Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Určitě to znáte; uvaříte vejce natvrdo a jdete loupat skořápku. Co čert nechtěl, bílek na skořápce drží jako klíště a společně s ní oloupete v podstatě polovinu vajíčka. Máte osvědčené tipy, jak potížím předejít? Docela funguje, když se vejce pár hodin před vařením vyndá z ledničky a po uvaření se nechá odstát půl hodiny ve studené vodě...ale není to stoprocentní. Sem s tím, díky.
Vařit starší, odleželá vajíčka. Po uvaření vylít vodu ve které se vařila a točit na ně studenou. Při tom každé vejce natuknout, aby skořápka popraskala, buďto na jedné nebo i na více stranách. Nechat chvíli ve studené vodě 5 až 10 minut, ne více. Teprve potom loupat. Půl hodiny je moc, to jsem také zkoušela, ale po uplném vychladnutí se vejce také neloupala dobře. Někdo tvrdí do natuknutého vejce fouknout. Nepoznala jsem rozdíl. Ale zvykněte si, že vejce pokaždé dobře oloupat mnohdy nejde, prostě se i mezi vejci dobře loupatelnými objeví nějaký potouchlík, kterému to nejde. Dejte si pro tyto případy jedno - dvě vejce vařit navíc.
Fouknout do skořápky je jeden ze způsobů, jakv pohodě vejce (ovšem ne čerstvé, lépe je starší - a to v každém případě) oloupat. Ale musíte uvaření ještě teplé vejce nejprve poválet (rozbít skořápku), pak na obou protilehlých koncích (špičkách) odstranit nejen skořápku, ale i blánu pod ní, a potom do skořápky silou jakoby nafouknout. Blána se od bílku tlakem uvolní a pak vejce téměř samo vyklouzne. Na netu jsem našla i tento návod, ale podle něho jsem to nezkoušela. youbo.iprima.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.