Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Tlakový hrnec ,provoz

Od: novak1* odpovědí: 22 změna:

Máte tlakový hrnec? Uniká z tlakového hrnce pára? A když ne ,jako zjistím že se to vaří? Podle čeho vím jako nastavit plamen na sporáku.

 

 

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kepler*

8x

Tlakový hrnec má na vrcholu poklice regulační ventil, který umožňuje dosažení mírného přetlaku v hrnci - voda vře při vyšší teplotě a tak se vše uvaří rychleji. Jakmile začne z ventilu unikat pára, právě jsi dosáhl teploty varu. Poté stáhnout plamen tak, aby unikalo jen minimální množství páry. Otvor v poklici se nesmí ucpat. Pokud by se tak přesto stalo a hrnec se přehřeje, měla by zafungovat tavná pojistka. Nejrychlejší způsob jak natlakovaný hrnec otevřít je umístit jej pod proud studené vody.

 

lidus*

6x

Mnoho let a jinak vařit neumim. Pára minimálně uniká a hrnec když vaří vydává zvuk, začnu na plný plyn a pak stlumím na minimum, za půl hodiny vypnu a nechám stát až jde hrnec otevřít nebo musím páru vypustit otočením kolečka na poklici. Mám bajonetové zavírání TESCOMA, max. spokojená. Na chalupě mám jakýsi po tchýni co do něj ani neumim dát pokličku.

novak1*

Aj maso se uvaří za pul hodiny?

Přečti si manuál, jestli ho nemáš, tak si ho stáhni. Tlakáč je pořád tlakáč, takže manuál bude vyhovovat vždy.

Také záleží, jak staré bylo zvíře, které vaříte.

lidus*

Jasně i maso, pouze koleno nechávám o 10min. déle ale kupuji kvalitní maso ne ze 100 let starého dobytka.

 

hahanaj*

1x

Z tlakového hrnce uniká pára - neznám tlakáč z ktérého neuniká

Ani nemůžeš znát. Všechny, ze kterých neunikala pára, už dávno explodovaly

id

A já znám tlakový hrnec z něhož neuniká pára, pachy. Je to elektrický tl. hrnec. Při dosažení požadované teploty uniká pára max. půl minuty a pak nic, jen cvakne druhá pojistka. Má několik programů, takže nemusíte nic štelovat. Mám jej už 8 let , neměnila bych. Žádné pachy v kuchyni, vaření i bez puštění diogestoře.

A je potom hrozivé ticho, až do výbuchu

id

Vařím v el. tlakáči denně již 8 let a výbuch se nekoná. Když něco neznáte, netvrďte, že to neexistuje. Můj typ tlakáče se již nevyrábí, ale podobný je tento

elektricke-hrnce.heureka./...

Přečtěte si specifikaci, kde se jasně uvádí, že hrnec nevytváří téměř žádnou páru, zápach ani hluk.

novak1*

od id: Nechtel bych varit v jednom hrnci mléko,maso a ruzne jiné jídla.Ted mám na maso jeden hrnec ,na polévku taky ,na mléko též.

No na maso a na polévku snad stačí jeden hrnec. Jak byste pak dělal třeba vývary? Ty se přece musí dělat z masa kostí. Snad byste ten vývar pak nevylil.

novak1*

Si predstavte,vývar nekonzumuji. Dám si občas pár lžiček na chut a ostatný vyliju kočkám ven. Maso dusím všechno ,to bych mel vývaru až po krk.

Ano, právě jsem si to jak vaříte, představila a už docela chápu Vaši otázku.

 

 


1x

Z mého též uniká pára a to naroře tím ventilem, var poznáme po zvuku, unikající páta trochu syčí, jak začne, stáhneme plamen na minimum, pak již jen tak ševelí.

 


1x

Ano, pára uniká. Ale nesmí unikat tak, aby to syčelo jako puma před vybuchnutím po celo dobu. Hrnec zavřete a dáte vysokou teplotu, jakmile vyskočí červený čudlík a začne unikat pára, tak teplotu plotýnky snížíte, u mého indukčního sporáku je to na číslo 3. Nevím co máte za sporák. Prostě snížíte teplotu tak, aby hrnec přestal hlasitě a v jednom kuse syčet. Pak si nastavíte čas podle toho, co v tom hrnci vaříte. Třeba hovězí maso, kližka, dávám na 40 minut a z hrnce jen občas unikne přebytečná pára a to zcela potichu. Teplota č.3. Až dovaříte, musíte počkat a hrnec neotvírat, dokud červená pojistka neklesne dolů. Nebo můžete páru upustit ventilkem, ale bude jí plná kuchyň. Nebo můžete dát hrnec pod vodovod a pustit na něj studenou vodu. Tím ho ochladíte a pojistka klesne skoro hned. Rozhodně se nepokoušet otevírat natlakovaný hrnec. To lidé nevím proč dělají a pak se diví. Ale to máte podrobně popsáno v návodu. Tlakáč používám od té doby, co se tento vynález objevil na trhu a nikdy jsem neměla ten nejmenší problém. Ale kamarádka maminky tam kdysi dávno dala vařit polévku a jelikož byla asi totálně blbá, tak tam rovnou nasypala i sušené nudle. No a ta nudle se dostala nějak do toho ventilku a ucpala možnost průběžného úniku páry a hrnec vybuchnul tak, že jí to prorazilo díru přepážkou do chodby. Ještě štěstí, že ti pitomci seděli v obýváku.

 


0x

Na tlakovém hrnci je vždycky ventil, kterým se dá ručně upustit pára. Je vhodné to dělat buď pomocí vidličky nebo rukou přes chňapku.

Pokud to zkusíš holou rukou, tak tě unikající pára může popálit.

Pára z hrnce musí unikat. Pokud neuniká, tak může být ucpaný otvor pro únik páry. Takový hrnec sice má ještě druhou pojistku, ale jistější je hrnec odstavit, enchat vychladnout a pročistit. Pokud se hrnec natlakuje a nezafungují pojistky, tak může hrnec přetlakem prasknout a to už není sranda.

A jak zjistíš, že se to vaří? Pokud pod hrncem hoří oheň, tak se obsah v hrnci vaří.

 


0x

Ještě trochu čísel : Starší maďarské hliníkové tlakové hrnce KUKTA měly nastaven pojistný ventil na přetlak 25 kPa, což zajištovalo zvýšení bodu varu vody na 105o C. Nyní jsem viděl v obchodě tlakové hrnce, které jsou konstruovány pro značně vyšší přetlak, to znamená i vyšší bod varu a rychlejší uvaření. Nevím však tu hodnotu přetlaku, protože technické parametry tlakových hrnců obchodníci neuvádějí.

kenav

Muj hrnec Bio exclusiv ma dva stupne,0,6bar a 1bar uvedeno v navodu.

lmgify

0,6 bar = 60 kPa

1 bar = 100 kPa (neboli 1 atmosféra)

 


0x

Pokud je teplota v papiňáku 130C tak v ten okamžik je uvnitř tlak cca 2,8- 3 At (280-300 kPa)

Tento tlak používají nové moderní hrnce...

Jako dítě jsme měli doma Kuktu (Maďarsko) a někde jsem v návodu tehdy četl, že teplota v něm dosahuje cca 113°C...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]