Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s broušením nůžek?Jak se brousí? Já je zkusil nabrousit brusným kamenem,
papír stříhají dobře ale třeba náplast neustřihnouPoradíte mi? Díky
Moje profese je nastrojar, nuzky brousim normalne na brusce, na brusnem keramickem kotouci.
Brousi se vzdy jen ta mala modra ploska (viz obrazek) pod nejakym uhlem, podle toho na co jsou nuzky urcene.
Mam zkusenost ze neni uplne zadouci aby byl takto nabrouseny povrch uplne hladky, nuzky pak maji podle toho co s nimi strihate snahu jakoby "vyklouzavat ze zaberu". Je treba brousit pomalu, tak aby se brousena hrana nevyhrala (nesmi zmenit barvu), nejlepe brousit na pomalobeznem kotouci a pod vodou. Kdyz se ale nespecha, lze i na normalni brusce 2-3 tis. ot/min.
To, ze nuzky nestrihaji, (jsou tupe) je zpusobeno tim, ze se misto strizne hrany udelal radius, nuzky nestrihaji, ale žvýkají .
Po ostreni vznikne na ostri grot, proto nez poprve nuzky acvaknu k sobe, jednou rukou lehce odpacim obe ramena nuzek od sebe tak aby se pro "scvaknuti" vubec nedotkly a druhou rukou nuzky scvaknu. Pri naslednem otevreni nuzek si ramena navzajem grot strhnou. Kdbych toto neudelal a scvaknul nuzky hned, na grotu se mi kousnou a udela to v ostri zub.
Jinak pokud je nutno brousit vice, stane se ze i kdyz scvaknete nuzky uplne k sobe, spicky budou "nedostrihle"
Potom je nutno cele nuzky zkratit az do mista kde obe ramena dostrihuji prez sebe a znovu udelat jakys taky tvar podle toho co tam byl puvodne
Tezko se to vse vysvetluje, nejlepe se nekomu u jednech nuzek divat pod ruce .
Brusný kámen je moc drsný ,Existuje sada brusných kamenů-stále jemnějších.Po brousku,který má hrubou a hladkou stranu,následuje břidlicový a nakonec takový bílý, velmi měkký,z I. rep.,který jsem zdědil s truhl. nář. po tchánovi.Břidlicový se dá koupit v železářství(často v oblasti, kde jsou břidlicové lomy).Obecně musím říci, že čím je ocel tvrdší, tím lépe se brousí a tím je ostřejší.Kvalitní ocel je ale například 100 x ( ne o sto procent,ale 100 x! ) dražší než obyčejná.Pak Vám musí být jasné, co asi v hypermarketech koupím.Když se bláznilo s hygienou,doporučovala se nerez, a plno lidí si vyhodilo kvalitní ocelové nože, např. i Solingen.S obyčejnou nerezovou kalitelnou ocelí jsme si hráli v kalírně, provedli mnoho zkoušek se závěrem: kam se hrabe za Solingenem.Nerezová ocel má "hluché ostří".Navíc ostří neudrží-hned se ztupí. Navíc dnes někteří výrobci provádí ostří jinak než kalením,na levnou ocel nanáší různé tenoučké tvrdovrstvy.Jak je pak nabrousíte-tak si vlastně tvrdovrstvu odbrousíte a nůž je už k ničemu. Dá se provést jednoduchá zkouška:jemným,kvalitním pilníkem zkusím ocel ve směru ostří pilovat.Jestli klouže jako po skle,to bude kvalita.Jestli snadno piluje,je to měkká,obyčejná ocel a zbytečně se namáhám s broušením-lepší to nebude.
Babská rada:
Pro nabroušení nůžek několikrát "stříhněte” do hrdla skleněné lahve, po celé délce nůžek. Je to sice neuvěřitelné, ale opravdu to funguje.
@kejikl to popsal perfektně. Já už přidám jenom jednu radu. Protože nemám doma odborníka (vlastně ani neodborníka), tak si pomáhám, jak se dá. Jednou jsem četla, že je dobré párkrát střihnout do jemného šmirglpapíru. A je fakt, že zatím nůžky stříhají, i když mi je jeden známý brousil před nějakými 10 lety. Ale je fakt, že jsou to "zasloužilé" starší nůžky zn. Mikov - žádná Čína.
doplněno 25.11.09 19:49:No a kudly brousím brouskem na kosy. Ale je pravda, že na ty nové, co mám ve špalku to moc neučinkuje. Takže ty používám vyjímečně a stejně sáhnu po staré osvědčené.
Kejikle, pěkně prosím, nemůžete ještě dát návod, jak na nože u elektrické sekačky? Brusku zetáček má, tak mu to vytisknu jako návod. On je to šikulka. A jistě se rada bude hodit i pro ostatní, kteří budou ukládat sekačku k zimnímu spánku. Děkuji moc!
Dekuji lidko.
Jinak ten smirglpapir nedoporucuji, mozna tak na chvilkumirne zlepsite ostrost nuzek, ale pokud to tak budete delat casteji, nuzky si znicite tak ze uz nepujdou opravit. Ty plochy co jsou v zavrenem stavu schovane se zaobli a pro strihani uz se budou potkavat jinde nez na hrane ostri.
Jinak se starymi nuzkami mam jen nejlepsi zkusenosti, to je jeste panecku kvalita, pri ostreni doslova zvoni.
Pak nekdo donese neco noveho ze supermarketu a to je blato, pri ostreni to vyhrnuje velky grot a za chvilku je to tupe.
V minulem prispevku jsem se odkazoval na obrazek a zapomel jsem. Tak tedy dodatecne.
Co se tyce nozu na sekacky, at uz elektrickych nebo motorovych, jelikozje to ruzne tvarovane a pouzivanim i vselijak nestejnomerne zprohybane, neda se to nejak rozume brousit v nastrojarske brusce. Brousim to tedy stejne jako nuzky v rukach na rucni brusce, pomalu, nevyhřát. Brousit podobne jak u nuzek jen tu malou sikmou plosku.
Pokud toto chcete delat doma, mate jeden problem. Musite na obou koncich noze odebrat stejne materialu. Pokud ne, vznikne nevyvaha a po nasazeni a spusteni sekacky vam bude vibrovat, jednak je to neprijemne na ruce a jednak trpi loziska sekacky.
Ja mam moznost si ten nuz navleci na trn a ve vyvazovacce zkontrolovat zda jsou oba konce stejne tezke.
V domacich podminkach vyvazovacku asi mit nebudete, takze odebirat tak nejak stejnomerne co z jedne to i z druhe strany.
Jeste je tu jedna moznost, vymyslel ji muj tata a to nuz misto brouseni vykout kladivem podobne jako kosu, jde to pomaleji ale mate jistotu, ze nestratite vyvazenost protoze zadny material neodebirate.
Protože dost pracuji s tapetami,nůžky jsou jako další končetina.Mám jich několik,nedovedu si představit,že by nestříhaly.Především kupuji nůžky,které se minimálně tupí a zacházím s nimi jako s drahým zbožím.Především,jak odskouším,zda nůžky stříhají.Vezmete PE sáček s hypermarketu,pověsíte ho před sebe a nůžkama do něj střihnete.Bez násilí a tlaků,v podstatě nůžky zavřete,ostří musí hladce rozstřihnout sáček po celé délce i špičkou.
Pokud to nejde a sáček se protáhne mezi čepelemi nůžek,můžeme je zkusit nabrousit.Brousíme vždy jen malé plošky čepelí,aby se obnovily styčné plochy a náběžné hrany.Ty jsou používáním zakulacené.Většinou mi stačí je přejet jemným brouskem šikmo zvenčí dovnitř.Pokud to nestačí,zopakuji postup.
JABRAKA.
Oni taky nemusí být tupý,někdy stačí dotáhnout nebo přiklepnout nýtek a nebo je lehce přihnout aby se jakoby křížili.
Právě že ,cacabe,dnes už se nevyrábějí nůžky se skříženým ostřím.Ty se brousily na žlábek na čepeli a utahovaly sklepnutím středového nýtku.Jo,ale dnešní nůžky jsou vyrobeny z rovného plechu,nerezové a tvrdý materiál.ty se jen tak neprohnou.
JABRAKA
Tak jsem zkoušel nabrousit nůžky na brusce na vrtačce, doslova teď zvoní, papír přestříhají perfektně ale co se týče ostatního materiálu tak vůbec, co dělám prosím pořád špatně?Poradíte mi?
Správná připomínka-shrnu to.Kdo si chce doma brousit,at si v železářství koupí oboustranný brousek-takovou cihličku asi 25 cm dlouhou, která je z jedné strany jemná a z druhé strany hrubá, tou broušení začíná- vždy od hrubé až po nejjemnější.Pak si ještě mohu koupit břidlicový brousek-opět cihlička, velmi jemná.Hrubá strana cihličky : Položím ji na noviny, pokapu ji vodou, přidržuji levou rukou.Na pravý konec přiložím mírně zešikma ostří nože-ostřím doprava,přitlačím a táhnu po kameni doleva.Přitom s ním i mírně posunuji směrem k sobě.Nůž obrátím a to samé zpátky.Udělám to tak 10 x ,brousek obrátím na jemnější stranu nahoru a po ní zas to samé.Nůž je už ostrý ale chci- li ještě ostřejší,použiji břidlici, kde ostří vyhladím.Budu - li trpělivý,nakonec vezmu novinový papír na stojato a hladce ho uříznu.Čím kvalitnější a tvrdší ocel, tím lépe se mi bude brousit. Vybroušení měkké oceli trvá déle a za chvíli se ztupí -nestojí to za práci.Podobně si přibrousím nůžky, musím jen dodržet úhly ostří.Teorii břitu prostudujte výše.Čas od času si dejte nože a nůžky nabrousit. U nožů a nůžek po nabroušení sledujte, jak dlouho jsou ostré,rychle se tupící vyřaďte. Hodně tupý nůž si dejte napoprve nabrousit-broušení by Vám trvalo dlouho.
Zabloudil jsem sem až nyní, asi pozdě.
Jsem od černého a brousil jsem mnohokrát obyčejné nůžky, nůžky na plech, pákové nůžky na ocel - malé a střední. Proto mohu zodpovědně prohlásit - broušení ručním brouskem do hladka je blbost. Můj návod:
1. Brousit na obyčejné brusce se středně hrubým kotoučem.
2. Přiložit břit nůžek ke kotouči co neblíže k nýtku a jedním tahem brousit napříč břitu směrem ke špičce pod správným úhlem (ne moc ostrým, ani tupým). Tlačit jen tak lehce, aby břit nezmodral! Opakovat jen tolikrát, aby ploška byla nabroušená v celé délce břitu. Břit musí být v celé délce čerstvě nabroušen a musí být znát struktura brusného kotouče - napříč. Nezapírám - chce to cvik.
3. Srazit hranu břitu proti směru břitu. Já používám diamantový pilníček, ale stačí i ruční brousek.
4. Zkontrolovat zda nůžky dostřihují do konce, pokud ne, špičky nemilosrdně odbrousit.
5. Zkontrolovat, zda nůžky nemají v nýtku vůli, pokud ano, opatrně nýtek kladivem dotáhnout.
Pokud mi někdo nevěří, zkuste to na nůžkách na plech - pokud břit nabrousíte jemným brouskem do hladka, budete mít potíže se se stříháním plechu 0,6 mm - plech vám klouže před střihem. Pokud na břitu necháte strukturu kotouče, ustřihnute v pohodě i 1,5 mm.
Souhlas, jen kromě bodu 4.: Pokud nůžky nedostřihnou do konce, tak se nezkracuje čepel, ale ubrousí se doraz na rukojeti (většinou to je takový malý čudlík). Zkracovat špičky ja naprosto zbytečná práce
Souhlas, ale většina nůžek dorazy nemá, nebo doráží na rukojeti a ohýbat rukojeti je velké riziko, protože většinou nevíte jak jsou tvrdé a zda vydrží ohnutí.
Jamaca
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.