Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí destilace

Od: pilot® odpovědí: 7 změna:

Jak se lze vyvarovat nebezpečného množství metylalkoholu při domácím pálení?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kepler*

2x

Kdo zná trochu chemii a procesy kotlových destilací, ví že se do určité teploty par musí odlít tzv. předek (předkap), kde je zakoncetrován právě methanol, který má podstatně nižší teplotu varu, než ethanol. Zrovna tak se odděluje i zadek, kde jsou zakoncentrovány přiboudliny. To ale zná i každý majstr z pálenice.

 

petula00*

1x

Nechci vám brát nadšení,ale kdyby se o tom dověděl erár,že si chcete mimo ofiko palírny zušlechtit švestky a meruňky, tak máte zaděláno na docela slušný problém.

pp

Nemá. Pokud se nic nezměnilo, tak za dodržení určitých okolností lze legálně pálit malé množství pálenky pro osobní potřebu (tuším, že to bylo do 5 litrů).

pp

Jelikož nemohu najít, kde jsem informaci načerpal, tak ji beru zpět. Možná jsem si to spletl s nějakým sousedním státem.

 


1x

Promiňte - ale pokud se takto ptáte, pak si radši někde nechte vypálit.

 


0x
Musíš na to mít kvalitní palirnu. Dá se koupit v Uh. Bodě

 

jabraka*

0x

Vznik metylalkoholu je dán už při kvašení.Kvalitní kvasinky "vyrábějí"pouze etylalkohol.Pomnožení dalších mikroorganizmů,které produkují metylalkohol a další alkoholy a ketony či aldehydy je pak záležitostí ponechání ovoce delší dobu,nebo nedodržení čistoty,a také teploty kvasu.

Při destilaci také probíhají určité další chemické reakce,esterifikace alkoholu s kyselinami.Vlastní destilaci můžeme řídit.Důležitá je teplota na vrcholu deflegmátoru -před chladičem.Páry destilačních splodin tvoří azeotrop,směs všech složek kvasu.Ty se rozdělí víceméně podle teploty varu.Ale vždy je to směs.Dokonale oddělit to jde pouze pomocí rektifikace - kolony Ta nahrazuje vícenásobnou redestilaci.Oddělování předku při normální destilaci "varná nádoba - chladič,je zbytečné,protože směs je jak v kvasu,tak v destilátu stejná.Je nutno z varné nádoby páry pouštět do deflegmátoru - trubice,naplněné korálky,nebo měděnými spirálkami a tím nahradí rektifikaci.Část destilátu se vrací jako reflux zpět do kolony,a na vrcholu se obohacuje nejvýše vroucí složkou.Tím se tedy nejprve oddělí složky vroucí při nižší teplotě,tedy metanol,aceton a další.a při dosažení teploty 82 stC přitéká etanol.Tady pak stačí oddělit předky od středních destilátů při dálším zvýšení teploty odcházejí těžší podíly,jako zadek.

Při takovém vedení destilace se dosáhne separace etanolu až 80 % při obsahu těkavých složek do 1%Tam se metanol vyskytne do 0,5%To je zcela bezpečné množství.A výtěžek se stejně ještě ředí.na 40%

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]