Nejste přihlášen/a.
Zdravím, z pořezu vazby mi zbylo hodně smrkových odkorů (4m3). Mám nový komín a slyšel jsem že smrkové ho zanese. Je to pravda?
Je pravda, že smrkové dřevo obsahuje hodně smůly a opravdu může komín zanášet sazemi. Mnohem důležitější ale je, aby dřevo nebo odkorky byly pořádně vysušené a spalovalo se bez omezení vzduchu. Jinak si do komína destilujeme dehet a saze. Zatentit si komín je možné čímkoliv, třeba i nedosušeným tvrdým dřevem, uhlím, briketami. Jedině koks a plyn to nedělá, aspoň ne tak moc..
ok, ke krb. vložce mám připravený přívod vzduchu z venku,,,ale zatím jedu na starších kamnech ,,, prostě to vyladím at to má šlehu a nedusí se to ... nikdy sem dřevem netopil, začínám tak díky za rady
Není . Zanáší se dehtem a sazemi . To znamená uhlík nenajde k sobě kyslík a nevznikne oxid uhličitý , ale oxid uhelnatý a saze(čistý uhlík) . Prostě chybí vám kyslík do plamene , aby mohlo shořet palivo .
Topeniště je stavěné asi na normované palivo (polena) a když tam dáte drobné jako odřezky , šišky atd. tak to má málo kyslíku na velký povrch paliva .. Musíte prostě otevřít sekundár na plno a dávat malé množství odřezku . Nebo toto použít na zátop a dvířka otevřená a pak přiložit velké kusy.
takže ten dehet vzniká když mají kamna málo kyslíku k hoření a spíš to čadí než hoří ,,, ok ,a míza (smola), které má smrkové dřevo dost - to komín zanáší, nebo ne? když obecně je lepší topit tvrdým dřevem ...
Míza (smula) je vysoce hořlavá . Proto má smrkové dřevo vyšší výkon než tvrdé . Myšleno v hmotnosti , nikoliv objem . Tvrdé má vyšší váhu na objem než měkké , proto pomaleji hoří. Lepší je spalovat spíše velké špalky měkkého .
Jinak samozřejmě existují topeniště , která dokáží pomalu a čistě hořet a jsou velice regulovatelné . Takzvaně máte přivřený primár a v určitém místě je přidáván sekundár - klasické jotuly f602
Tam vlastně přivřete na kole spodní otvor (primár) , málo vzduchu jde do ohniště . Špatně spálený ohen je tlačen dlouhým deflektorem k dvířkum kde je otvor se sekundárem kde dohořívají dřevoplyny. Ohen je tak zadušen - pomalé hoření , ale hoří čistě a kamna dají docela slušný výkon . Tím , že je topeniště uzké a nízké , tak je zaručeno , že i při dost přivřeném vzduchu (malé plameny) je plamen tlačen stále do optimálního uzkého místa kde to žhaví . Hluboké topeniště zase dodává slušnou porci paliva.
Samozřejmě dnes už jsou vymyšlené jiné technologie , konstrukce topeništ . Problém je že lidé chcou velký ohen (sklo) a zvrhlo se to u nás do vysokých , mělkých topeništ , kde je prakticky nemožné udělat vhodné uzké místo pro sekundár. Když přivřete vzduch , tak tam plameny nedosáhnou k sekundáru a dost často jsou takové topeniště začuzená , nebo mají velké výkony (přetopeno)
So smrekom sa bežne topí vo vyšších polohách,kde listnaté by sa muselo dovážat z ďaleka. Smrek obsahuje málo smoly. Čo zanáša dost komín, tak je to borovica,čiže sosna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.