Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už celkem dávno jsem si pořídil moka konvičku z jednoho nejmenovaného českého obchodu s kuchyňskými potřebami.
Co mě zajímá je to jestli se nemusím o proti originálu bialetti bát toho že to je z nějakého "horšího" hliníku. Podotýkám že spodní nádobka byla zevnitř matná a zoxidovaná už po vybalení ale to mají snad včechny levnější, asi se nikdo nezajímá o povrchovou úpravu uvnitř... Horní je normálně lesklá.
Nejsou tyhle levnějsí konvičky třeba nějak zdravotně závadné?
Lesklý povrch hliníku vzniká např. při jeho eloxování, případně jinými povrchovými úpravami. Vnitřek nemá smysl povrchově upravovat. Pro nádobí je používaná stejná standardní kvalita.
Vedou se diskuze o zdravotních rizicích hliníkového nádobí vůbec. Při neutrálním pH je hliník stálý a do potravin se neuvolňuje, ale v kyselejším prostředí už ano. To je bohužel i případ vaření kávy.
Hliník Al je skutečně čistý hliník.Ovšem v praxi se téměř vůbec nepoužívá,protože má špatné mechanické vlastnosti.Proto se používají spíše slitiny,obsahující legující přísady. Mezi hlavní legující prvky ve slitinách hliníku patří měď,hořčík, mangan, křemík, zinek, případnElithium.
Tyto přísady umožňují upravovat pevnostní vlastnosti výrobku podobně,jako u kalení oceli.Hliník i většina slitin je velmi odolná oxidaci,.Ta se dokonce využívá ke zvýšení mechanické odolnost,elektrolytická oxidace(elox)vytváří na povrchu vrstvu oxidu,která svou tvrdostí odpovídá korundu.(Oxid hlinitý - korund-Al2O3).Při čištění hliníkových výrobků nepoužívejte alkalické čisticí prostředky,leptají ho.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.