Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí víno z hroznů

Od: kolobok odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, chci se zeptat na návod na domácí víno z hroznů bez nutnosti lisování. Nemám lis ale chtěl bych to zkusit. Bude stačit hrozny nasbírat, pomackat, dát do demizonu, zazatkovat kvasnou zátkou a počkat dokud nepřestane bublat a párkrát stáhnout?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Dobrý den, dá se to tak udělat pochopitelně, jestli to ale bude moc dobré, je otázka, může ale být, čuča ale budete mít poměrově méně než kdybyste kvasil mošt. Obecně se dá zkvasit vše, co obsahuje cukr nebo škrob. V podstatě to lze, také jsem tak dělal čučo z mirabelek, ani jsem cukr nepřidával, bylo to takové "přírodní čučo", pít se to dalo, bylo lehké, takové silnější pivo, řekl bych. Ovšem výtěžnost bude o hodně nižší, bude tam mnoho kalu, který po stočení budete muset vylét. A stáčet musíte doopravdy opatrně. Takovéto čučo bych asi přilel do kvasu na ovoňání, pokud také pálíte kvas, to by bylo asi nejrozumnější řešení, měl byste více kořalky a možná chutnější pak.

 


0x

To by byla otázka pro vinaře. Podle mě jde hlavně o to, jestli se ze slupek a hlavně z jadérek při kvašení neuvolňují nějaké nežádoucí chutě a vůně. Vinaři před kvašením lisují z nějakého důvodu.

 


0x

Oberte kuličky, pomačkejte rukou nejlépe v plastové "masňácké" bedynce. Doslaďte, pokud chcete chutný burčák a nechejte 3-4 dny kvasit volně. Pak slejte a nechejte působit přitažlivost. Nádoba na kvašení by měla být taková, aby byla naplněná, bez zbytečného vzduchu. Kvasná zátka je zbytečnost, žádný vinař ji nepoužívá. Počítejte se ztrátami při stáčení, je dobré mít v menší nádobě pár litrů na dolévání.

 

jabraka*

0x

Každá výroba alkoholického nápoje je závislá na tom,jak umožnit kvašení.Je to biologický proces,kdy kvasinky se krmí cukrem z ovoce a odpadem jejich životního procesu je alkohol a oxid uhličitý.Některý druh kvasinek ovšem pracuje v jiném módu,vyrábí místo alkoholu třeba kyselinu octovou.Nebo citronovou.To my nechceme,takže pro kvašení použijeme vinné kvasinky.Ty musí mít kromě cukru k dispozici ještě minerální živiny,takže přikoupíme i živnou sůl.Hrozny samozřejmě musí být v co nejvíc rozmělněny.To má ovšem negativní vliv v tom,že se v alkoholu extrahují i slupky a pecičky,což má vliv na chut výsledného nápoje.Osobně bych viděl možnost rozmačkat,nebo rozmixovat šetrně hrozny a dát je do plátěného sáčku.Používal jsem starou odstředivku na prádlo,kterou jsem před použitím důkladně promyl horkou vodou a pytlíky vložil dovnitř.Štáva se tím zbaví všeho balastu.A můžeme po přidání kvasinek kvasit.

Kvašení by mělo probíhat co nejrychleji,po skončení kvašení by se neměl obsah nechávat dlouho na kvasinkách.Když sledujeme kvašení,které při teplotě do 15 stC bude trvat přibližně 5 - 7 týdnů,zjistíme,že se kapalina vyjasňuje,a kvasinky sedají dolů.Vinné kvasinky sedají obvykle při dosažení asi 12 % alkoholu.Záleží ovšem na tom,kolik cukru měly hrozny.Pokud by se zdálo,že je obsah cukru nižší jako 10 %,pak bychom měli dodat cukr dodatečně.To ovšem lze zjistit pouze glukometrem.Nebo odhadnout chutí.Nadbytek cukru bude znamenat víno sladší,nedostatek víno suché.Po konci zkvašení se čisté víno stočí do čisté nádoby a nechá v chladu stabilizovat.Aby se zabránilo infikaci kvasu cizími kvasinkami,použije se síření.Všechny operace je nutno provádět v absolutní čistotě.

JABRAKA

jofa*

Z hroznů se dobré víno v takto malém množství udělat nedá. Budete to mít takříkajíc patok, který s dobrým neřku li kvalitním vínem nebude mít nic společného. Víno z hroznů to není rybízák a podobné moky.

 


0x

Nedejte se odradit a nehledejte v tom vědu. Víno se dělalo v dobách, kdy neměli tucha o procentech alkoholu, vinné kvasinky se nedaly koupit v drogerii, hrozny šlapali nohama a rozhodně nesklízeli úrodu z 50 ha. A že se z bedny hroznů nedá udělat dobré víno? No, možná s tím dotyčný nebude hned utíkat na výstavu ale rozhodně se vyrobit dá. Každopádně burčák zkvašený se slupkama je ten nejlepší jaký si doma můžete vyrobit. Pak záleží, jak se postaráte o zbytek procesu. Kecy o čuču má jen ten, kdo neochutnal višňové, robízové nebo jablečné, vyrobené doma, z kvalitní suroviny a tak, jak se patří.

 

cosi

0x

Dobrý den. Tak já osobně dělám víno z vína, višní, třešní a všeho co má potenciál aby z toho bylo víno.

To ovoce, hrozny a nebo cokoliv s potenciálem pořádně rozmačkám do kbelíku. Dávám tak půl na půl s vodou, aby to mělo ještě nějakou chut a pokud se mi zdá málo sladké doslazuji.

To si nechám rozkvasit, jen tak na volno přikryté víkem aby se mi rozpustila dužina a slupky pustili barvu. Řekněme týden, je pěkně cítit oxid uhličity. Nahoře se uděla "klobouk" a pod ním začíná burčák. Ten si přepustím hadičkou do kvasného kbelíku. Má těsné víko a otvor na kvasnou zátku. Podle potřeby naředím ale tak aby hladina nebyla moc vysoko, někdy to hezky pění. Podle chuti zase dosladím a přidám kvasinky. A nebo taky ne a víno stejně vykvasí. Lepší je ale přidat nějaké ušlechtilé, dnes toho je všude mraky a kolikrát je na nich i návod. Zavíkuji a kvasnou zátku naplním vodou. Kvasí mi to tak měsíc, někdy déle a pak se stáčí do demižonů a nebo flašek, nejlépe bez kvasinek. Hadičkou která je kousek nad dnem. Vydrží tak rok když je dobře skladováno. Nebo spíš vydrželo mi nejdélé rok, delší skladování vzhledem k objemu jsem ještě neodzkoušel xD. Nesířím a nedezinfikuji sírou. Nepoužívám převařenou vodu, ale dbám na čistotu.

Do prvního kýble přidám cukr a doplním vodou a dělám ještě "druhák" a postup opakuji. Druhák je někdy lepší jak ta první dávka.
Chce to se toho nebát a zkusit si to. Jinak moje první víno se povedlo krásně jak chutí tak i sílou. Z druhého jsem měl ocet, ale chybami se člověk učí. Da se dělat jak 5 litrů tak třeba 50 litrů doma na okně, ve sklepě a nebo v kuchyni na lince - když to šéfová dovolí ...

Může být jen štáva z ovoce a nebo voda s cukrem do kterého přidám ovoce na chut.

Experimentování se meze nekladou...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]