Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zavarovani okurek- víčka

Od: hanour* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
zavaruji okurky, jsem z toho dost neštastná, protoze se mi stále nedaří správná sterilizace. Koupila jsem
nové sklenice včetně víček. Kupovala jsem
je vloni v Tescu, ale nyní jsou o dost tenčí. Vcera jsem zavarovala do 2:30 do rana a z 21 sklenic jen jedna sklenice opravdu vysterilizovana, tedy vcucle víčko. Dneska jsem si tedy dojela pro nejtlusci víčka na trhu a okurky vysterilizovala znovu, opet nic moc, stále se mi zdá, ze to víčko neni vcucle a je na pohmat pružné. Kdyz sklenici otevru, tak se neozve klasické pšouknutí a tak si myslim, ze je to spatne. Takový prace po praci!
Nevíte kde dela soudruh chybu? Obcas se mi to stane, ale ne v takovém měřítku. Napadlo me, jestli jsem nedala moc láku, ze jsou sklenice moc plne, ale zavaruji takto houby a je to v pohode... ach jo, co s tim?

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

martinka*

2x
Koukněte tady, pěkně tam popisují správné zavařování okurek.
dumazahrada.cz/...

 

martinka*

0x
S matkou jsme taky dost zavařovali od ovoce po zeleninu, používala sklenice zavírací mají pevné víčko a sklenice s tenkým víčkem které se zavíraly tzv. hlavou. Pokud se nepletu ten zvuk při otevření jako by se zavařenina nadechla udělají jen zavařeniny nějakou dobu odpočinuté.

 

jabraka*

0x

Vše zavařuji do sklenic OMNIA s víčky ,krytkami a sponami. eshop.sonix.cz/...

Vše naplním,uzavřu a steriluji v mikrovlnce.Vyzkouším dobu sterilace do prvního varu.Jedna sklenice trvá asi 6 minut,podle typu MW.Pak sklenici vyjmu a obrátím na víčko nechat vychladnout.Pod sklenici dávám mělký talíř pro případné zachycení přetoku aby se zbytečně nezaneřádil vlastní otočný talíř MW.Zavařuji takto vše už 15 let.

 


0x

Zavařuji, až kam mi pamět sahá. Nemám ráda nová víčka. Když mi některá sklenice pustila, vždycky to bylo nové víčko. Ale to se stane málokdy. Víčka je potřeba pečlivě umýt, novou hubkou s jarem a dávat do kastrůlku s vodou, tu zahřát a co nejteplejší "hlavou" upevňovat na sklenice. Po vytažení z hrnce obracím sklenice dnem vzhůru do vychladnutí, na kus textilu. Je možné, že vaše víčka chytla, ale nevcucla se. Někdy je to slyšet, když sklenice nasaje vzduch. Jak zavařujete? V hrnci, v troubě, v zavařovacím hrnci? Kamarádka zavařuje v troubě, na vysokém plechu s vodou. Říkala, že pomalu zvedá teplotu sklenic a když okurky změní barvu, troubu vypne a drží je tam 10 minut. Pak vyndá, dnem nahoru, na starý, poskládaný ubrus. Já mám hrnec, voda až nad víčka, vyženu poměrně rychle teplotu na 80ºC, plamen ztlumím a držím 10 minut. Pak plamen vypnu a 10 minut nechám dojít a horké vyndávám a nechávám zchladit dnem nahoru.

 


0x

Něco podobného jsem měl loni. Z 24 lahví okurek v hrnci nechytla ani jedna. Odborníci udělali o malinko větší víčka a prostě to nechytalo. Taky byla pěkná, silná. V kombinaci s novými lahvemi a novodobými zavíracími hlavami je to sázka do loterie. Kupte víčka od jiného výrobce.

 


0x

To je vše hezké, co se zde píše, ale napadlo vás taky, že už je zavařovací hlava třeba opotřebená. Měli jsme podobnou zkušenost a po výměně hlavy OK.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]