Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
reklamu (přesněji video) jsem viděl několikrát, několikrát jsem o koupi té brusky i uvažoval jako o nouzovém řešení v případě, že je potřeba někde mimo dílnu akutně lehce přibrousit třeba vrták, ale zatím jsem ji nekoupil - brousím si vše klasicky ručně (včetně nožů, vrtáků - i těch s tvrdokovem, tj, těch do zdi či betonu a dalšího nářadí). Nedávno jsem tuhle brusku z videa viděl v jedné kovodílně pro člověka, který si neumí klasicky nabrousit vrtáky, byla na stole v pohotovostní poloze, takže na ní asi nouzově taky brousí. Chtěl jsem se zeptat na zkušenosti, ale nějak na to z časových důvodů nedošlo, takže reference nemám.
Vámi poptávané nože Zwilling sem si musel vygůglit - nic mi to neříkalo. Podle internetu se jedná o profi kuchařské nože, pokud jsem to dobře pochopil. Možná, že by si tyhle nože pořídil i laik, ale vzhledem k ceně o tom pochybuji, takže (v nejhorším) budete tzv. hodně vzdělaný a zapálený laik, případně poloprofík, když se ptáte na tyhle nože. Odpovím vám tedy tak jak to cítím já jako strojař (pozor, ne nástrojař, jen zámečník soustružník a pod. profese, které něco málo o nástrojích ví).
Na bruskách tohoto (poptávaného) typu nemají kvalitní nástroje co dělat, možná tak v případě největší nouze u nástrojů střední kvality. Prostě tu potřebnou geometrii nástroje na tom nedodržíte i kdybyste se rozkrájel. Většina (přesněji všechny) těchto zázračných brousků "do kuchyně" či "do dílny" se vyznačuje tím, že nadměrně ubírá materiál nástroje a tím jej předčasně ničí.
Zcela laicky - já bych si na tomhle fakt brousil nástroje jen v nejvyšší nouzi, asi zrovna tak jako vy jako kuchař byste jen v případě nejvyšší nouze vařil z konzervy. Takže pro vás a pro dotazované nože bude nejlepší dát je nabrousit někomu, kdo to opravdu umí a má na to i potřebné vybavení.
Stačí?
Dobrý den, mě by zajímalo srovnání, mám brusný systém Ruixin Pro tu celonerezovou variantu jako např zde. Ono to i brousí ale na těch brusných kamenech se časem vytvoří takový film z ocelového prachu a přes něj to moc nebrousí, spíš to čepel jako hladí. Dnes jsem narazil v Lidlu na ten elektrický ostřič za 500, pomohl bych si nebo je ten ruční systém lepší?
Přiznám se, že tyhle systémy neznám, takže sem se musel maličko podívat a taky pohledat po netu nějaké to info.
Když to tak nějak shrnu - pro laika, který máproblém s udržením úhlu při broušení a pod. je oboje lepší než nic, ale ani jedno není ideál - o elektrickém viz výše, co se týká ručního, našel sem několik dá se říct že recenzí, doporučuju prostudovat.
rozdíly v systémech
brusné sady - leg/...
broušení klasický/... (obsahuje i pasáž, proč se zanášejí kameny)
jiný pohled na br/...
Jinak mohu vřele doporučit tuto knihu (v papírové podobě už k sehnání sand jen někde v antikvariátech, ale - nepamatuju si, které verze - se dá najít na netu ke stažení). odkaz je na druhé, už přepracované vydání, první vydání mělo i jinou obálku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.