Nejste přihlášen/a.
Je nějak vyřešen přívod vzduchu do kuchyně? Nebo se jedná o takřka vzduchotěsně zaizolovaný baráček?
No vzduch, co digestoř vyžene ven, se musí nahradit nějakým jiným. Jinak to nemůže pořádně fungovat.
Lepší je přivádět (studený) vzduch někde v blízkosti sporáku, aby se nevychlazovala celá místnost.
Digestoř naplno a okno na mikroventilaci. Pokud se budou i tak mlžit, otevřete ventilačku naplno.
Jiná možnost není, fyzika ošálit nelze.
Nevím, proč dáváte do souvislosti digestoř s mlžením oken. Digestoř neslouží pro odvlhčování. Předně bych se ptal, zda-li máte pod okny radiátor a zda-li je vůbec zapnutý. Dvojskla jsou kolik let stará? Jaký je rámeček dvojskel? Kovový? Jak často vaříte? A jak jsou velká okna? A před instalací této digestoře se vám okna nemlžila?
Tak je to tím, že vzduch v kuchyni je přesycen vodními parami a ty pak kondenzují na chladné ploše oken.
Takže si vyberte -
1. Vařte méně, pokud vaříte , tak s poklicí
2. Snižte základní vlhkost v místnosti. Vnitřní vlhkost by měla být tak kolem 50%. Pokud máte více, máte problém.
3. Dvojsklo v oknu ztratilo izolační schopnost. Časem se totiž ty plyny, které tvoří náplň dvojskel a které zodpovídají za jeho izolační vlastnosti částečně odpaří. Ptal bych se po nějaké antikondenzační fólii na vnitřní stranu okna, pokud by to byl takový problém.
4. V cestě radiátoru a proudění teplého vzduchu patrně je parapet, který brání ovívání suchým vzduchem
Funguje tu známý fyzikální úkaz.Rosný bod je totiž závislý i na tlaku vzduchu,kromě teploty.Takže,když se spustí odsavač par,tak se sníží podstatně tlak vzduchu v kuchyni a páry,vyvíjející se z kastrolů,pak značně zkoncentrují a rosný bod vykoná své.
JABRAKA
Když se spustí odsavač par, klesne tlak asi o 5 Pa. Pokud jsou utěsněna okna, dveře, komíny a odsavač řve jak startující tryskáč. O 5 ze 100 000. Pokles teploty rosného bodu nedokážete změřit.
Dokonce mám pocit, že při poklesu tlaku se vody vejde do vzduchu více. Proto u nádoby kompresoru (kde je tlak vysoký) dochází ke kondenzaci a kondenzát je potřeba vypouštět. Ale jinak je samozřejmě změna tlaku v kuchyni nepatrná.
Některé podobné digestoře mají i režim "recirkulace". Čili honí vzduch dokolečka, nefoukají ven. Mrkněte do návodu k instalaci, asi je tam nějaká posuvná clona, která rozhoduje o tom, jestli se fouká ven (to chcete) nebo jen honí přes filtr dokolečka.
no jí jsem pro jistitu otvory pro reciklaci odspodu podložil papírem, protože to foukalo i tama i když bylo přepnuto na odtah,...povolil jsem konstrukci a mezi ni a plech vložil kus papíru a dotáhl.
Pan Mareš to popsal velice správně.
Aby mohl kbelík vzduch vyběhnou ven, musí jiný kbelík vzduch přijít do místnosti. Vy máte ještě nevýhodu, že máte nejhorší okna. Dvojsklo, hliníkový rámeček. Zde je právě toto zdroj pocení.
Pak ještě je třeba se podívat, když digestoř tlačí vzduch ven, zdali je dostatečně velká trubka. Zdali taky nemáte ucpaný papírový filtr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.