Nejste přihlášen/a.
Ohřívám plnotučné mléko pro 3 letou dceru a manželka mně drbe za to, že jsem pohodlný, že to mám ohřívat v hrnci na plotně. Proč? Protože podle ní mikrovlná trouba ničí vitamíny v mléce, eventuálně způsobuje rakovinu.
Prosím o info. Mile rád to manželce přetlumočím, at mám od ní pokoj.
mikrovlnná trouba funguje tak,že působí svou energií pouze na molekuly vody,ty rozkmitá a tím zahřívá.Jiné atomy ve stravě se touto energií nedotýká.Proto se i suché materiály neohřívají,energie se kolem nich bez následků jen šíří.Lze tedy dát do mikrovlnky plechový kastrůlek a nic se neděje.Zůstane zcela studený.
V mikrovlnce lze zavařit ovoce,je prokázáno,že vitaminy v něm zůstanou nedotčeny,protože jsou zahřáty jen velice krátkou dobu,
JABRAKA
Hliníkový by nereagoval, ale železo by parádně jiskřilo. V MW se ohřívá na talíři nebo v misce.
Já jsem mikrovlnku vyřadila. Nevěřím, že je neškodná. Právě to šíření kmitání mi vadí. Nejde o vitaminy v potravině, ale sliznice úst a trávicího traktu obsahují taky molekuly vody. Dětem bych v ní neohřívala.
@liska5 A Vy do mikrovlnky strkáte vlastní hlavu, nebo žaludek? Že se bojíte o vodu ve vlastním těle?
Při požití ohřátého jídla z mikrovlnky ve Vás nic kmitat nebude. A pokud se bojíte, že se rozkmitáte když stojíte před ní, tak nemusíte. Mimo troubu záření neproniká... A pokud se přece bojíte, tak po zapnutí trouby utečte do vedlejší místnosti a počkejte až trouba "dopípá"... budete v bezpečí...
Ne, mikrovlNNá trouba vitamíny neničí. Viz článek z New York Times, který se opírá o studii: nytimes.com/...
... tělo se ale k vitamínům v mléce stejně nedostane, protože pokud jde o kravské mléko, je pro lidský organismus příliš složité a tím pádem nestravitelné (je uzpůsobeno čtyřdílnému zažívacímu traktu krávy).
Podle vikipedie:
Stravitelnost a úpravy mléka
Sladké mléko je pro většinu populace dobře stravitelné, avšak dle odhadů trpí až 20 % obyvatel ČR intolerancí laktózy, celosvětově je to až 75 %. Stravitelnější jsou podmáslí a kysané druhy mléka, zakvašené ušlechtilými kulturami mléčných baktérií (jogurt, acidofilní a kefírové mléko). Tyto formy mléka se doporučují lidem, kterým běžné mléko působí trávicí obtíže. V těchto kysaných mléčných produktech se činností mikroorganismů též podstatně zvyšuje obsah vitamínů B1 a B2. Stravitelnost mléka je závislá i na jeho tučnosti, snáze stravitelné je mléko s nižším obsahem tuku. Mléko se pasterizuje, aby se zničily eventuálně přítomné choroboplodné zárodky. Současně se zničí i přirozené baktérie mléčného kysání, takže mléko tak snadno nezkysne. Čerstvé pasterizované mléko je zdravotně nezávadné. Při převáření mléka se vytvoří škraloupy, jejichž podstatu tvoří vysrážené mléčné bílkoviny (laktalbumin a laktoglobulin) a též trochu tuku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.