mezi dvě prkénka a buď to kladívko nebo váleček.

 


1x

Normálne si to pomeliete na mlynčeku na mäso.

 


0x

Šípky solehlivě rozdrtím v tomto mixeru. Už ho mám asi 3 roky a nedovedu si představit, že bych ho neměla. Nadrtí všechno. Všechna semínka i lněná, nebo sezamová a všechno koření. Dělám si vlastní kořenící směsi. Kupte si ho k "Ježíšku", nebudete litovat. Nebo třeba jiný typ, to je na Vás, ale s těmato mám dobré zkušenosti. Můj syn má tento, ale ten je dost drahý a není zas až o tolik lepší. Mám vyzkoušené oba, tak vím o čem mluvím. A já jsem ho objednávala v lékárně Dr.Max a doprava byla samozřejmě zdarma. Jen jsem si pro něj došla.

 


0x

Šípky na čaj jsem nikdy nedrtila.

Rozhodně je lepší nadrtit, protože se daleko lépe a rychleji uvolní vitaminy. Zkuste to a uvidíte.

Ale co potom s chloupky? V krku jsou hodně nepříjemné. Jednou jsem zkoušela dělat šípkovou marmeládu, a ani pasírováním přes jemnou látku se mi jich nepodařilo úplně zbavit.

Ildiko, já normálně scedím přes plastový cedníček a věřte mi, že tam žádné chloupky nejsou. Když to totiž namočíte, tak ty chloupky nabobtnají a už přes cedníček neprojdou. Opravdu mám vyzkoušené a čaj je výborný. Já ještě míchám s rodrcenými nasušenými pecičkami a šlupkami z rakytníku co mi zbydou, když dělám rakytníkový sirup, protože v nich je také hodně vitaminů. Ten čaj opravdu výborný a hodně zdravý. Vůbec nevařím, jenom zaleji v čajníku horkou vodou a nechám louhovat asi tak slabou hodinku. Ale je čím dál lepší. Já si udělám do termokonvice a pak celý den popíjím. Zkuste to, uvidíte, že nekecám. Ale nikoho nechci přesvědčovat, jak jsem viděla nahoře, tak lidé hodnotí odpověď, kde se radí šípky nechat celé. Tak at si to každý dělá jak chce. Co mi je nakonec do toho.

 

liska5

0x

Tak bych je dala do kusu plátna a kladivem bych je potloukla na prkénku podloženém novinama, aby to tak nekřápalo. Pak nechat louhovat přes noc ve vodě a výluh ráno zcedit přes hustý plast. cedníček. Já to ani neohřejvám. Ale dělám ještě druháka a napotřetí je pomačkám vidličkou o stěnu hrnku a zaleju horkou. Ten třeták nebude mít tolik vitamínů, ale šípkovou chut určitě. To plátno bude nakonec potlučené...Mixer bych taky zkusila, ale bude to střílet, bývají tvrdé, jak šutr. Mám Sencor mlýnek na kafe tříštivý. Dám sem vědět zítra, jestli to jde.

 


0x

Já to dělám, tak, že je dám vařit do většího hrnce a až změknou vše se rozmixuje. Pak to cedím přes velký cedník a rovněž to i trochu ředím. Doslazuji medem a je to lahoda. Piju zásadně teplý. Ztrátu vitamínů vařením neřeším

 

jabraka*

0x

Pokud chci výtečný šípkový čaj,sbírám šípky po mrazíkách.Dužnina změkne a vznikne mazlavá hmota,která se velmi dobře v horké vodě rozpustí,Takže šípky jen přeleji horkou vodou a nechám chvíli stát.Tím zůstanou nedotčeny vitamíny.Plody je potřeba sbírat jen sytě červené,zbavit zbytků květu(bubáků)

JABRAKA

Jabrako, vitamin C ale částečně zničí právě ten mráz. No a pak ta horká voda a je po všem. Zbyde sice docela dobrá pochutina k pití, ale "céčko" už v ní není. Ale nic proti tomu, každý nepije čaje kvůli vitaminům, ale proto, že mu to chutná. Jen by mne zajímalo, jak potom ty mazlavé šípky uchováte tak, aby se nezplesnivěly.

jabraka*

Mráz vitaminy neničí,to by mražená zelenina byla bezcenná.

JB

 


0x

Právě dnes jsem četla, jak se má vařit čaj ze šípků, aby nedošlo ke ztrátě vitamínů a doporučuje se šípky drtit.

Domácí nápoj bez ztráty céčka

Šípkový čaj můžete koupit anebo vyrobit. Čerstvé plody šípkové růže je třeba usušit, rozemlít, rozmixovat nebo roztlouct v hmoždíři. Dvě čajové lžičky této základní ingredience zalijte litrem vody ne teplejší než 50 stupňů – aby nedošlo k ztrátě vitaminu C. Můžete přidat i pár lístků máty nebo meduňky. Nechte louhovat přes noc, poté sceďte a popíjejte – klidně s medem. Vylouhované šípky lze ještě dvakrát zalít horkou vodou a vychutnat si intenzivní chut. Louhujte 15 až 20 minut. Optimální dávka, kterou je vhodné dodržet, představuje tři šálky denně – preventivně i při obtížích.

 


0x
Na čaj je drtit nemusíš, zbytečná práce. Osmoticky tlak funguje a řešit Céčko u sušeného ovoce nebo čehokoliv jiného je taky k ničemu, žádné tam není

Opravdu? Tak proč vůbec pijeme ty čaje, které jsou ze sušených bylinek a i jiného ovoce?

Čaj plný céčka

Bylinkáři doporučují pití odvaru z šípků například při zánětu močových cest nebo při zácpách. Jenže několikaminutovým varem se z šípků ztratí velké množství vitamínu C. Nápoj, který skutečně posílí naši odolnost vůči chřipce a dalším infekčním chorobám, připravíme následujícím způsobem: Šípky nadrtte v hmoždíři a jednu polévkovou lžíci drti na několik hodin namočte do ½ litru studené vody. Těsně před konzumací směs zahřejte na zhruba 70 ºC, rozhodně ji ale nevařte. Čaj, který mimochodem opravdu výborně chutná, přelijte do hrnku přes cedníček s rozprostřeným kapesníčkem nebo použijte papírový filtr. Jen tak se vyhnete dávení chloupků, které uvízly v krku.

Já teda ani žádné filtry, ani kapesníček nepoužívám, protože ono to všechno klesne po té době louhování stejně ke dnu a tak stačí obyčejný plastový cedníček. Mně to teda asi pomáhá, protože jsem nebyla nemocná, ani nepamatuji.

Suzy nesmíš všemu věřit. Céčko oxiduje na vzduchu, vadí teplo, světlo, zpracování, krájení, strouhání a v ovoci, které se k nám vozí nedozrálé toho taky moc není a po několika dnech od sklizně vyprcha i ten zbytek. Kupuju si kilovku céčka za tři stovky a mám to na rok.

Stíre, já Ti rozumím a mám všobecně stejný názor . Ale zrovna ty šípky mají kromě toho "céčka", který je tak háklivý na to, aby se tepelnou úpravou nezničil, ještě vitamín B a K, hořčík, fosfor, draslík a vápník a ty nejsou tak háklivé, jako vitamín C a zůstavají v tom čaji. Když se správně ten šípek usuší a rozdrtí a čaj se udělá správně, tedy vylouhuje a nebude se vařit, tak třeba toho hořčíku tam bude určitě víc, než v nějaké vodě "Magnesia". A nejenom toho hořčíku. A i to "céčko" tam nějaké zbude, protože právě ten šípek ho má velké množství. Chápu, že tabletky vitaminu C jsou jednodušší, ale jsou to syntetické pilulky a tělo ten vitamín C stejně nedokáže celý využít, protože tomu brání ostatní přidané látky, které jsou k syntetické výrobě nutné. Takže já si myslím, že je pořád lepší pít ten doma ylouhovaný čaj. Ale je to jen můj názor a je podmíněný také tím, že nejsem zvyklá na žádné léky, ani jiné doplňkové pilulky stravy.

Suzy víš proč třešně po dešti praskají nebo se okurka po osolení potí? Osmotický tlak. Jestli chceš opravdu kvalitní šípkový čaj, zalej šípky večer vodou a ráno si vodu z těch šípku ohřej. Šipky můžeš použít 2-3x. I když šipky podrtíš a necháš louhovat v horké vodě těsně před konzumací , tak ten čas je příliš krátký na to, aby se ty živiny stihly z větší části vylouhovat. Jinak Céčko v prášku, tabletě nebo ovoci je pořád chemicky stejná kyselina askorbová, takže si ho můžeš do hotového čaje těsně před konzumaci přidat, kdy ten čaj již není tak horký. Výhoda je Céčko přidávat se stravou, nejlépe spolu s ovocem, které zvýší vstřebání díky trávicím enzymům.

Stíre, dělám to tak, že zaleji teda horkou vodou, ale ne vařící. Já ještě přidávám ty pecičky a slupky z vylisovaného rakytníku, protože si dělám ten rakytníkový sirup za studena a ty pecičky a slupky pak šetrně suším v sušičce. A protože mám doma dva rakytníky, tak mám toho materiálu na čaj docela dost. Já nevařím, pomalu louhuji. Teda moc nerozumím tomu osmoticky a to ani když jsem si to dala do vyhledávače. Na tohle budu hloupá. Já to prostě dělám dle svého rozumu. I když zrovna v tomto případě se asi moc neosvědčuje, když nevím co to je to ta "osmotika". Ale děkuji Ti, jsi hodný, vím že se mi snažíš poradit.

Suzymon, osmotickým tlakem je myšlen tlak vody (vlastně rozpouštědla) na ty šípky. Šípky lze chápat jako hodně koncentrovanou, hustou masu (je v ní málo vody, popř. skoro žádná), zato okolo je spousta čisté vody. Ovšem působením osmotického tlaku se vyplavují částice z plodů do vody a hustota vody i šípků se tak postupně vyrovnávají. Aby se to nestalo, musely by se šípky něčím nalakovat nebo navoskovat. Potom by slupka nebyla propustná pro vodu, ta by do nich nepronikala a nic by se do ní (do vody) neuvolňovalo. Jestliže je povrch propustný, osmotický tlak působí vždy. Podstata toho všeho je taková, že jen samotným louhováním se těch látek z plodů do vody dostane dostatečné množství. Musí se ovšem chvilku počkat.

--------------------

Co se týče toho čaje - šípky jsem letos nesušila, ale mám pár větviček ve váze pro ozdobu, plody zatím nejsou suché, jen měkké. Možná bych mohla zkusit je rozřezat na kousky (zatím to jde) a dát do čaje. Doufám, že máte pravdu a chloupky půjdou zachytit. Mně tedy jde hlavně o marmeládu, kterou bych přece jen chtěla udělat, i když letos už to asi nestihnu.

Voda ředí koncentrovanějši roztok a trvá to tak dlouho, dokud se síly nevyrovnají. Příklad, budeš pít destilovanou vodu a jelikož je tělní tekutina "hustší" bude ji nasávat a ředit. Takže tělní tekutiny budou zvětšovat svůj objem a ředit koncentraci elektrolytů do té doby než hexneš A když budeš pít mořskou vodu, která je "hustší" než tělní tekutiny, půjde tělní tekutina za ní a vyschneš zevnitř. Proto třešně při dešti táhnou vodu do sebe a jelikož mají tenkou slupku praskají tlakem zevnitř a snaží se vyrovnat vnitřní koncentraci látek s vnější vodou. Tak nějak to platí u těch šípků,

 


0x

Magdone, halóó, vůbec se neozýváš. A máš tady tolik rad! Žádná se ti nehodí?

Možná se bouchl kladivem při drcení šípků
jabraka*

Vitamin C není zase tak háklivý,jak leckdo tvrdí.To bychom ten čaj nemohli ani svařit.Je jasné,že vyšší teplota ho odbourává,ale trvá to nějakou dobu.Vadí teploty nad 80 stC,Proto se snažíme zavařovat ovoce při teplotách nižších než 80stC,a var nesmí trvat víc jako 10 min.I při varu při 100stC se nezničí všechny vitaminy,vždy zůstane dost pro pochutnání.

JABRAKA

 

id

0x

MUDr. z plicního mě už před lety varovala. Nepít čas s drcených šípků, asi k tomu má důvody, na které jsem se neptala. Tudíž já šípky raději namočím, nedrtím.

Je to naprosto nevhodné kvůli chloupkům uvnitř, které bodají jak jehličky. Kdysi jsem četla, že jsou škodlivé i pro srdce.

Šípky se drtit nemají! Celé zalít na noc vodou, druhý den nevařit, jen nahřát na 60 stupňů.

Takže to asi raději nemám zkoušet. V jednom pořadu o zdraví jsem (už dříve) slyšela, že prý tyto chloupky pronikají i přes žilní stěny do krve. Dělají v těle údajně paseku. Na druhou stranu, v kupovaném šípkovém čaji jsou také rozdrcené plody.

Já pořád nevím kde máte ty chloupky. Kdybych ten čaj nepila skoro každý den, tak neřeknu ani slovo. Ale já ho piju a žádné chloupky v něm nemám. Za prvé tam těch chloupků až tak moc není a za druhé, když ty chloupečky nasají vodu, tak jsou samozřejmě těžké a klesají v konvici ke dnu. Já mám konvici se sítkem uvnitř a tam dávám macerovat čaje, ale i pak si do hrníčku leji ještě přes jiný cedníček. Kdyby tam nějaké chloupky byly, tak bych na to už dávno přišla. Tohle mohou tvrdit jenom lidi, kteří ten čaj nikdy nepili, nebo nepoužívají cedníček, nebo ten čaj pijí za stálého míchání, aby rozvířili co je na dně, což by šlo opravdu dost těžko. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Vyfotila jsem svůj dnešní čaj i s tím nadrceným vedle na talířku. Chloupky tam samozřejmě nějaké jsou, je to šípek, ale v hotovém čaji žádné chloupky, které by mne nějak škrábaly v krku, nebo nějak jinak obtěžovaly tam necítím.

A to co tady píše "boba", jak se má čaj připravovat, nemá celé. Tady je celý postup a jde o drcené šípky. Ale mohou se samozřejmě použít i celé, ale bude to trvat déle. Asi půjde o tu "osmotiku" a to chvíli trvá.

Použitá ingredience se přelije šálkem vlažné vody a ponechá se tři až dvanáct hodin, někdy i několik dnů stát za občasného zamíchání při pokojové teplotě. Macerát ze šípků připravíte tak, že sušené plody podrtíte, na litr vody použijete přibližně dvě polévkové lžíce drti a necháte je přes noc louhovat ve studené vodě. Získaný nálev přeceďte přes umělohmotné sítko nebo plátýnko. Těsně před konzumací nápoj pak jen zahřejte na zhruba sedmdesát stupňů Celsia. Jen při tomto postupu zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C. Pít ho ale můžete i studený.

 

nov

Dělám čaj zrovna jako Suzymon, z drcených šípků. Poprvé jsem jej dělala z celých a nebylo to ono. Ta nejlepší chut je právě z drcených. Kvůli chloupkům cedím čaj přes husté plastové sítko a přes papírový ubrousek. A žádné chloupky v něm stoprocentně nejsou.

Suzy, napsala jsem pouze svůj názor a co jsem kdysi slyšela, nikomu nevnucuji, aby vařil čaj podle mne, at si každý používá svoji metodu.

Nojo boba, ale napsala jste, že je to naprosto nevhodné kvůli chloupkům, které píchají jako jehličky. Takže ono to vypadá, jako tvrzení něčeho ověřeného.Ty chloupky sice píchají jako jehličky, ale v syrovém stavu a tak nikdo šípky nekonzumuje a my se tady bavíme o čaji. Jinak máte pravdu, at si to každý dělá podle svého. Já jenom že tady je poradna a tak člověk radí jak nejlépe umí a podle svého vědomí a svědomí.

 


Ne, nebouchl jsem se kladivem, ani jsem nespadl do mixéru . Nakonec jsem zvolil metodu drcení válečkem v plátěném pytlíku. Jde to dobře a je možnost připravit vždy jen takové množství, které zrovna spotřebuju.

Děkuji všem za rady.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]