Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Na vaření plyn či elektřina?

Od: jupsak* odpovědí: 50 změna:

co je lepší plyn nebo elektřina na vaření. plyn ba byl z PB láhve 10Kg

 

 

50 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Z mého úhlu pohledu je jedinou výhodou plynu jeho rychlost a okamžitá reakce na regulaci. Klasická elektřina je dávno za zenitem, v podstatě nepoužitelná. Lépe je na tom sklokeramická deska a nejlépe indukční deska - ta se plynu v mnohém vyrovná. Co se týká PB, alespoň dle mých zkušeností s přenosnými vařiči: V uzavřeném prostoru to páchne. Bezpečnostní hledisko - jednoznačný bod pro elektřinu. Čistota - jednoznačný bod pro elektřinu (spaliny jakéhokoliv plynu jsou mastné, pokud nemáte řádně vyřešeno odsávání, do plynu bych se nepouštěl). Na druhou stranu pokud elektřina, potom je nutno zajistit dostatečný příkon (nejlépe mít k dispozici 3 fáze). Ještě se nikdo nezmínil o pečení - v případě volby vaření na plynu by to chtělo sporák kombinovaný, nahoře hořáky a dole el. troubu.

 


1x

Třeba vám v rozhodování pomůže moje stará zkušenost.

Asi před 15 lety nám do ulice zavedli plyn a ve stejné době jsem kompletně rekonstruovala kuchyň. Původně jsem z hlediska finančních úspor při vaření uvažovala o plynovém (kombinovaném) sporáku. Nakonec jsem koupila sporák elektrický se sklokeramickou deskou. Být mladší, uvažovala bych dnes o indukční desce.

Měla jsem v té době zkušenosti s plynovým vařičem na bombě 5 kg. I při opatrném vaření vždycky někde něco ukápne a čistit pod těmi pacičkami na plyn je mnohem obtížnější než lehce otřít desku. Okolí plynového vařiče bylo mastné a ulepené. Kachličky se musely čistit často a obtížně, zeď nad nimi zůstávala nepěkná. To jsou věci, které se penězi vyčíslit dost dobře nedají, ale vzhled kuchyně a pohoda kuchařky jsou rovněž velmi důležité.

Při vaření využívám i tzv. spádové teplo. A v zimním období se toto spádové teplo neztrácí vůbec, čím více ho uteče do prostoru, tím později reaguje čidlo plynového vytápění.

 

efef

0x

Vaření na plynu je lepší v mnoha ohledech. Například se dá lépe regulovat výkon (když se sníží plamen, okamžitě se sníží výkon dodávaný sporákem do hrnce nebo pánve). Zároveň je vaření na plynu levnější. Já bych měl při výběru naprosto jasno...

jaara

vaření na plynu, možná, ale kdo vaří jenom na plynu, měl by si k tomu načíst ještě revize plynu a měsíční paušál za pronájem hodin. Pak nevím zda je to nejlevnější vaření.

Tak si spočítej za jak dlouho se ti voda nahreje na plynu a jak dlouho na elektrine elektro je nejdrazsi
jmlc*

vodu si předvařím v rychlovarné konvici za pár vteřin :D

tommmmik

To asi zijete v jine dobe...indukce je nejlevnejsi. Plyn ma velke ztraty tepla. Indukce ohriva jen hrnec a nic okolo.

Navic na indukcce se ohreje vsechno rychleji nez na plynu. Ohrivam v tom treba i vodu na caj jelikoz je to rychlejsi nez rychlovarna konvice. Dnes je nejlevnejsi varit na indukcce!

buss

Asi jsi nečetl, že tazatel píše o flašce PB!

Pokud si nejprve než odpovíš, přečteš otázku, tak zjistíš, že plyn by byl propan-butasn z 10 kg láhve.

 

vir

Otázka "co je lepší" je příliš obecná. Záleží na konkrétní situaci. Já podobnou otázku řešil nedávno, když jsem si vypočetl, že zemní plyn od Pražské plynárenské mám (vzhledem k nevelké spotřebě a měsíčnímu paušálu 120 Kč) za "hezkých" 7,76 Kč/kWh. Roční spotřebu zemního plynu jsem měl podle faktury 259 kWh, což shodou okolností odpovídá přibližně přesně dvěma desitikilovým LPG bombám (viz výhřevnost níže).

Bydlím v domě, kde díky plynofikaci při stavbě v osmdesátých letech jsou udělány do bytů jen jednofázové rozvody elektřiny (jistič 1x 24 A). Takže elektrický sporák či slušná varná deska by znamenala výměnu elektroměru za třífázový a rekonstrukci rozvodu alespoň do kuchyně. Odhad nákladů jen na práci a materiál řádově v tisících (patrně přes deset), změna smlouvy s PRE, nová elektrorevize atd. - poměrně "vopruz".

Sazbu elektřiny mám D02d, stálý měs. plat je 128 Kč a 1 kWh vyjde na 4,18 Kč. Při posílení jističe o jeden stupeň (3x 10 - 16A) by měsíční plat stoupl o 20 Kč na 148 Kč (při stejné sazbě D02d). Takže přechod na elektřinu (indukci či keramiku) je sice možný, ale nákladově to není zrovna za hubičku. (A rozumná návratnost výdajů pro domácnost "single" skoro důchodce je spíš jen teoretická.)

Po konzultaci s revizním technikem plynu jsem se rozhodl pro "odstřihnutí" od Pražské plynárenské a přechod na propan-butan (LPG), jako pro ekonomickou "cestu nejmenšího odporu".

Výhřevnost LPG je v průměru 12.9 kWh/kg (mírně se liší zimní a letní plyn). 10 kg bombu LPG běžně prodává Tomegas za 359 Kč (listopad 2014), Kralupol, Flaga či různé benzínky (Shell a pod.) o dost dráže (440 - 580 Kč), ale některé stavebniny či železářství i v Praze za 385 Kč. Z uvedeného plyne, že cena energie z LPG od Tomegasu vyjde na 2,78 Kč/kWh (a stálý plat je 0), ze "záložních" stavebnin 20 minut jednou linkou MHD od domu (kdyby nebylo zbytí) vyjde na 2,98 Kč/kWh a ze záložní 2 kg bomby (při ceně 100 Kč) na 3,88 Kč/kWh. Přestavba ze zemního plynu na LPG (výměna 5 trysek za menší, hadicový nátrubek, 1,5 m hadice, spony, regulátor 30 mbar, odtlačný ventil k záložní 2 kg bombě) vč. práce plynaře vyšla na cca 1500 Kč. Starší 10 kg bombu "na zálohu" jsem koupil přes Aukro za 200 Kč, záložní dvoukilovku jsem měl k dispozici od kempingového vařiče, který někdy někde zemřel a nedochoval se.

Z výše popsaného je zřejmé, že při přechodu ze zemního plynu za LPG (při mé malé spotřebě) a při současných cenách plynu by měly náklady na energii na vaření klesnout z cca 2010 Kč na 720 Kč za rok (za dvě 10 kg bomby) a při vynaložené investici 1700 Kč. Při přechodu na elektřinu by klesly na 1320 Kč (259 kWh x 4,18 Kč + 12 měs x 20 Kš navýšení stálého platu) při vynaložené investici nejméně o řád vyšší.

Z mého pohledu, přechod na LPG je větší úspora (dost výrazně) a jistá, byt časově omezená, provozní nezávislost na dodávkách zemního plynu a elektřiny. Vykoupeno to je určitým nepohodlím a potřebou myslet na to, abych měl vždy plyn v rezervě (jinak bombu zvládám přepojit do tří minut). Přechod na elektřinu (třeba indukci) by byl o větším provozním pohodlí, ale také o podstatně horší ekonomice (a o závislosti na jednom jediném druhu energie).

Jinak účinnost plynu a elektřiny jsem nijak zvlášt neměřil, obecně předpokládám, že u plynu budou např. oproti indukci či varné konvi větší ztráty. Nicméně konkrétní případ nemusí být tak jasný. Např. rozdíl na dosažení varu u 200 ml vody na 1 kávu se mi u elektrické varné konvice (600 W => cca 3 min) a malého hořáku (pro LPG D = 0,5 mm, 30 mbar, nominálně 1 kW => cca 2 min) jeví jako v praxi zanedbatelný. Ale výhodu varné konve vidím zejména v tom, že sama vypne, i když odejdu a zapomenu

 

ben®

0x

Dobrý den, záleží na tom, z jakého hlediska. Z finančního by to byl asi plyn (zemní). U PB to srovnání s elektřinou neznám, ale zase je tam závislost na výměně PB láhve a její dovoz. V tomto případě bych dal přednost elektřině (tam zase nebudete platit za benzín - pokud tu PB láhev budete vozit autem). Zdravím!

doplněno 14.07.14 11:42:

jaara - v tomto případě jde o plyn z PB láhve - tam plynoměr nebude.

doplněno 29.07.14 23:15:

No, hlavně se tu rozjela velká diskuze o výhodnosti plynu či elektřiny, ale tazatele to evidentně nezajímá. Také neuvedl, jestli má vůbec zaveden plyn do domu či chaty (ale, spíše ne). Tak je to jen volba mezi elektřinou a PB - vše ostatní není podstatné.

 


0x
S plynu z lahve nemam zkusenosti, je to treba spocitat. Jestli ale elektrinu tak jedine inducku. Ta je v regulovani super.

 


0x

Osobne jsem za indukci. Plyn mam doma, ale zvolili jsme indukcni desku a jsme spokojeni. Jen zkontrolujte, jestli mate hrnce, ktere jsou zmagnetizovat. Jinak si budete muset poridit nove nadobi

 


0x

Nevím jak často a jak moc vaříte, ale do plynu bych nešel.
I kdyby to bylo o pár korun na provoz levnější, tak mi nestojí za to mít někde doma v kuchyni 10kg bombu, muset řešit její výměnu, atd... nehledě na to že plynový sporák se mnohem hůře čistí než hladká skleněná deska...

Indukční deska je vcelku dobrý vynález.

 


0x

doma máme rozvody zemního plynu a jsme celkem spokojeni. Do PB bych nešel. Doba je prostě dál.

janm*

I v dnešní době není ještě všude rozvod nebo přístup k zemnímu plynu. Co se týká vaření na PB 10kg láhvi, je to úplně bezproblémové, stačí mít obyčejný plynový sporák, standartně k němu bývá přidána i sada trysek na přetryskování, nebo lze dokoupit i dodatečně, v návodu ke sporáku je uvedeno nastavení "regulačního šroubu" v případě že užijete Pb.pak již jen regulátor (cvrk). Pokud se vaří málo, vydrží Pb lahev i 3 měsíce, pokud více pochopitelně je třeba vyměnit dříve. Je dobré si pořídit 2 Pb láhve, jednu plnou "rezervní" mít umístěnou na "bezpečném místě", nejlépe mimo obytné prostory. Jakmile plyn dojde láhev vyměníte a máte cca 2-3 měsíce dle toho jak vaříte na to abyste "rezervní láhev" vyměnil, nejlépe nejdřív jak to jde. Propan vaří velice rychle, u trouby je-li také plynová je pak nutné s tím počítat. Při užívání jinak nepoznáte rozdíl v užitnosti mezi celoplynovým sporákem se zemním plynem a s propanem. Propan jinak vaří velice dobře je rychlejší, když ohříváte vodu na kafe je to skoro jako rychlovarná konvice.

 


0x

Nedovedu si představit manipulaci s lahvé PB. přesněji v roce 2014. V dřívější době, 10-25 let ano, ale dneska jen indukci..

janm*

Nic proti ale není žádný problém je to cca 4x do roka +,-,(manipulace s lahví) "dneska jen indukci", to jsou více méně taková klišé.

máte pravdu najdou se v dnešní době jedinci, co jezdí trabanty a vartburgy . . .

janm*

No pokud to berete jako záminku k výsměchu o něčem to svědčí...

Mimochodem není tak zase dávno, co lidé "leštili ty vartburgy a trabanty" před svými garážemi a libovali si "jaká mají krásná nová auta". Ano jedna věc je "co mi vyhovuje", druhá je že si pořídím cokoliv co je in protože "tak to mají přece všichni".

Vy si dneska taky budete kupovat Trabanta?

Proč myslíte že se Vám někdo vysmívá, jen reaguje na Vaše přirovnání..

Já jen sdělím, že určitě bych si nedal propan, ale dal bych si indukci.

Nevím kolik plynu je spotřeba pro rodiny 2-6 členou. vím že prodáváme plyn a na vaření je ho hodně málo...přesněji jen na dovolenou do přívěsu..

janm*

Nebral jsem to jako výsměch mně, nýbrž těm lidem co v trabantech jezdí.
Ta 10 kg bomba vydrží celkem dlouho pokud se tedy nevaří 24 hodin denně každý den. Jinak rozhodnutí je na tazateli, netvrdím "nechoďte do indukce", ale s tou bombou dle mých zkušeností i když se vaří pro rodinu je to OK bez problému.

pane vy si sedíte tak trochu na vedení. To co bylo in před cca 30ti lety už dnes prostě nefrčí a hlavně je technologicky 10X překonáno. Cena za provoz PB nebo indukce je v porovnání o poznání nižší v případě toho druhého nehledě na jednoduchost ovládání a obsluhy. a co s týče vozů jmenované značky mely by se zakázat krom muzejí výstav a exibicí.

doplněno 15.07.14 07:24:

modení doba je jaká je, a já nechci žít v době dávno minulé. Hotl moderní věci "něco" stojí, ale je to pak o komfortu práce s nimi. Každý at si vaří, jak je mu libo, klidně na ohýnku. Obhajuji pouze a jen svůj názor.

janm*

Děkuji za invektivy

Nejde o to co bylo nebo je in. O tom jsem právě psal. Jde o to co tazateli bude více vyhovovat. Je-li třeba na plyn zvyklý nebo ho chce někde na chatku kde má problém s elektřinou, či z jiného důvodu nevím, faktem je že to funguje velice dobře a spolehlivě, je-li kritériem cena a indukce vyjde levněji necht volí ji. Mnoho věcí je "technologicky překonáno" a stále se užívají, nebot v některých oblastech přináší "sofistikovanější" moderní technologie i řadu "moderních problémů", které dříve nebyli, teď to nemyslím zrovna na tu indukci. Když zmiňujete ty auta, dříve si takovou např. škodu 100 opravil takřka "na koleně" skoro každý průměrný kutil. Zkuste to dnes s dnešními auty Nemáte-li peníze je problém a o tom jsou také mnohé "dnešní technologie".

pcmani*

dobrý den

moje skušenost je taková že mám zemní plyn poslední rok se na něm jen vařilo a to max 1-2x týdně pro dva lidi a propálil jsem 4000,- kolik mohu propálit elektrikou nevím ale rozhoduji se mezi indukcí a sklokeramickou deskou ale o indukci nevím zhola nic

kubaaa*
tak to je nejaky nesmysl, ne? Nas stoji zemni plyn rocne kolem 1400,- a vari se pro dva lidi temer denne...
pcmani*

pane věřte že to není nesmysl a 1400 mám jen na poplatcích za dodávku plynu která je 120kč měsíčně

mirekw*

indukce je převážně dražší neš sklokeramika. jsou i pouze indukční vařiče, ale indukce jasně vítězí nad keramikou i litinovými plotýnkami. A protože plyn nemám a nevím kolik stojí ani jaká je spotřeba u vaření nemohu soudit rozdíl mezi indukcí a plynem ale máte plno stránek které se s tímto tématem zabývají. například zde: nazeleno.cz/...

 

mirekw*

0x

Indiukční vařič je nejlevněší varianta, nemusím vozit bomby a instalovat, nehrozí že mi dojde plyn v bombě při vaření, jen neraguje na každé nábobí. Nádobí musí mít feromagnetické dno.

Indukční vařič je nejlevnější za předpokladu že vydrží věčně a že ho dostanete zadarmo.

mirekw*

Na indukci není co by se pokazilo, a jak dostanete bombu domů zadarmo nevím, nehledě na to že dojde zrovna v půli vaření, tak proč ne plyn žeano..

Spolehlivost indukcí je taková, že je v profesionálních kuchyních v podstatě nepotkáte. Velmi špatně chlazený několikakilowattový vysílač není technicky bezproblémová záležitost.

V profesionálních kuchyních je samozřejmě potkáte, zejména v současné době, kdy jejich cena podstatně klesla. Pochopitelně se nedá čekat, že zavedený provoz vyhodí jen tak preventivně jejich plně funkční stávající vařiče jen proto, aby je vyměnil za indukční.

nikdo*
No ale zase hrozí, že vypadne elektřina při vaření.
Indukční vařič je složitý elektronický obvod pracující s velkými výkony. Při dnešní kapitalistické tendenci co nejnižších výrobních nákladů, kdy všechny součástky pracují těsně pod hranicí svých možností bez rezervy (u nekontrolovaných čínských výrobků až na hranici samovznícení), je riziko poruchy velmi vysoké. A také opravitelnost téměř nulová.

 

monkey

0x

Napřed bych si zjistil, jak je finančně náročné vařit na PB oproti elektřině a jak často budu muset láhev měnit.

Jinak jsem obecně pro plyn. Co se týká čištění, tak jsou i sklokeramické ply/..., takže toho bych se nebál. Přerušenou dodávku plynu jsem zažil jen jednou, když rekonstruovali plynovod. U elektřiny se to říct nedá. PB láhev se holt musí měnit. Pak je dosti rozdíl v ovládání. U plynu okamžitá regulace, jen otočím knoflíkem, což můžu udělat i poslepu, klidně i upatlanou rukou, nemusím se ani koukat a vím, jak mám hořák nastavený. Nádobí u plynu mohu použít, v podstatě, jakékoli. Co poruchovost elektroniky? U plynu max. vyčistíte trysku, elektroniky tam moc nenajdete. A co jsem viděl v profi kuchyních, tak všude plyn. A to to nejsou sporáky za pár tisíc, ale za desetitisíce. Tam indukci opravdu nepotkáte. Proč?

Nikomu svůj názor ale nevnucuji, necht si každý vaří na čem chce.

janm*

Jen doplním pro informaci, na vaření a občasné pečení mně to vychází cca 4x 10kg PB bomby za rok cena 1600 Kč/rok, ta spotřeba záleží jak kdo vaří, bombu mám rezervní takže jde vyměnit kdykoliv během cca 5 minut. Pokud je někdo "velká rodina" a vaří "ve dne v noci" 24 hodin denně tzn. sporák jede skoro "non stop", tak je-li možnost (domek) tak to se finančně oplatí vařít na sporáku na tuhá paliva, na trhu jsou od těch nejlevnějších až po velice drahé, vybavené termostaty s varnými deskami odpovídajícími dnešním "trendům".atd. atd.

 

figurek*

0x

Podle mých zkušeností je výhodnější a úspornější elektřina.

Má také tu výhodu, že je vždycky po ruce a je jí vždycky dost.

 

rv*

0x

Ce je lepší se těžko posuzuje, záleží na konkrétní situaci a osobních preferencích. Třeba u mě je optimální vařit na elektrice, když svítí slunce a pokryje to fotovoltaika (kdybych měl zelený bonus, ještě by mě ostatní na vaření platili). Pokud nesvítí, je dobré využít nízkého tarifu na elektřinu. Pokud ten není, je dobré vařit na PB. Vařit na elektrice ve vysokém tarifu je pro mě ekonomicky nejhorší varianta. Pokud si pořídíte kombinaci plyn/indukce, můžete si vybrat dle momentálního rozpoložení.

 


0x
Ja jsem dnes za indukci. Reaguje stejne rychle na zmenu vykonu, jako plyn. Neni citit. Oproti sklokeramice se na ind. desce nic nepripaluje. Decka se nespali, pod varicim kastrolem ma indukce cca 80 stupnu. Bezpecnost-zadna vybusna latka v byte... Troufam si tvrdit, ze pb nebude na provoz o moc levnejsi.
jmlc*

Zamlada jsem chodíval každý druhý týden pro 2 PB láhve, vařili jsme doma na plynu a na kamnech na dřevo. PB nám jednou málem vyhodila RD.. hořelo ve sklepě a štěstí, že byl jeden soused doma a stařence 80 let pomohl z domu a navíc PB láhev vytáhnul..

Plyn do novostavby jsme si už nedávali. Máme topení i vaření na elektřinu a RD 4+kk se spotřebou 24 tis. za rok. Tuto částku platí sousedi čistě jen za plyn... vaří + bojler na plyn.

Rychlejší vaření na sklokeramice umožní rychlovarná konvice - dám vařit pár deci a doleju litr z konvice... jak snadné a rychlé..

Indukce je super, ale musíte mít dražší nádobí a neuděláte palačinky - má to sestra a palačinky dělává u nás. Nádobí ji stálo 2-4x více než nás...

Mimochodem - jaké speciální nádobí musí být na indukci? Podle mne cokoli železného, nezvládá hliník a měď, potřebuje mizerný vodič.

jmlc*

vaříme a používáme třeba varné sklo, ohříváme na hliníkové nádobě z remosky, smaltové nádobí ještě také funguje.. toto vše na indukci nefunguje..

Hádat se nemůžu, já indukci nemám, jen sestra a ta nám všechno takové nádobí dávala, když jí to nefungovalo

mirekw*

Indukce vyžaduje feromagnetické dno čili obyčejný železné dno a to má krom hliníku a mědi snad každý smalt,.. nerez je sice i nemagnetická ale dna u nerez hrnců se dělají taktéž jako sendviče. Zesílené dno zlepšuje kvalitu při vaření jako snížení kolísání teploty rovnoměrné rozdělení a méně připaluje.

Proč by měla vyžadovat feromagnetické dno?

zo*
To si delate srandu s tema palacinkama ze? Mame indukci a palacinky uplne normalne delame. Nadobi je uplne stejne drahe jako na plyn. Trebas v ikea jsme nakoupily za par korun.

 

zo*

0x
Mam indukci a jsem splkojen. Plynu se bojime protoze mame male deti a oni radi krouti knofliky protoze to znaji ze sve kuchynky.

 

ursusik

0x

Zdravím. Zkusím vše uvést na pravou míru. Vařím rád a často. Vařil jsem na plynovém sporáku cca 15 let. Před dvěma lety jsme dělali novou kuchyň. Rozhodovali jsme se mezi plynem a indukcí. Nakonec jsme se rozhodli pro indukci i za cenu přivedení 360 V do kuchyně sklepem. Indukční deska + elektrická trouba potřebuje napojit buď na 360V či 2X 220V , které nesmějí být na jednom okruhu. Příkon je dost velký. Mohu konstatovat a všem doporučit indukci. Indukce je rychlejší než plyn a velice stejně rychlá při snižování či zvyšování výkonu. Ohřev vody je podobně rychlý jako v rychlovarné konvici. Stačí použít funkci boost, kterou mají skoro všechny desky. Velkou výhodou je oproti plynu je čistota sporáku. U plynu to bylo fakt hrozný, pořád sundávat pacičky. A věřte, že se u indukce nespálíte o plotýnku - je sice horká, ale na popálení to není. Kolikrát se mi u plynu stalo, že jsem ožehl utěrku :D. Jinak kvalitní nádobí seženete tak kolem 3000,-. Pánev používám hlubokou Ballarini a fakt super na palačinky, čínu, prostě na vše. Asijská jídla dělám na boost a je to fakt fofr, dvě min a hotovo, tak jak to má být. Takže neváhejte a běžte do indukce, za mě samé klady, a kdo říká, že je plyn lepší tak nemá pravdu a na indukci déle nedělal. Je pravda, že si na indukci musíte zvyknout, hlavně na ovládání. U plynu jen otočíte :D.

 

kahsa*

0x

plyn má výhodu že si ohřeje jídlo ikdyž nejde elektrika. jsem kousek od Prahy a tady je to docele častý problém cca 1 do měsíce skoro celej den.

 

buss

0x

Těžko srovnávat, lehce je-li plynoměr a srovnat s elektroměrem. U flašky, jak měřit? Jedině spotřebu. Ale něco na to bude..., poptat se plynařů. Určitě je stanoven výkon.

 

salamandr*

0x

Viděl bych to asi takhle:

nejrychlejší: indukční plotna s posílením výkonu a na 3 fázový el.proud (v porovnání s plynem je bezkonkurenčně rychlejší, v mém testu srovnatelná s rychlovarnou konvicí.

nejzdravější: všechno kromě plynu, (zkuste si někde přečíst články o škodlivosti plynových výparů...).

nejpohodlnější: indukční varná deska (nic se vám na ní nepřipálí, když přeteče hrnec. Snadná údržba).

nejspolehlivější: nelze jednoznačně určit, dojít může PB lahev i zemní plyn jakožto elektrika.

nejnižší pořizovací cena: plynová plotna

nejnižší provozní náklady: ohniště v přírodě s nazbíraným palivem zdarma , ale hned potom indukční varná deska (když nebudete počítat možné poruchy a nákup indukčního nádobí).

Sám jsem byl dlouhá léta uživatelem plynového vaření, ale nevidím důvod proč bych měl být i jeho zastáncem...

doplněno 12.08.14 02:07:

Ještě bych chtěl doplnit, pro ty co nechtějí kupovat nové indukční nádobí, že existuje indukční podložka, která toto řeší.

Třeba tady: vsenavareni.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]