Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Detektor CO2

Od: bobiiika* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mohu se spolehnout na levnější detektor CO2 dejme tomu z Makra za 600,- , nebo mám raději sáhnout po nějakém z eshopu za 1500,- . Detektor budu používat cca půl roku zvláště tedy přes topnou sezonu v bytovém prostoru. Poté se stěhuji do nového. Druhá otázka zní, do kterého místa je nejlepší detektor umístit. Děkuji za vaše odpovědi.

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

stirecek*

1x

Detektor CO2 se používá především v kancelářích, školách nebo doma v ložnici, pokoji kde indikuje kvalitu vzduchu. Vydýchaný vzduch má zvýšený obsah oxidu uhličitého, který vede k únavě , bolestem hlavy atd. Člověk který občas větrá s tím nemusí mít problém.

Jinak detektor CO se používá tam, kde se topí palivy, plyn, uhlí, dřevo adt, detekuje obsah oxidu uhelnatého vzniklý při nedokonalém spalování. Tento plyn člověk necítí, takže je zákeřný, zamezuje vstřebání kyslíku v organismu, člověk se jednoduše otráví . Je lehčí než vzduch, proto se detektor instaluje ke stropu nebo přímo na strop. Zrovna včera mi přišli dva, jeden mám v místnosti u kotle, druhý jsem plánoval do kuchyně, ale trouba je elektrická, a když vařím na plynu, používám odtah nebo otevřu okno, takže tam ho dávat nebudu. Tak jeden mám navíc, možná bych ho pustil.

 

bruno*

0x

O těch detektorech sice nic nevím, ale nemá být to náhodou detektor CO, nikoliv CO2? Ten první plyn vzniká při nedokonalém spalování, je lehčí než vzduch a je nebezpečný. Ten druhý je těžší, je normální částí vzduchu (i toho, který vydechujeme) a je nebezpečný až při ve velmi vysokých koncentracích - ne z důvodu toxicity, ale z důvodu zadušení.

Dovolím si nesouhlasit. CO kysličník uhelnatý je podle mě těžší než vzduch. Proto bych měřák dal co nejníž. Pokud ti jde o spaliny z kotle nebo karmy, tak přímo pod kotel. Já koupil levný v číně asi za 300 a věřím mu. Ten samý na Heuréce našel za litr. Tím je mi jasné že cena na krámě nemůže být důkazem kvality. Má kupodivu i displej s údajem o naměřené koncentraci. Takže třeba při smažení řízků člověk vidí jak to na displeji naskakuje Důležité je přečíst si údaje výrobce o životnosti přístroje. Píše se, že čidlo po přibližně pěti letech pistupně vyslepne a celou srandu můžeš zahodit a kupovat znova.
doplněno 27.11.15 09:03: Mám ho pod digestoří protože nám krb čas od času přisaje kouř z venku přes vývod digestoře. Proto ta zmíňka o reakci na smažení řízků.
doplněno 27.11.15 09:22: Mám tenhle m.banggood.com/Wholesale-Kitchen-Bedroom-Carbon-Monoxide-Warning-Detector-Alarm-p-27674.html
Na Tomtop.com je za stejnou cenu kombinovaný i s detektorem kouře, ti ale bohužel už přestali posílat zdarma.

CO (oxid uhelnatý) je lehčí než vzduch, kdežto CO2 (oxid uhličitý) je těžší než vzduch a tím je nebezpečný (válí se při zemi, vytlačí O2 a člověk se tak může udusit).

Pokud se tazateli jedná opravdu o CO2, tak spolehlivé detektory stojí hodně přes 1000,-

bruno*

Když si dovolujete nesouhlasit s chemikem, tak si to nejdřív laskavě nejdřív ověřte cs.wikipedia.org/...

bobiiika*

Díky za odpověď. Jde mi detektor CO na spaliny z karmy. Nikdy jsme ji v bytě neměli a mám z toho hrůzu. Ještě když se to poslední dobou tak množí.

bobiiika*

Ano mělo tam být poze CO. Chemik nejsem a jediný známí CO byl pro mě ten s dvojkou. Jde mi o spaliny z karmy. Díky za odpověď.

 


0x

co od něj očekáváte? jaké pro něj bude využití? o jaký konkrétně se jedná?

 

bruno*

0x

No to nic, tenhle detail: oxid uhelnatý či uhličitý mate většinu lidí. Nejlepší radu, co vám mohu dát: nechte si dělat pravidelnou revizi a čištění karmy, stejně to platí i u plynového kotle. Ano, i tam se na teplosměnných plochách usazují saze a brání dokonalému spalování.

bobiiika*

Revize a čištění proběhlo před cca měsícem. To zajistil člověk, co tady bydlel před námi. Doloženo fakturou (a sazemi okolo kotle). Technik prý také doporučil detektor zakoupit. Pro klid v duši ho tedy pořídím.

tomas11*

CO2 - kysličník uhličitý - smícháním s vodou = sodovka - sodová voda , většina nás starších pamatujeme na různých pracovištích když zakázali ofiko pivo 7stupňové (třeba ČKD a pod) , tak se zaváděli sodobary .Dobře si to pamatuji protože jako chlaďař jsem se jich něco naopravoval. No a doma měl sifonovou láhev každý druhý.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]