Nejste přihlášen/a.
Nemáte někdo zaručeně dobrý recept na zavařenou zeleninu,něco hodně podobného jako Moravanka atpod.?Díky...
KUNOVJANKA
75 dkg celeru, 50 dkg mrkve, 1 kg cibule, 75 dkg červené papriky, asi 6 - 8 steril. okurek, feferonky dle chuti, čerstvý či v nouzi i mražený hrášek.
Vše pokrájet na kostičky /kromě hrášku /, krátce povařit - asi 10 minut, zalít horkým nálevem, nechat 24 hodin rozležet, dát do skleniček, sterilovat 20 minut na 80 stupňů.
Nálev: 2 l vody, 1/2 l octa, 8 dkg soli, 15 dkg cukru, 2 bobkové listy, 25 celá nová koření, 8 celých pepřů, 2 lžičky hořčičných semínek.
Dělám to obvykle z poloviční dávky, po spotřebování udělám znovu. Z té poloviční dávky je asi 12 skleniček od menší majolky, takže pro 2 lidi zásoba na delší dobu.
PIKANTNÍ SALÁT
2,5 kg bílého zelí, 1 kg červených paprik, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1/2 l octa, 1/2 l oleje, 40 dkg krystal. cukru, 1 balíček Deka, 2 - 5 feferonek, podle chuti.
Zelí nakrouhat, cibuli na kostičky, papriku na nudličky, mrkev nastrouhat nahrubo. Přidat ostatní, vše dobře promíchat, přes noc nechat odležet /pustí štávu/, pěchovat do skleniček pod víčka, už nesterilovat.
Tento salát dělám také v menším množství. Tím, že se nesteliluje, časem jakoby žlukne, není to už ono. Nejlepší je druhý den ještě z hrnce, potom bych radila sníst tak během 14 dní. Potom zase udělat čerstvý. Jaga.
Je vynikající, když se udělá mísa na druhý den ke grilování. K masu byl úžasný, chválili i ti, kteří zeleninu příliš nemusí.
Čalamáda je něco jiného než směs podobná Moravance a také se jinak dělá!
U nás se osvědčila tato směs:
1kg petržel
1kg celer
2kg mrkev
400g hrášku (může byt i mražený )
2 velké cibule
do každé sklenice 1 feferonka
2ks červené papriky,1 kg okurek
Kořenovou zeleninu jsem očistila a předvařila 10 min. ve 2 l. vody.Pak vše jsem ručně nakrájela.Uvařila nálev : Vývar ze zeleniny 1.5 l ,ocet 0.5 l,30 dkg cukru,2 PL. soli,2 bob. listy,6 kuliček nov. kořeni,6 hřebíčku,30 kuliček pepřů vařit 10 min.
Naplnit sklenice přidat feferonku zalit nálevem sterilizovat 20 min.při 80 °c .
Já samostatné čalamády nedělám. Okurek udělám jen pás sklenek a pak hodně těch, ke kterým přidám hranolky mrkve a maličké cibulečky. Asi 1:1:1 Mrkev i cibulky, každé zvlášt, chvíli povařím. Možná, že kdybych přidala i papriky, bylo by to fajn, ale já papriky špatně trávím. Zavařuji rajčata. Nakrájím jen tak halabala, natlačím do skleniček, zavíčkuji a zavařím. Nic nepřidávám. Pak používám do polévky, pod maso, jen tak vysmahnout na másle, přidat vajíčko, sůl, pepř, prima večeře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.