Nejste přihlášen/a.
Kdo přes zimu nemá možnost uskladnit si doma větší množství brambor, jak to řešíte? Navíc co tak pozoruju, tak i když si domácnost několik metráků brambor uskladní, tak ty pak ve sklepě postupně hnijí a celé kýble se vyhazují. Co se tedy více vyplatí - uskladňovat nebo nakupovat průběžně?
Za mně kupovat, ale tam, kde je mají volně, ne v sítkách. Vyberu si pěkné, množství dle potřeby a doma je mám v komůrce s dlažbou na podlaze v papírové krabici a přikryté černou látkou, aby nezelenaly. Chce to hlídat, jakmile se některá začne kazit, ihned vyhodit. Uskladňovat větší množství ve sklepě se nám nikdy nevyplatilo, myslím, že profesionální uskladnění v obchodech je většinou lepší, než doma. Taky odrůdy, které se zrovna prodávají, bývají správně načasované, kdežto domů si koupíte jen jednu.
Ano, jak tu bylo řečeno - svoje vypěstované vydrží dost i v horším sklepě, ale kupované - hrůza. Jednou nám nevyšly naše brambory do nové sklizně, tak jsme kdesi koupili a já koukala jak blbec, jak ty byly plné černých fleků a ve sklepě bylo za chvíli po nich.
A čemu se divíte? Ve velkovýrobě se brambory sklízí kombajnem a víte, co takový kombajn má dopravníků? A každý z dopravníků tu bramboru potluče, proto pak dochází k těm černým flekům. Když se to pak spojí se špatným druhem brambor je to katastrofa. Ale lidi si nedají a nedají říct a pořád dokola budou kupovat levné srač.. místo, aby podpořili místní malozemědělce, u kterých je většinou kvalita někde úplně jinde a to nejen u brambor.
Já teda nevím leta letoucí se brali brambory od kombajnů a vydrželi až do nových.Jen s tím rozdílem-šli z pole na vlek za traktorem,pak do haly v JZD kde nědko pytloval a pak opět na valník a pak byl rozvoz do domů kde si to každý sám nanosil do sklepa! Dnesky brambory absolvují stejnou cestu do haly JZD ale pak jdouna další vlek do dalších skladů kde je ještě předtím umejou aby na nich nebyla hlína,pak do velkoskladu kauflandů,tesca,alberta... z velkoskladu do kskladu obchodu a pak teprve na prodejnu-proto jsou hodně čato spíše horší a nehodící se na uskladnění,někdy tak opravdu jen pro prasátko!
Dle mne a nejen mne je to tím neustálým překládáním a pak neustálý šlechtěním na nové a nové odrůdy!ne sklizní!
Pokud je k dispozici alespoň "průměrný" sklep, kde brambory vydrží 3 - 5 měsíců, pak tam - náš případ. Pokud vhodný sklep není, pak postupně kupovat...Při koupi na podzim si můžete vybrat odrůdu, kvalitu (většinou, ale nemusí být pravidlem) ...což při nákupu po částech během roku není možné...musíte kupovat většinou to, co je právě na skladě ..."občas" i ze tří odrůd... každému vyhovuje něco jiného; někdo,i když má možnost uskladnění, kupuje po částech, jiný opačně...
Brali jsme od soukromého zemědělce, a poslední tři roky z Chlebovic ...a není problém...
Nic nemá tu kvalitu, jak dřív, takže i kdyby byl sklep ze zlata, není jistota, že u kupovaných brambor se nezačnou dělat černé fleky, plesnivět a hnít. Raději dokupujeme spíše malé množství, protože není jisté, co jsme si to vlastně koupili.Letos budu mít možnost koupit pytel domácích červených brambor, kamarád je vloni vyzkoušel a vydržely mu i v paneláku, takže to risknu, ale do sklepa nepůjdou, protože je vlhký.
tak záleží taky na tom, zda si potrpíte na domácí brambory, nebo vám stačí ty kupované
-pokud je vám to jedno a nemáte možnost je mít ve sklepě, protože k tomu není moc vhodný, tak spíše průběžně dokupovat
- pokud sklep máte a chcete domácí, případně vám stačí i ty kupované, je to ideální situace
- nebo to můžete řešit jako my, ale záleží to na domluvě: Brambory máme od příbuzného dá se tedy říci domácí, ale jelikož vaříme jen o víkendech a nemáme moc dobrý sklep, máme domluvu, že si vždycky v průběhu roku k němu přijedeme pro pár kilo, které pak většinou hned zděláme. Příbuzný bydlí malý kousek od nás, není to problém. Ale záleží na vás, jak máte možnost se domluvit.
Kupujeme na farmářském trhu, od stále stejného pěstitele, vyzkoušenou odrůdu - DALI, krásné, žlutoučké, s velmi dobrou chutí. Brambory nám ve sklepě vydrží až do dubna, do května. To už jsou ale naklíčené. To co se prodává v průběhu roku v krámech je většinou šmejd. Hlavně ty dovozové z Německa a Francie. Schválně si zkuste uvařit najednou, v jednom hrnci, společně s našimi bramborami, od každého druhu v krámě jednu a uvidíte ty rozdíly.
Vloni byl špatný rok a tak DALI nebyly. Vzali jsme odrůdu IMPALA. Byly ale trochu horší. Jestli to bylo tou odrůdou, nebo špatným rokem, nedokážu posoudit.
Sice barák ale bez kloudného sklepu, tedy brambory do zásoby nekupuju. Přiznám se, že mi prané supermarketové brambory nesmírně vyhovují. Nemám ráda brambory od hlíny, kdy se při loupání špiní a ničí ruce víc, než u brambor praných. Vyberu si velikost a tvar, jaký je mi pohodlný pro loupání. Jednou jedinkrát jsem koupila pytel brambor z pole, protože u nás v ulici furt projíždí dodávka, co nabízí zeleninu. No nebyly ani levnější než z krámu a už vůbec ne kvalitnější. Byly flekaté, což pod vrstvou hlíny a v síti nebylo poznat. Ve výsledku to byly hodně drahé brambory, protože jich podstatná část letěla do koše.
Před 14 dny jsem koupil v Dobříši u silnice brambory na uskladnění - 9,-Kč/kg. Přemýšlel jsem, jestli 25kg, nebo jen 10 kg pytel, nakonec jsem raději koupil jen 10 kg. Naštěstí, protože pod pěknou slupkou (od hlíny,nebyly myté jako v supermarketu) byla úplně černá brambora ! A takhle jich byla špatných víc jak polovina. Takže asi lepší koupit ty myté v supermarketu, nebo pokud na uskladnění, tak někde na vesnici přímo u zemědělce, ten si nedovolí prodávat takový hnus jak ti prodejci u silnice !
Pokud nemáte domácí brambory, nevidím důvod je uskladňovat. Jsou na trhu v nabídce celý rok a cena se až tak nemění. Ani si nevzpomínám, kdy jsem jedl nějaký dobrý nový brambor, jen tak na loupačku s máslem (zase na druhou stranu po tom tak nepátrám). Kvalita komerčních brambor se hodně zhoršila. Vyřeší to jen přesný osvědčený dodavatel. Jenže to každý u brambor neřeší.
Samovýrobci vždy uskladňovali brambory v krechtu.Do běžného sklepa se jich moc nevejde,jednak je pach brambor dominantní,nemůže se pak nic jiného uskladnit.Krecht je jáma v zemi,vystlaná slámou.Do ní se nasypou brambory a zakryjí slámou a zasypou aspoň 50 cm zeminy.Pokud je potřeba,odkryje se zásyp,vybere část zásob a znovu zakryje.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.