Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak nabrousit malé nůžky?

Od: misa503® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den.

Doma mám dvoje menší nůžky. Ostří kolem 3cm. Jak by se dalo nabrousit doma?

Děkuji

 

 

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Dobrý den, otázka jasná, nicméně hodně obecně položená. V čem je problém? (Tedy kromě toho, že broušení nůžek není žádná jednoduchá záležitost.) Krátký článek na téma zde. Osobně bych do toho šel s ručním brouskem - po předchozí prohlídce, jak bylo ostří původně broušeno. Jednak kvůli rozměru ostří, jednak kvůli bezpečnosti své i nůžek (roztočený brusný kotouč je dravec)


Použiji na broušení syntetický brousek na nože + dle návodu, moc děkuji za nápad a odkaz.

ladinpraha*
Brousek na noze ma obvykle kulate segmenty. Tim nuzky znicis. Doporucuji parkrat strihnout hodne jemny smirkovy papir.
05.04.15 12:13

Díky

 

humbucker*

2x

Ahoj. S těmi točivými brusy opatrně. Jemné naostření nůžek se dá udělat přez hrdlo malé lahvičky. Jakoby do něj stříhat. Šmirgl určitě ne a pilníky taky ne. Střižné hrany musí být rovné i u zahnutých tvarů nůžek.

 


1x

Jestli je nechcete zničit, dejte je nabrousit odborníkovi. U něho se platí za centimetry, navýjde to draho.

 

mt

1x

Přestřihněte několikrát smirkový papír.

 

host*

0x

Rovné, nebo zahnuté do obloučku na nehty? Rovné by šly malým rovným brouskem, který ale zřejmě doma nemáte. Brousek na srp raději nepoužívejte, pouze pokud máte jemný a brousit umíte, můžete to zkusit, na hrubém ne. Jestli to neumíte, raději to ani nezkoušejte.

Nejlepší by bylo jak už tu předchozí rádce doporučoval, dát je nabrousit do nožířství specialistovi. On udělá svou kvalitní práci, vydělá si nějakou korunu a vy se nůžky nezničíte.

05.04.15 12:14

Rovné


Tak jsem použil doma co mám brousek.

Brousek ruční oboustranný, obdélníkový, C49, zrno 150/320, Tyrolit B25/50K

Nejdříve strana 320, nakonec jsem použil stranu 150.

Bylo třeba přesně tlačit tak, aby byly ty dva prsty u brousku, když se pohybovalo ostřím.

Nejdříve trochu slin kartáčkem rozetřít.

Nůžky krásně ostré - ověřeno na stříhání nehtů, což dříve rozhodně dost dobře nešlo.

Pobavilo mě toto : Jestli to neumíte, raději to ani nezkoušejte. Dejte specialistovy...

Občas se musí něco zkusit ... záleží rozhodnout co a kda a jak ... pokus

Tentokrát to vyšlo.

Nabrousil jsem hned několik dalších i větších nůžek v domě.

Všechny v pohodě - ověřeno.

 

ndw

0x

Ono s broušením v domácích podmínkách to je špatné. Sám jsem ještě nenašel sofistikovaný elektrický brousek na nože, který by nůž skutečně nabrousil. S ocilkou to neumím, navíc ta není určena přímo k broušení.

Umí někdo poradit brousek cca do 2 tis. co spolehlivě a kvalitně nabrousí tupé nože?


Já brousím nože na elektrické brusce , kde kotouč běží ve vodě. Ten jemný kotouč se točí v podstatě pomalu a jde zastavit rukou - to je opatření, když by se moc tlačilo na kotouč přes materiál, tak aby se kotouč zastavil.

Vedle je kotouč o větší zrnitosti na hrubé broušení - ten kotouč má velkou rychlost. A rukou rozhodně zastavit nelze.

Zde odkaz na brusku : svetnaradi.com/...

Nabrousil jsem desítky nožů celému příbuzenstvu. Jde o to si opřít ruku, jaký chceme úhel - větší či menší.

Vedle pomalého kotouče je prostor - obdélník - deklíček , kde se dá ruka krásně opřít.

Řekl bych, že je to také snadné - broušení nožů, seker, všichni moc spokojeni.

Na ty malé nůžky jsem se raději zeptal - co kdyby byly nějaké jiné metody?

doplněno 05.04.15 14:27:

Koupil jsem ji v akci za 890Kč. Mám ji již několik let a perfektně slouží mi v dílně.

ndw

Měl jsem na mysli sofistikový brousek na nože přímo k tomu určený a použitelný v paneláku.


..nevím co je sofistikový brousek

ronyx*

Mělo se nejspíš jednat o "sofistikovaný"...předpokládám, že tím autor měl namysli taková ta různá brousítka typu brusných koleček apod. Pro laika, který jednou za uherský rok potřebuje obtáhnout zcela tupý nůž, je to lepší než drátem do oka, ale jinak tyhle přístroje a přípravky akorát ničí nože a nůžky.


Zde by se dalo snad vybrat : google.cz/...

ronyx*

Ostrost nožů a nůžek nepoznáte na stříhání nehtů, ale na stříhání (řezání) papíru, u nůžek pak na stříhání látky. Nůž (dláto atd) se zkouší tak, vezmete list kancelářského papíru, podržíte ho ve svislé poloze a nůž na hranu papíru položíte. Pokud nůž odděluje svisle papír vlastní vahou, je ostrý, pokud ne, je tupý. Jinak papír všeobecně paptří mezi materiály, na kterých se ostří ničí nejvíc - nejvíc otupuje.
Co se týká té brusky, mám ji taky, používám ji, ale berte to tak, že je to imitace brusky na nástroje a hračka. Nechá se na tom "nějak" nabrousit, ale nikdy to nebude jako na profi brusce. Základní fígl je totiž v tom, že tahle bruska se točí obráceně než má - pomalý kotouč se musí točit proti ostří ostřeného nástroje a ne obráceně (po ostří), což tahle bruska dělá!


Asi se touto problematikou zabýváte více než běžně člověk,

ale ty malé nůžky mi stříhaly před broušením papír - jemný, slabou látku + klasickou látku z bavlny atd, ale nehty ne.

Nehty se mi prostě " žižlaly ".

Po mém zásahu - dle mého názoru - broušení již stříhají co stříhaly + stříhají kvalitně i nehty - nežižlají se, krásný střih.

Jinak uznávám, že profi bruska je jistě lepší na nože, ale na podmínky použití broušených nožů pro domácnost ta moje bruska stačí v pohodě. Ten pokus s papírem jsem nedělal, ale pro domácí nože je důležité, aby řezaly v pohodě zeleninu...ovoce, .pečivo atd. , což splňují po mém " broušení ", protože před broušením rozhodně neřezaly tak skvěle, jako po něm. Tu látku vedle brusky před ostřením nože nepřeřízly. Nebo dost špatně.

Jinak zkouším ostrost nože na textilu, který mám napnut vedle brusky. Nebo také zkouším ostrost nože na takovém kousku z pěnové gumy nebo co to je. Byla to stavebnice pro děti, takové pucle ze čtverců o straně asi 20cm.

Když není nůž naostřen, tak při snaze řezu do té hmoty se stane to, že nůž do této hmoty vůbec nezajede, hmota se jakoby stlačí, ale nůž hmotu neřeže. Do hmoty nevnikne. Po broušení nůž zajede do hmoty velmi snadno, což je cílem mého snažení.

Směr otáčení...nůž stačí obrátit proti směru otáčení, což dělám, žádný problém s bruskou.

Neznám přesnou teorii k tomu všemu, ale pro mne je důležitý výsledek : nůžky stříhají co potřebují a nože řežou co je třeba v pohodě.

ronyx*

Rozhodně jsem nechtěl svým příspěvkem říct, že si neumíte nabrousit podstatné je, že vám to takto vyhovuje.
Papír, tak jsem to napsal, se používá proto, že je nejdostupnější na odzkoušení pro každého. Truhláři třeba používají pro kontrolu ostří zkoušku "holením"- ostřím nástroje přejede po ochlupení na předkloktí a pokud nástroj "holí"je ostrý. Co se týká nožů - nůž by měl řezat vlastní vahou (jen tahem - cokoli, zeleninu, papír) proto, že když na něj při řezání musíte tlačit, hrozí, že vám tlakem na nůž tento změní směr a vy se říznete. Nejvíc úrazů pořezáním se je od tupých nožů.
Pěnová guma (ale guma všeobecně) se celkově velmi špatně řeže i velmi ostrými nástroji, právě proto, že má snahu se stlačit místo se oddělit.
Pokud se mají nůžky snahu při stříhání nějakého materiálu snahu jakoby rozvírat místo stříhání, je chyba v konstrukci nůžek (většinou tohle dělají takový ty úplně levné nůžky za pár korun).
Perličku ke stříhání nehtů - i dobře nabroušenými nůžkami na plech lze bez problémů stříhat nehty. Staří klempíři a zámečníci to dělají poměrně běžně.
Co se týká ostření nástrojů jako takového - ano, mám k tomu asi trochu blíž než většina lidí, jsem od černého řemesla (původně vyučený čistokrevný "soustružník kovů"), kde to patří k základům práce. Ostřím si nejen nože a nůžky, ale i sekáře, sekery, dláta, hoblíková želízka, vrtáky všech druhů a typů (včetně těch s SK plátky neboli s tvrdokovem) atd. - všechno tzv. "v ruce". Ale ono to není nijak moc složité - základem je znát nějaká pravidla o řezných úhlech pro ten který nástroj a zbytek dá praxe.
Jinak pokud by vás zajímalo ostření jak může (a má) vypadat, tak pohledejte po netu brusku na nástroje "TORMEK"- na netu jsou i krásná detailní videa z ostření. To už je stroj na perfektní práci. Vím, pro laika cenově mimo (od cca 7.000 do cca 14.000 v základu) - pro mne taky - ani mě by se nikdy ani z části nezaplatila. I proto, jak jsem psal, mám stejnou brusku jako vy. Jen že tyhle naše brusky, to je takové drbání levou rukou za pravým uchem a ne pořádné broušení (ostření).
Před několika lety u nás vyšla velmi povedená kniha o broušení nástrojů - bohužel byla velmi brzo rozebraná, ale možná by se dala sehnat v nějakém antikvariátu.
At se vám daří

Díky za ten odkaz na knížku. Autora znám (ze školy i poté z práce - ale jen okrajově), čím se zabývá tedy vím, ale o knížce jsem nevěděl

 


Děkuji za zajímavé povídání a odkazy.

Opatrujte se a hezké jarní svátky.

 


0x

Bruska, kterou má misa503 je na nože a nůžky ideální, vůbec obecně na nástroje.
Základní problém všech klasických rychloběžných brusek je vysoká obvodová rychlost kotouče = dochází k vyhřátí (změknutí) = znehodnocení břitu.
Tato bruska je pomaloběžná, kotouč se brodí ve vodě a břit se otočí proti otáčkám kotouče.

PS: Fígl k nůžkám na nehty: je třeba aby nabroušená ploška měla vyšší drsnost. Shodou okolností se živím ostřením a výrobou nástrojů, takže jsem si to mohl sám ověřit. Pokud jsou tyto nůžky nabroušeny moc do hladka, mají snahu při stříhání nehtu jakoby zklouznout a scvaknout naprázdno. Drsnější jakoby pilka břit toto nedělá. Ale toto je jen specifikum nůžek na nehty.

doplněno 05.04.15 21:12:

Jinak ona kniha se snad dá koupit zde knihkupectvicaslav.cz/...

A komu se nechce kupovat tak v pdf zde ulozto.cz/...


to je pravda ...dohladka..., děkuji za názor

ronyx*

Díky za link na to .pdf - to se hodí, i když knížku mám fyzicky doma.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]